Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τρίτη ηλικία: Κρόνος και χρόνος

Τρίτη ηλικία – εποχή της δύσης; Πρέπει να μας ανησυχεί;
Το ταξίδι του Κρόνου
Η 1η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία. Σε όσους είναι νέοι η ηλικία αυτή φαντάζει πολύ μακρινή, σχεδόν άπιαστη. Σε όσους είναι ώριμοι, η ηλικία φαντάζει σαν απειλή. Πρέπει όμως να είναι έτσι;
Διάβασα κάπου πως τα γηρατειά είναι «η υποδούλωση μιας ψυχής που θέλει να ζήσει, να ονειρευτεί, να εκφραστεί και που εμποδίζεται από το κουρασμένο και γερασμένο σώμα». Πρέπει να μας τρομάζει η εποχή αυτή; Να μας ανησυχεί;
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, δηλαδή, πάνω από 65 χρόνων, αποτελούν το 18% του πληθυσμού της χώρας μας, με προοπτική το 2030 να αυξηθεί κατά 10%.
Ας δούμε τι συμβαίνει με την περίοδο αυτή, θα εξηγήσουμε αστρολογικά και θα προσπαθήσουμε να εκμαιεύσουμε τα θετικά της. Τα χρόνια που θα έρθουν, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σωστά και να έχουμε την δύναμη να τα ζήσουμε με τον πιο θετικό τρόπο!
Αστρολογικά η Τρίτη Ηλικία θα λέγαμε πως ξεκινά περίπου μετά την δεύτερη επιστροφή του Κρόνου, μία σημαντική φάση-σταθμό στην εξέλιξή μας. Είναι μία σαφώς Κρόνια περίοδος, διαφορετική από εκείνη των 30 ετών.
Τα θέματα που συνοδεύουν αυτή την επιστροφή είναι: συνταξιοδότηση,  μελαγχολία, ρυτίδες, μοναχικότητα, προβλήματα στα οστά, μείωση της σωματικής δραστηριότητας, αλλά και ωριμότητα, εμπειρία, σοφία.
Συχνά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι μελαγχολικοί γιατί το σώμα δεν υπακούει πλέον στην δράση,  όπως στο παρελθόν. Η μελαγχολία είναι χαρακτηριστικό του Κρόνου, οδηγεί δε στην μοναχικότητα. Αισθάνονται συχνά απομονωμένοι, τα παιδιά τους είναι ενήλικα εδώ και καιρό, έχουν τις υποχρεώσεις τους και ενδεχομένως έχουν απομακρυνθεί λόγω των δεσμεύσεών τους. Η οστεοπόρωση (για τις γυναίκες ειδικά) είναι προ των πυλών ή έχει ήδη αρχίσει. Τα οστά είναι κι αυτά στοιχεία του Κρόνου. Ο σκελετός αδυνατίζει, αλλά πρέπει να κατανοηθεί πως δε μας χρειάζεται όπως παλιά. Την περίοδο αυτή έχουμε πλέον δώσει ό,τι ήταν να δοθεί από το φυσικό δυναμικό μας. Έχουμε προσφέρει τα μέγιστα στο περιβάλλον, η σωματική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη πια. Ακόμη και το σώμα αλλάζει.

Ο Κρόνος όμως δεν είναι ένας πλανήτης της νεότητας. Επομένως είναι εξαιρετικά χρήσιμος στους ώριμους ανθρώπους. Ας τον εξετάσουμε παίζοντας λίγο με τις λέξεις που τον αντιπροσωπεύουν (οι λέξεις αυτές είναι σε ιταλική/πλάγια γραφή και μπλε χρώμα)…
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι κατά την περίοδο της Τρίτης Ηλικίας;
Η μοναξιά, η απογοήτευση επειδή βλέπουμε τις ρυτίδες στο δέρμα, η αποθάρρυνση επειδή μειώνεται η φυσική μας αντοχή, η σκληρότητα στο σώμα που μπορεί να επιφέρει σκληρότητα στην ψυχή, με αποτέλεμα να είμαστε σφικτοί (τσιγκούνηδες) συναισθηματικά και υλικά, θεωρώντας πως χάνουμε, άρα πρέπει να μην δίνουμε. Οι φοβίες εντείνονται, κυρίως όταν αφορούν τον θάνατο .
Με την επιστροφή του Κρόνου, ερχόμαστε στην περίοδο παύσης της εργασίας (τουλάχιστον αυτό θα ήταν το θεμιτό, άσχετα αν προσπαθούν να μας ωθήσουν να εργαζόμαστε ως τα 70 μας!). Στην ουσία μετά τα 58 με 60, ο άνθρωπος θα έπρεπε να πάψει να εργάζεται με την έννοια του όρου ως δραστήριο μέλος της κοινωνίας, να συνταξιοδοτηθεί. Αλλά όχι να παροπλιστεί.
Ο Κρόνος, γεμάτος από τη σοφία του χρόνου, θα είναι χρήσιμος. Πού θα είναι χρήσιμος; Στους νεώτερους και στην κοινωνία ευρύτερα. Θα μπορεί να διδάξει λόγω εμπειρίας, να προσφέρει σε γνώση και να δώσει συμβουλές. Να κρίνει πιο αντικειμενικά, ίσως λιγότερο συναισθηματικά, ή με λιγότερο ενθουσιασμό. Να βλέπει αποστασιοποιημένα τη ζωή και να μπορεί να προστατεύσει με τη γνώση του και το κριτικό του πνεύμα τους άλλους.
Στις περισσότερες οικογένειες, πόσο ευχάριστη είναι η παρουσία του παππού ή της γιαγιάς; Το διδακτικό παραδοσιακό παραμύθι τους μας συντρόφευσε και μας έκανε να νοιώθουμε ασφαλείς.
Οι δύο εξαιρετικές γιαγιάδες στην σειρά του Γ. Καπουντζίδη «Παρά πέντε», ήταν ένα όμορφο παράδειγμα ζωντάνιας και τρυφερής παρουσίας στη ζωή των νεώτερων. Εξετάζοντας τον Κρόνο μας, ας σκεφθούμε πόσα δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε και μπορούμε να τα κερδίσουμε την περίοδο της Τρίτης Ηλικίας, όταν θα έχουμε χρόνο! Επιτέλους, υπάρχει χρόνος, υπάρχει ωριμότητα, για να αποφασίσουμε τι μας ευχαριστεί κι όχι αυτό που ως τότε ήταν καθήκον. Η μελαγχολία και η αδράνεια φεύγουν μακριά.
Είναι η εποχή κατά την οποία, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορούμε να δώσουμε σημασία σε απλά και λιτά πράγματα που οι νέοι παραβλέπουν και που δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη ωριμότητα για να τα εκτιμήσουν.
Όσοι αισθανθούμε ότι τα χρόνια που πέρασαν άξιζαν και πως δεν σπαταλήθηκαν, θα νοιώσουμε γαλήνη και  εσωτερική πληρότητα στην δεύτερη επιστροφή του Κρόνου. Η Τρίτη Ηλικία θα φέρει τις δικές της χαρές και απολαύσεις, κυρίως εκείνη του χρόνου που μας έλειψε την περίοδο των πολλαπλών δραστηριοτήτων μας. Ας αντιληφθούμε όλες αυτές τις δυνατότητες και ας αρχίσουμε να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματά που έχει να μας προσφέρει αυτό το στάδιο της ζωής. Μπορούμε να συνεχίσουμε να αισθανόμαστε και να είμαστε χρήσιμοι, σημαντικοί, ουσιαστικοί στη ζωή των νεώτερων.

Η δεύτερη επιστροφή του Κρόνου είναι ένα αξιόλογο και αξιόπιστο ωροσκόπιο το οποίο θα ήταν καλό να ερευνηθεί όταν πλησιάζουμε στην εποχή του.
Αλλά και νωρίτερα, η κατανόηση του γενέθλιου Κρόνου και των στοιχείων του, θα βοηθήσει να δούμε τι πρέπει να γίνει και τι προβλήματα πρέπει να επεξεργαστούμε για να είμαστε έτοιμοι στην Τρίτη Ηλικία.
Η θέση του Κρόνου ανάλογα με τον οίκο, μπορεί να δηλώσει πως στην ώριμη αυτή φάση:
Αν ο γενέθλιος Κρόνος είναι:
Στον 1ο οίκο: θα είναι μία πολύ συμβατή θέση, καθώς η προσωπικότητά μας έχει ήδη λειτουργήσει και σε νεώτερη ηλικία με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της ωριμότητας. Το ύφος και οι τρόπο έκφρασης έχουν σύνεση και σοβαρότητα.
Στον 2ο οίκο: προσοχή θα χρειαστεί να μην είμαστε πολύ σφικτοί στα αισθήματα και σε ό,τι αγαθό μας ανήκει. Λογικά, εκτός από δύσκολες όψεις, θα έχουμε εξασφάλιση. Ας απολαύσουμε τους κόπους της νεότητας!
Στον 3ο οίκο: η σοφία του χρόνου θα γίνει οδηγός και θα μπορούμε να γράψουμε τις εμπειρίες μας ή να μιλήσουμε γι’ αυτές. Γινόμαστε καλοί σύμβουλοι των νέων. Προσοχή στην αυστηρότητα της κριτικής ή την ξεροκεφαλιά όμως.
Στον 4ο οίκο: η περίοδος αυτή δηλώνει μοναχικότητα, ίσως σκληρότητα, αν δεν βοηθά ο υπόλοιπος χάρτης και μπορεί να τελευταία χρόνια να είναι σε μία απομονωμένη κατοικία. Αλλά δείχνει και την ικανότητα να δώσουμε την εμπειρία μας στους οικείους μας.
Στον 5ο οίκο: ένα χόμπι που θα απαιτεί υπομονή και ώριμη σκέψη θα μας είναι απαραίτητο και θα εμπλουτίζει τις ελεύθερες ώρες. Μπορεί να αναλάβουμε κάποιες ευθύνες παιδιών. Αν είμαστε μόνοι, μία ώριμη αγάπη θα μπορεί να γεμίσει την ζωή μας.
Στον 6ο οίκο: οι δραστηριότητες θα είναι μειωμένες ή πιο κοπιαστικές.  Η σύνταξη θα είναι πλέον ο καρπός των χρόνων εργασίας. Καλό θα είναι να μην απαιτούμε πολλά από τις δυνάμεις μας και να προσέχουμε την υγεία μας.
Στον 7ο οίκο: θα έχουμε την τάση να αποφεύγουμε τις επαφές με άλλους, εκτός κι αν υπάρχουν κάποιες καλές σχέσεις που άντεξαν στον χρόνο. Επιλέγοντας τις ανθρώπινες επαφές, ας μην είμαστε αυστηροί κριτές των άλλων.
Στον 8ο οίκο: χρόνιες παθήσεις μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν, αλλά γενικά αυτή η θέση θεωρείται πως φέρνει μακροζωία και αντοχές. Χρειάζεται να αποφύγουμε την μελαγχολία. Η μειωμένη φυσική ή μαχητική δραστηριότητα, δεν αναιρεί τη χαρά της ζωής. Οικονομική ασφάλεια.
Στον 9ο οίκο: αν δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μεγάλα ταξίδια λόγω φυσικής κόπωσης και άλλων εμποδίων, η περίοδος αυτή είναι θαυμάσια για όμορφα ταξίδια σε πνευματικούς χώρους. Ικανότητα μετάδοσης εμπειριών μας και δυνατότητα περεταίρω γνώσεων.
Στον 10ο οίκο: η συμβολή μας στην κοινωνία θα είναι σημαντική, αν αποκτήσαμε την απαραίτητη σοφία. Φθάνουμε στην κορυφή της καριέρας μας.  Αν προσπαθήσαμε αρκετά, θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στον χώρο μας. Προσοχή στην αυστηρότητα ή στην θέση κυριαρχίας όμως.
Στον 11ο οίκο: με υπεύθυνο τρόπο μπορεί να είμαστε ιδιαίτερα χρήσιμοι σε ομάδες ή φίλους, καθώς θα συμμετέχουμε υπεύθυνα και θα προσφέρουμε σε γνώσεις ή  εμπειρία. Να αποφύγουμε όμως να παραμείνουμε μόνοι, υπερβολικά επιλεκτικοί στις παρέες μας.
Στον 12ο οίκο: καλή η θέση για μεταφυσική έρευνα, αλλά προσοχή σε τάσεις απομόνωσης και μελαγχολίας. Να μην παραιτηθούμε από την ζωή, αντίθετα να ασχοληθούμε με την ουσιαστική της διερεύνηση. Αν έχουμε χρόνιες παθήσεις, ίσως περάσουμε κάποιο διάστημα σε νοσοκομείο.
Φυσικά το ζώδιο προσθέτει την πινελιά του στην άποψη που συνοπτικά παρατέθηκε για τον Κρόνο Επιπρόσθετα οι όψεις θα μειώσουν ή θα ενθαρρύνουν τα χαρακτηριστικά του.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο του χάρτη για την περίοδο της Τρίτης Ηλικίας, είναι ο 4ος οίκος.
Ο οίκος αυτός αναφέρεται εκτός των άλλων στα τελευταία χρόνια της ζωής μας, επομένως, παίζει ένα ρόλο για την συγκεκριμένη ηλικία. Καλό θα είναι να εξετάσουμε το ζώδιο της ακμής, τον κυβερνήτη και τους πλανήτες που μπορεί να εμπεριέχει.
Έτσι συνοπτικά πάντα και δίχως την πλήρη ανάπτυξη του ατομικού χάρτη, θα μπορούσαμε να πούμε πως αν έχουμε την ακμή του στον:
Κριό (πιθανός ωροσκόπος στον Αιγόκερω): μπορεί να είμαστε επιρρεπείς σε ρήξεις, εκρήξεις ή ατυχήματα. Καλό θα είναι να εξεταστεί ο Άρης φυσικά. Αλλά θα μπορούμε να επιδιώκουμε διάφορες δραστηριότητες –ακόμη και άθληση- ως εκείνα τα χρόνια.
Ταύρο (πιθανός ωροσκόπος στον Υδροχόο): θα μας ταίριαζε ένα περιβάλλον κοντά στη φύση, ή τουλάχιστον ένα σπίτι με φυτά και όμορφα φωτεινά χρώματα. Θα επιδιώκουμε να γευόμαστε μικρές λιχουδιές. Αν είμαστε στην εξοχή, ακόμη καλύτερα!
Διδύμους (πιθανός ωροσκόπος στους Ιχθείς): δεν θα αγαπάμε να μένουμε σπίτι, αντίθετα, θα είναι δύσκολα να παραμείνουμε ήρεμοι. Μπορεί –αν βοηθά κι ο Ερμής- να έχουμε μία παιδικότητα, μία πολυλογία, μελέτες, ή πολλές ασχολίες με τα χέρια.
Καρκίνο (πιθανός ωροσκόπος στον Κριό): ενδεχομένως βοηθά να είμαστε μέσα στους κόλπους της οικογένειας ή σε είναι οικείο περιβάλλον, με ζεστασιά και τρυφερότητα, ή προστασία. Θα φροντίζουμε τον χώρο μας και μπορεί να προσέχουμε τα εγγονάκια μας.
Λέοντα (πιθανός ωροσκόπος στον Ταύρο): ο εγωισμός θα είναι ένα στοιχείο που θα θέλει προσοχή, όπως και η ανάγκη για πολυτελή γούστα ως αυτή την ηλικία. Ο Ήλιος φυσικά πρέπει να το στηρίζει. Διαφορετικά, θα έχουμε γενναιοδωρία και μεγαλοψυχία.
Παρθένο (πιθανός ωροσκόπος στους Διδύμους): προσοχή σε συνήθειες υποχόνδριες, είτε κριτική και παράπονα, είτε εμμονή με τις ασθένειες και τα μικρόβια. Καλό θα είναι να έχουμε λιτή ζωή και απλές νοητικές διασκεδάσεις (πχ σταυρόλεξα, επιτραπέζια παιχνίδια).
Ζυγό (πιθανός ωροσκόπος στον Καρκίνο): θα θέλουμε ένα όμορφο και άνετο περιβάλλον, με ευχάριστες αποχρώσεις, στυλ και ευγενικούς ανθρώπους. Η κοινωνικότητα θα βοηθήσει και συχνά θα οργανώνουμε συγκεντρώσεις στο σπίτι.
Σκορπιό (πιθανός ωροσκόπος στον Λέοντα): ενδιαφέρον για τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου, καθώς και μεταφυσικές ασχολίες. Καλό είναι να αποφύγουμε όμως εμμονή ή εκδικητικότητα. Να έχουμε ηρεμία ψυχική και να εμβαθύνουμε στην ουσία της ύπαρξης.
Τοξότη (πιθανός ωροσκόπος στην Παρθένο): συχνά αυτό δηλώνει επαφή με το εξωτερικό (γιατί όχι και ταξίδια), ή διαφορετικά επαφή με γνώσεις που έχουν να κάνουν με ξένες γλώσσες και πολιτισμούς, φιλοσοφία και διδασκαλία. Αισιόδοξη οπτική της ζωής.
Αιγόκερω (πιθανός ωροσκόπος στον Ζυγό): τάση για απομόνωση, μοναχικότητα και απαισιοδοξία, που δεν πρέπει να μας παρασύρουν. Ας αποφύγουμε την αυστηρότητα και να δώσουμε μαθήματα μέσω εμπειρίας γραπτά ή προφορικά. Όχι πικρία ή τσιγκουνιά στην ζωή μας.
Υδροχόο (πιθανός ωροσκόπος στον Σκορπιό): δύσκολα θα είμαστε ήρεμοι σε ένα μέρος και λόγω μειωμένης αντοχής, ίσως έχουμε ξεσπάσματα. Η επαφή με νέα άτομα ή άτομα με μοντέρνες απόψεις βοηθά. Θα επιδιώξουμε να ακολουθούμε τη νέα εποχή και θα έχουμε πνεύμα ελευθερίας.
Ιχθείς (πιθανός ωροσκόπος στον Τοξότη): καλό θα είναι να έχουμε επαφή με την πνευματική δημιουργία, το θαλασσινό στοιχείο και τη μουσική. Προσοχή στην υγεία για να μην περάσουμε ένα χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο. Ήρεμες ώρες με ήπιες ασχολίες ή πνευματικές ασχολίες.
Επαναλαμβάνω πως σε κάθε ένα από τα περιγραφέντα του 4ου οίκου, θα ληφθεί υπ’ όψη ο κυβερνήτης, όπως και οι εμπεριεχόμενοι πλανήτες, με τις όψεις τους. Όλα σε ένα χάρτη είναι συνθετική εργασία. Κάποια από τα γενικά χαρακτηριστικά θα δούμε να επεκτείνουμε ή να περιορίζονται, η βάση θα είναι όμως όπως περιγράφηκε.
Θα ήταν καλό να επεξεργαστούμε εκ των προτέρων τον 4ο οίκο, τον γενέθλιο Κρόνο και αργότερα την δεύτερη επιστροφή του Κρόνου. Μέσα από την προσωπική μας διερεύνηση, θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε προσοχή σε μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες που πληροφορούν πώς θα λειτουργήσουμε κατά την περίοδο της Τρίτης Ηλικίας και τι θα μπορέσουμε να κάνουμε για να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο χαρούμενοι τότε.

Η μελέτη αυτή όμως, θα είναι σημαντική και για ένα άλλο λόγο: θα βοηθήσει στην κατανόηση (Κρόνια λέξη κι αυτή), ώστε να πλησιάσουμε σήμερα με αγάπη και ζεστασιά τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας που μας περιβάλλουν, να τους κρατήσουμε ζεστά το ρυτιδιασμένο χέρι, να τους πούμε πως τους θυμόμαστε, να τους πούμε πως αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και θέλουμε να είμαστε κοντά τους!
Γιατί όπως λέει ο λαός «εκεί που είμαστε ήταν… κι εκεί που είναι θα είμαστε αργά ή γρήγορα…»

Σημείωση: οι λέξεις σε μπλε χρώμα περιγράφουν έννοιες του Κρόνου και βλέπουμε πόσο συνδέονται εννοιολογικά και με την Τρίτη Ηλικία

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια