Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα

.
Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες
Πολλές φορές, αυτό που κάνει μια πίτσα ιδιαίτερη, αν εξαιρέσουμε τη ζύμη, είναι το είδος του τυριού που χρησιμοποιούμε. Πραγματικά, θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολλά είδη τυριών, μιας και πολλά μαγαζιά έχουν τη δική τους μοναδική συνταγή.
Μερικοί εστιάτορες μάλιστα έχουν τη δική τους μυστική συνταγή στα τυριά που χρησιμοποιούνε, που δεν θα τη μαρτυρήσουν ακόμη κι αν τους ”βασανίσεις”!
Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο συνηθισμένα τυριά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην πίτσα και ας τα αναλύσουμε.

Μοτσαρέλλα (Mozzarella)
Αναμφίβολα, η μοτσαρέλλα είναι ο βασιλιάς των τυριών για πίτσα. Προέρχεται απ’ τη Νάπολη και αρχικά το έφτιαχναν από γάλα υδροβούβαλου.
Σήμερα χρησιμοποιούν γάλα αγελαδινό κι είναι ευκολότερο να το δουλέψεις. Αυτό το τυρί συσκευάζεται με υγρασία και έχει μικρή διάρκεια ζωής.
Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις πολύ γρήγορα αφού το αγοράσεις. Υπάρχουν πολλά είδη μοτσαρέλλας στα μαγαζιά με διαφορετική ποσότητα λιπαρών και υγρασίας.

Προβολόνε (Provolone)
Το δεύτερο δημοφιλέστερο τυρί είναι το προβολόνε. Πήρε τ’όνομά του από τη ναπολιτάνικη λέξη «prova» που σήμαινε «μπάλα».
Το προβολόνε είναι σταθερό και λείο, χρυσαφί στο εξωτερικό του και κρεμώδες στο εσωτερικό.
Το μυστικό του είναι η καπνιστή γεύση του. Ωριμάζει για αρκετούς μήνες και αυτό του δίνει την πικάντικη γεύση του.
Όπως και η ματσαρέλλα, διαθέτει πολλές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται συχνά.

Τσένταρ (Cheddar)
Το τσένταρ είναι τυρί κατάλληλο για μείγμα. Σπάνια χρησιμοποιείται μόνο του γιατί δεν ”στρώνει” καλά.
Αντίθετα, συνήθως το αναμιγνύουν με άλλα είδη τυριών. Η γεύση του ποικίλει από απαλή μέχρι έντονη. Πάντως, όλη η ποικιλία του είναι καλή για πίτσα.
Οι πολύ έντονες γεύσεις του δεν χρησιμοποιούνται συχνά γιατί δεν αναμιγνύονται εύκολα.

Μίξεις τυριών στην πίτσα
Τα περισσότερα εστιατόρια χρησιμοποιούν μίξεις τυριών, κυρίως από μοτσαρέλλα και πιο σκληρά τυριά. Αυτό το κάνουν για να δώσουν μια ιδιαίτερη γεύση, αλλά και για να μειώσουν το κόστος.
Καθένας έχει τη δική του συνταγή (και μερικοί δεν την αποκαλύπτουν!) στη μίξη τυριών, αποδίδοντας έναν ιδιαίτερο ”χαρακτήρα” στην πίτσα του!
Οι μίξεις τυριών περιλαμβάνουν συνήθως παρμεζάνα, προβολόνε, Ρομάνο και Dry Jack.

Χωρίς τυρί;!
Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά κάποιοι προτιμούν την πίτσα τους χωρίς τυρί!
Μπορεί να σας φαίνεται σαν τολμηρή νέα ιδέα, αλλά στην Ευρώπη γίνεται εδώ και χρόνια. Η χοντρή πίτσα φορτωμένη με τυρί είναι για την ακρίβεια αμερικανική επινόηση.
Στην Ευρώπη (και στην Ιταλία) συχνά παραλείπουν το τυρί για να αναδειχθούν καλύτερα οι υπόλοιπες γεύσεις.
Αν φτιάχνετε τη δική σας πίτσα στο σπίτι, θα πρέπει να πειραματιστείτε με τα τυριά.
Γι’ αυτό λοιπόν, δοκιμάστε να αγοράσετε κάποιο άλλο είδος τυριού, πέραν του συνηθισμένου που χρησιμοποιείτε, κάποιο από τα παραπάνω ίσως και δοκιμάστε να κάνετε και κάποια μίξη τυριών!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια