Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΠΑΟΚ: 20 Απριλίου 1926

Ο ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του Αθλητικού και Πολιτιστικού Σωματείου "Ερμής", που δημιουργήθηκε από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το 1875, στην καρδιά της Πόλης το Πέρα, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό τους μέσα στη Τουρκία.
Το 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης υποχρεώνονται και μετονομάζουν το Σωματείο τους από "Ερμή" σε "Πέρακλουμπ", σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα που θέσπισε ο Κεμάλ. Παρ όλο το πλήγμα που δέχεται ο Ελληνισμός, η "Πέρακλουμπ" δίνει τις μάχες της στην Πόλη και τις κερδίζει. Πολλοί όμως εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη. Πίσω τους μένει μια μικρή ομάδα, η επονομαζόμενη "τα Πολιτάκια".
Στην Θεσσαλονίκη δημιουργούν τον Πανεθεσσαλονίκειο Αθλητικό  Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ) και στις 26 Απριλίου του 1926 εγκρίνεται το καταστατικό του νέου αυτού συλλόγου από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η αγωνιστική του δράση όμως είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα.
Ως πρώτο έμβλημα έχουν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα είναι πράσινα και πάνω από το καθένα υπάρχουν χαραγμένα τα αρχικά ΠΑΟΚ. Εμπνευστής είναι ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος (ιδρυτικό μέλος).

Το 1927 ακούγεται ο πρώτος ύμνος της ομάδας:
"Είμαστε εμείς της Πόλης τα παιδιά
τα παινεμένα, που παίζουμε την μπάλα
ξακουσμένα, έχουμε περίσσια χάρη,
που δεν την έχει ομάς καμία άλλη.
Το σύστημά μας είναι πάσα - πάσα,
στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την κάσα.
να δούμε πόσα γκολ μας έχουν δώσει
και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει.
Τα έχουμε όλα, όλα, όλα, σκάρες, παπούτσια
παντελόνια, μαύρη φανέλα κι επιγονατίδες,
για να τρελαίνονται οι δεσποινίδες.
Δεν φοβόμαστε κανένα, Άρη ούτε Ηρακλή,
Γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλλλη μερακλή".
νέο σήμα το 2013
Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της ομάδας υπογράφεται στις 5/9/1928 με τον ποδοσφαιριστή Ετιέν, που θα εισπράττει μηνιαίως το ποσόν των 4000 δρχ.
Στις 20/3/1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με το άλλο προσφυγικό σωματείο της Θεσσαλονίκης την ΑΕΚ. Με πρωτοβουλία του γιατρού Καραμαούνα, προέδρου του πολιτιστικού σωματείου "Ένωση Κωνσταντινουπολιτών.

Ως σύμβολο υιοθετούν τον Δικέφαλο του Βυζαντίου (με κλειστά τα φτερά του σε ένδειξη πένθους για τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Πόλης) και για χρώματα το πένθιμο μαύρο και το λευκό που συμβολίζει το αισιόδοξο "αύριο".

Η πρώτη έδρα της ομάδας είναι το γήπεδο Συντριβανίου, που εγκαινιάζεται στις 12/12/1930.
Αγωνίζεται εκεί, γράφοντας ένδοξες σελίδες στην ιστορία του, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου του 1959, όπου τελικά μεταφέρεται στο νέο γήπεδο της Τούμπας.

2 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1976, 1985
5 Κύπελλα Ελλάδος: 1972, 1974, 2001, 2003, 2017.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια