Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Όταν το βιβλίο γίνεται εμμονή

Ο Stephen Blumberg δεν επιθυμεί να περιγράφεται ως κλέφτης αλλά ως προσωρινός ιδιοκτήτης βιβλίων.
Συνελήφθη για πρώτη φορά  το 1990 σε ηλικία  41 χρονών.
Μετά από δύο δεκαετίας συστηματικής «υπεξαίρεσης» βιβλίων είχε καταφέρει να συγκεντρώσει στο σπίτι του στην Αϊόβα 18.900 βιβλία από 327 δανειστικές βιβλιοθήκες και μουσεία ταξιδεύοντας σε 45 πολιτείες και στον Καναδά.

Προκειμένου να πετύχει το στόχο του είχε αναπτύξει διάφορες μεθόδους.
 Είχε σκαρφαλώσει τοίχους, σε μία περίπτωση σκαρφάλωσε μέσα στο φρεάτιο του ασανσέρ αλλά και φρόντιζε να γίνεται φίλος με τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών και των μουσείων, αποσπώντας τους κλειδιά και φτιάχνοντας αντίγραφα, πολλές φορές με πλαστή ταυτότητα, η οποία των παρουσίαζε ως καθηγητή λογοτεχνίας.
Η αρχική εκτίμηση για την αξία του θησαυρού του ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια αλλά όταν ξεκίνησε η δίκη ο κατηγορούμενος και ο εισαγγελέας συμφώνησαν στα 5,3 εκατομμύρια.
Το FBI νοίκιασε ένα τρακτέρ με καρότσα μήκους 12 μέτρων για να μεταφέρει τη συλλογή του, η οποία ζύγιζε 19 τόνους.
Το χειρότερο ήταν να αποδοθούν τα βιβλία στους ιδιοκτήτες του γιατί ο Blumberg είχε φροντίσει να εξαφανίσει όλα τα ίχνη.
Ο Blumberg μετά βίας τελείωσε το σχολείο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ.
 Είχε ιστορικό ψυχιατρικών ασθενειών.
Ζούσε νομαδικά, οδηγώντας μια παλιά Κάντιλακ, κλέβοντας βιβλία, αμέτρητα βιβλία, τα οποία όμως διάλεγε με προσοχή.

Οι δικηγόροι του προσπάθησαν να αποσπάσουν αθώωση επικαλούμενοι ψυχική ασθένεια, αφού μεταξύ 1965 και 1969 είχε περάσει από διάφορα ιδρύματα αλλά καταδικάστηκε χωρίς αυτό να γίνει δεκτό.
 Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών και 11 μηνών και 200.000 δολάρια πρόστιμο αλλά όταν βγήκε από τη φυλακή συνέχισε τις δραστηριότητές του και ξαναμπήκε το 2004, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια