Umami : Έχει γλώσσα το στομάχι

Γλώσσα δεν μπορείς να το πεις, όμως οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι, εκτός από τους ειδικούς γευστικούς θύλακες στο στόμα μας, το umami μπορεί να το γευτεί και το στομάχι.
Πώς συμβαίνει αυτό;
Όταν μια τροφή με umami κατεβαίνει στο στομάχι, τότε το πνευμονογαστρικό νεύρο πιάνει αμέσως την παρουσία του γλουταμινικού και στέλνει σήμα στον εγκέφαλο.
Αυτή η λειτουργία του στομαχιού μπορεί να μην επηρεάζει την αίσθηση της νοστιμάδας, έχει όμως μεγάλη σημασία. πυροδοτεί την έναρξη της πέψης των πρωτεϊνών και δημιουργεί συνθήκες ευπεψίας.
Και απ’ όσο ξέρουμε, ό,τι είναι καλό για τον οργανισμό συνήθως έχει και ωραία γεύση.
Umami (ουμάμι)
Το Umami είναι η 5η βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό.
Ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Γιαπωνέζο χημικό Kikunae Ikeda και οι ειδικοί κάλυκες που την ανιχνεύουν, εντοπίστηκαν πάνω στη γλώσσα το 2000 μετά από βιολογικές έρευνες.
Σαν έννοια μπορούμε να πούμε ότι είναι συγγενική με το "osmazome" που χρησιμοποίησε ο Brillat Savarin για να χαρακτηρίσει το μόριο που ευθύνεται για τα αρώματα του κρέατος.
Στο χώρο των ανθρώπων της γεύσης το "Umami" εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς και την έντονη συμπυκνωμένη γευστική πληρότητα.
Το "Umami" μυρίζει συναίσθημα, βίωμα, ανθρώπινη επαφή.

Related Posts