Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η γη επηρεάζει το χρώμα των αστεροειδών

Σύμφωνα με επιστήμονες, η γη και ο ηλιακός άνεμος ευθύνονται για την αλλαγή του χρώματος των αστεροειδών, καθώς τους «ταρακουνούν», όταν αυτοί περνούν σε κοντινή τροχιά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτή επιλύει το μυστήριο της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στο χρώμα των μετεωριτών που έχουν προσγειωθεί στη γη και σ' αυτό των αστεροειδών του διαστήματος.
Ο Richard Binzel, ο καθηγητής στο «Massachusetts Institute of Technology» (ΜΙΤ) και αρχηγός της έρευνας, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκαν στα προαναφερθέντα συμπεράσματα.
Παρατηρώντας τους αστεροειδείς με ειδικό τηλεσκόπιο και συγκρίνοντας το χρώμα τους με τα κομμάτια των μετεωριτών, κατέληξαν στο ότι η κοκκινωπή απόχρωση των πρώτων οφείλεται στον ηλιακό άνεμο.
Ο άνεμος αυτός καταστρέφει τα ορυκτά και έτσι αποκτούν την κόκκινη απόχρωση, ίδια με εκείνη του καψίματος από τον ήλιο.
Ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά ότι, όταν οι αστεροειδείς πλησιάζουν τη γη, αυτή «τους ταρακουνά σαν να γίνεται σεισμός» κι έτσι τα συντρίμμια καλύπτουν την επιφάνειά τους, ανακατασκευάζοντάς την.
Παλαιότερες έρευνες είχαν ήδη αποδείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία συμβάλλει στη δημιουργία κοκκινωπού χρώματος στην επιφάνεια των αστεροειδών.
BBC NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια