Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η σχέση του καθιστικού χρόνου με το σακχαρώδη διαβήτη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη μελέτη του Διαβήτη, κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώνεται καθημερινά σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση τηλεόρασης, συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη κατά 22%.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2.497 εθελοντές, ηλικίας 60 ετών κατά μέσο όρο, από τους οποίους ζητήθηκε να φορούν συσκευές καταγραφής των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας για 8 συνεχόμενες ημέρες και 24 ώρες ανά ημέρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το συνολικό καθιστικό χρόνο ανά ημέρα, το σύνολο των διακοπών του καθιστικού χρόνου, τον αριθμό των παρατεταμένων διαστημάτων καθιστικού χρόνου (δηλαδή πάνω από 30 λεπτά), καθώς και τη μέση διάρκεια των διαστημάτων αυτών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.
Συνολικά, οι εθελοντές που εμφάνιζαν σακχαρώδη διαβήτη φάνηκαν να αφιερώνουν 26 λεπτά παραπάνω σε καθιστικές δραστηριότητες ανά ημέρα, συγκριτικά με όσους ήταν υγιείς ή παρουσίαζαν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.
Παράλληλα, κάθε επιπλέον ώρα καθιστικού χρόνου βρέθηκε να συνδέεται με 22% υψηλότερη πιθανότητα παρουσίας της νόσου.
Αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει τον καθορισμό σχέσης αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καθιστικός χρόνος ενδεχομένως να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και συνεπώς θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο σχεδιασμό στρατηγικών για την πρόληψή του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια