Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ακολουθήστε το βιολογικό σας ρολόι


Οργανώστε τη μέρα σας ακολουθώντας τους ρυθμούς του σώματός σας, για να νιώθετε καλύτερα και να αποδίδετε περισσότερο. Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό «ρολόι» που υπαγορεύει τις κατάλληλες ώρες για κάθε δραστηριότητα, ώστε να έχουμε ένα πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Η ώρα της παρέας
Οι πρωινές ώρες σίγουρα δεν είναι οι πιο κατάλληλες για ραντεβού με τις φίλες σας, καθώς το επίπεδο της σεροτονίνης, της ορμόνης της καλής διάθεσης, είναι ακόμα χαμηλό.
Τις μεσημεριανές ώρες σίγουρα θα έχετε περισσότερη όρεξη για κουβέντα και κοινωνική ζωή.
Αν η δουλειά σας περιλαμβάνει συναντήσεις με «δύσκολους» πελάτες, κανονίστε να τους δείτε το μεσημέρι, όταν σύμφωνα με τους ειδικούς, η ψυχική διαύγεια είναι αυξημένη.
Αν προγραμματίζετε ένα ρομαντικό ραντεβού, προσπαθήστε να το κανονίσετε γύρω στις 7 το βράδυ, όταν οι αισθήσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Από τις 8 έως τις 10 το βράδυ είναι η καλύτερη ώρα για ποτό με τους φίλους σας, γιατί αυτή την ώρα ο οργανισμός είναι πιο προετοιμασμένος να μεταβολίσει το οινόπνευμα, καθώς το συκώτι παράγει περισσότερα ένζυμα.
Η ώρα της υγείας
 Κάθε φάρμακο έχει την ώρα του για να είναι πιο αποτελεσματικό: σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη ώρα για να πάρουμε φάρμακο για το αλλεργικό συνάχι είναι το βράδυ πριν ξαπλώσουμε, καθώς τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τις πρωινές ώρες.
Η πίεση είναι πιο ψηλή το πρωί και τότε είναι η καλύτερη ώρα για να πάρετε το φάρμακο για την υπέρταση. Το άσθμα επιδεινώνεται τις βραδινές ώρες, αλλά αν πάρετε το ειδικό φάρμακο το απόγευμα, θα μπορέσετε να το αποφύγετε.
Αν υποφέρετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ιδανική ώρα για να πάρετε το φάρμακο είναι αμέσως μετά το βραδινό γεύμα, για να μην επιδεινωθούν οι πόνοι στη διάρκεια της νύχτας.
Οι έρευνες των ειδικών έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη είναι πιο αποτελεσματικά αν τα πάρετε το βράδυ αντί για το πρωί, καθώς ο οργανισμός παράγει χοληστερίνη τη νύχτα.
Οι ώρες του φαγητού
 Το σώμα μας χρειάζεται ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες από τις 6 έως τις 8 το πρωί, γιατί έχει καταναλώσει θρεπτικές ουσίες στη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα υδατάνθρακες στο συκώτι και τους μυς. Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει τη συγκέντρωση. Ιδανική επιλογή τα δημητριακά και η βρώμη που εξασφαλίζουν ενέργεια διαρκείας. Αν παίρνετε κάποιο βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, η καλύτερη ώρα είναι το πρωί, όταν ο οργανισμός μπορεί να το μεταβολίσει καλύτερα. Αν παίρνετε ασβέστιο ή μαγνήσιο, η καλύτερη ώρα είναι το βράδυ γιατί θα βοηθήσει το νευρικό σας σύστημα να χαλαρώσει και να κοιμηθείτε καλύτερα.
Μεσημεριανό
Η ιδανική ώρα για το μεσημεριανό γεύμα είναι από τις 12.00 έως τις 13.00 και η καλύτερη επιλογή είναι ένα πιάτο με πρωτεΐνες που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στην υπνηλία που εμφανίζεται μετά το φαγητό. Το μεσημεριανό σας μπορεί να περιλαμβάνει άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, μαζί με ελαιόλαδο και ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αυτός ο συνδυασμός ουσιών θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε στην επιθυμία για λιπαρές γεύσεις που συχνά παρατηρείται μετά το γεύμα. Μαζί με το μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να πιείτε νερό ή ένα ρόφημα, φροντίζοντας όμως να το πιείτε με μικρές γουλιές για να μη σας προκαλέσει φούσκωμα.
Δύο ελαφρά σνακ στη διάρκεια της ημέρας, το ένα στη μέση του πρωινού και το άλλο το απόγευμα, όπως ξηροί καρποί, φρούτα ή γιαούρτι, θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το αίσθημα της πείνας. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό μιας σοκολάτας ή ενός γλυκού, φροντίστε να το φάτε πριν από το μεσημέρι, όταν ο οργανισμός ικανοποιείται πιο εύκολα και ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα.
Η ιδανική ώρα για το βραδινό γεύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι από τις 6.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ., και πρέπει να είναι θρεπτικό και ισορροπημένο για να κατευνάσει το ορμονικό σύστημα και να προσφέρει στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για τις λειτουργίες ανανέωσης στη διάρκεια της νύχτας.
Η ώρα της άσκησης
 Τ ο σώμα μας ανταποκρίνεται καλύτερα στην άσκηση αντοχής αργά το απόγευμα ή τις πρώτες βραδινές ώρες: από τις 4 έως τις 7 η αντοχή σας είναι αυξημένη όπως και η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα οι μύες και οι αρθρώσεις να είναι πιο ελαστικοί. Το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα και για το τένις, καθώς ο συντονισμός του σώματος είναι βελτιωμένος αυτή την ώρα. Τους ζεστούς μήνες όμως καλύτερα να κάνετε σπορ αντοχής τις πρωινές ώρες που είναι ακόμα δροσιά.
Η ώρα της δουλειάς
Σε γενικές γραμμές, η πνευματική διαύγεια αυξάνεται τις πρωινές ώρες, από τις 9 έως τις 11, και φτάνει στο υψηλότερο σημείο γύρω στις 12 το μεσημέρι. Αν έχετε κάποια περίπλοκη εργασία να κάνετε, αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας. Η μνήμη επίσης λειτουργεί καλύτερα τις πρωινές ώρες, ενώ η ιδανική ώρα για τις σημαντικές αποφάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι γύρω στις 12 το μεσημέρι. Ενα υγιεινό σνακ εκείνη την ώρα θα σας βοηθήσει να μείνετε πιο συγκεντρωμένοι.
3 - 4 το απόγευμα ανεβαίνει η αδρεναλίνη
 Τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης αυξάνονται από τις 3-4 το απόγευμα, προσφέροντας στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια και αποδοτικότητα, αλλά και καλή διάθεση για να ολοκληρώσετε τις επαγγελματικές εκκρεμότητες της ημέρας. Αν θέλετε να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας, φροντίστε το γραφείο σας να βρίσκεται κοντά στο παράθυρο ώστε να δουλεύετε στο φυσικό φως του ήλιου.
Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
Από τις 8 έως τις 11 το βράδυ τα επίπεδα της αδρεναλίνης αρχίζουν να μειώνονται και ο οργανισμός παράγει μελατονίνη ενώ προετοιμάζεται για τον ύπνο.
Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα αυτές τις ώρες για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ξεκούραστα. Καθένας έχει τα δικά του ωράρια ύπνου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάνουμε τον βραδινό μας ύπνο.
Τα άτομα που δουλεύουν νυχτερινή βάρδια πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα την υγεία τους, καθώς διατρέχουν περισσότερους κινδύνους, εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών ύπνου.
Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να συνηθίζουν από μικρή ηλικία να κοιμούνται νωρίς, για να μην αντιμετωπίσουν διαταραχές στον ύπνο αργότερα.
Οσο για το πρωινό ξύπνημα, οι ειδικοί λένε ότι όποιος ξυπνάει νωρίτερα από τις 7.30 έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρει από στρες, μεταβολές της διάθεσης και μυικούς πόνους, αλλά και πιο αδύναμο ανοσοποιητικό.
Νέλλη Παρασκευοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια