Ραβί Σανκάρ - Ravi Shankar

Ο Ραβί Σανκάρ (ΔΦΑ: [rɔbi ʃɔŋkɔr] - 7 Απριλίου του 1920 - 11 Δεκεμβρίου του 2012), γεννήθηκε ως Ραμπίντρα Σανκάρ Τσοουντχουρί (Chowdhury), ενώ του ονόματός του προηγείτο συχνά από ο τίτλος ευγενείας Παντίτ, που σημαίνει δάσκαλος ή λόγιος. Ήταν Ινδός μουσικός και συνθέτης από τους γνωστότερους δεξιοτέχνες του σιτάρ κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και συνθέτες της ινδουστανικής κλασικής μουσικής.
Ο Σανκάρ γεννήθηκε σε οικογένεια Μπενγκάλι στο Μπενάρες, στη Βρετανική Ινδία και πέρασε τα νεανικά του χρόνια περιοδεύοντας την Ινδία και την Ευρώπη με την ομάδα χορού του αδελφού του Ουντάι Σανκάρ (Uday Shankar). Εγκατέλειψε το χορό το 1938 για να μελετήσει σιτάρ παίζοντας στην αυλή του μουσικού Αλλαουντίν Χαν (Allauddin Khan). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1944, ο Σανκάρ εργάστηκε ως συνθέτης, δημιουργώντας μουσική για την Τριλογία Απού του Σατιατζίτ Ράι και ήταν μουσικός διευθυντής του All India Radio, στο Νέο Δελχί, στην περίοδο 1949-1956.
Το 1956 ξεκίνησε να περιοδεύει στην Ευρώπη και την Αμερική παίζοντας ινδική κλασική μουσική και αύξησε τη δημοτικότητά του εκεί στη δεκαετία του 1960 μέσα από τη διδασκαλία, την εκτέλεση και τη συνεργασία του με τον βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν και τον κιθαρίστα των Beatles Τζορτζ Χάρισον. Ο Σανκάρ, ασχολούμενος με τη δυτική μουσική έγραψε συνθέσεις για σιτάρ και ορχήστρα, ενώ περιόδευσε στον κόσμο κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980. Από το 1986 έως το 1992, υπηρέτησε ως διορισμένο μέλος της Ράτζια Σάμπα της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου της Ινδίας. Ήταν ενεργός μουσικός έως το τέλος της ζωής του. Το 1999 στον Σανκάρ απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ινδίας, το βραβείο Μπαράτ Ράτνα (Bharat Ratna)
Συγγγραφικό έργο
Shankar, Ravi (1968). My Music, My Life. Simon & Schuster. ISBN 0-671-20113-1.
Shankar, Ravi (1979). Learning Indian Music: A Systematic Approach. Onomatopoeia. OCLC 21376688.
Shankar, Ravi (1997). Raga Mala: The Autobiography of Ravi Shankar. Genesis Publications. ISBN 0-904351-46-7.

Δισκογραφία
Ηχογραφημένα και ζωντανά άλμπουμ
Three Ragas (1956)
Anuradha (1960)
Music of India (1962)
Improvisations (1962)
India's Most Distinguished Musician in Concert (1962)
Ravi Shankar (Odeon Records, India catalogue) (1963)
India's Master Musician (1963)
In London (1964)
Ragas & Talas (1964)
The Master Musicians of India (με τον Αλί Ακμπάρ Χαν) (1964)
Portrait of Genius (1964)
Ravi Shankar and Ali Akbar Khan (1965)
Sound of the Sitar (1965)
West Meets East με τον Γεχούντι Μενουχίν (φέρει επίσης τον τίτλο Menuhin Meets Shankar) (1967)
In San Francisco (1967)
The Exotic Sitar and Sarod (1967)
Two Raga Moods (1967)
Live: Ravi Shankar at the Monterey International Pop Festival (1967)
A Morning Raga / An Evening Raga (1968)
The Sounds of India (1968)
In New York EP (1968)
West Meets East, Volume 2 με τον Γεχούντι Μενουχίν (1968)
Music from India serie no.8 (1968)
A Sitar Recital (1968)
Ravi Shankar Imrovisations & theme from Pather Panchali (1968)
Ravi Shankar's Festival from India (1968)
At the Woodstock Festival (1969)
Ravi Shankar (1969)
Music of India A Dhun and a Raga with Ali Akbar Khan (1969)
Ravi Shankar Raga Parameshwari (1970)
Six Ragas (1970)
The Exciting Music of Ravi Shankar (1970)
Four Raga Moods (1971)
PBP Ravi Shankar and PBU Ahmedjan Thirakhwa (1971)
Joi Bangla EP (1971)
Concerto for Sitar & Orchestra με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και τον Αντρέ Πρεβέν (1971)
Raga [Original Soundtrack Album] (1971)
The Concert for Bangladesh (πιστώνεται στον Τζορτζ Χάρισον]] & Friends) (1971)
The Genius of Ravi Shankar (1972)
Ravi Shankar (1972)
Ravi Shankar Ragas (1972)
The Masters of Indian Music (1972) (διπλό άλμπουμ με τον Αλί Ακμπάρ Χαν)
In Concert 1972 με τον Αλί Ακμπάρ Χαν (1973)
Transmigration Macabre (1973) (μουσική για την ταινία "Viola")
Ragas με τον Αλί Ακμπάρ Χαν 1973
Shankar Family & Friends (1974)
Ravi Shankar's Music Festival from India (1976)
Improvisations – West Meets East 3 – με τον Γεχούντι Μενουχίν και τον Ζαν-Πιέρ Ραμπάλ (1976)
Ravi Shankar (1979)
Shankar in Japan (1979)
Homage to Mahatma Gandhi (1981)
Raga-Mala (Sitar Concerto No. 2) (1982)
Pandit Ravi Shankar (1986)
Tana Mana (1987)
Ravi Shankar: the Doyen of Hindustani Music (1988)
Inside the Kremlin (1988)
Passages με τον Φίλιπ Γκλας (1990) (Atlantic Records)
Concert for Peace: Royal Albert Hall (1995)
Genesis (1995)
Towards the Rising Sun (1996)
Ravi Shankar: In Celebration (1996)
Chants of India (1997)
Raga Tala (1997)
Shankar: Sitar Concertos and Other Works (1998)
Shankar: Raga Jogeshwari (1998)
Vision of Peace: The Art of Ravi Shankar (2000)
Full Circle: Carnegie Hall 2000 (2001)
Between Two Worlds (ντοκιμαντέρ του Μαρκ Κίντελ) (2001)
Flowers of India (2007)
Collaborations με τον Τζορτζ Χάρισον (2010)
Symphony με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και τον Ντέιβιντ Μέρφι (2012)
The Living Room Sessions Part 1 (2012)
The Living Room Sessions Part 2 (2013)

Μουσική ταινιών
Τριλογία Άπου (1955–1959, σε σκηνοθεσία Σατιατζίτ Ράι)
A Chairy Tale (1957, σε σκηνοθεσία Νόρμαν ΜακΛάρεν)
Anuradha (1960)
Alice in Wonderland (1966, σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Μίλερ)
Chappaqua (1966, σε σκηνοθεσία Κόνραντ Ρουκς)
Monterey Pop (1968, ντοκιμαντέρ Ντ.Α. Πενμπέικερ)
Charly (1968, σε σκηνοθεσία Ραλφ Nέλσον)
Woodstock: The Movie (1970, Μάικλ Γουόντλεϊ)
Raga (1971, σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Γουόρθ)
The Concert for Bangladesh (1972, σε σκηνοθεσία Σαούλ Σουίμερ)
Viola (1973, παραγωγή του R. Davis), Βρετανική ταινία τέχνης: Transmigration Macabre, Spark Records SRLM 2002
Forbidden Image (1974, σε σκηνοθεσία Jeremy Marre)
Meera σε σκηνοθεσία Gulzar (1977)
Meera (1979)
Gandhi (1982, σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ατένμπορο)
Genesis (1986)
Concert for George (2003, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λίλαντ)



Related Posts