Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Las Fallas το εορταστικό γεγονός της Βαλένθια

Las Fallas Valencia, Spain
Las Fallas Valencia, Spain 1 - 19 March 2024

Το Las Fallas αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο εορταστικό γεγονός της Βαλένθια.
Είναι ένα διαφορετικό φεστιβάλ δρόμου, του οποίου οι προετοιμασίες διαρκούν σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, οπότε η συνηθισμένη ζωή της πόλης μετατρέπεται σ ένα ατελείωτο πάρτι με παρελάσεις, συναυλίες, χορό, μεταμφιέσεις, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο δρόμο, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και κυρίως, ατέρμονο κέφι νυχθημερόν.
Η παράδοση θέλει να ξεκίνησε ως τελετουργικό των ξυλουργών, στο οποίο έκαιγαν τα άχρηστα υλικά κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου καθαρισμού των εργαστηρίων τους, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον προστάτη τους St.Joseph.
Las Fallas Valencia, Spain Βαλένθια
Στη σημερινή του μορφή, η διαδικασία είναι αρκετά διαφορετική, κρατώντας όμως πάντα την ουσία των συμβολισμών.
Για περίπου ένα χρόνο, κάθε ομάδα (υπολογίζονται πάνω από 400 στη Βαλένθια) αναλαμβάνει τη δημιουργία του έργου της.
Τα έργα αυτά είναι γιγάντια γλυπτά, κατασκευασμένα από ξύλο και χαρτόνι, σχεδιασμένα και ζωγραφισμένα.
Las Fallas Valencia
Κάθε γλυπτό έχει χιουμοριστικό συνήθως θέμα, καυτηριάζοντας και διακωμωδώντας πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις και σατιρίζοντας πρόσωπα και εικόνες της επικαιρότητας.
Εκτός όμως από τις χιουμοριστικές του προεκτάσεις, η κατασκευή του ίδιου του γλυπτού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς απαιτεί συνθετικές ικανότητες, συνδυάζοντας τη γλυπτική, την ξυλουργική και τη ζωγραφική με τους κανόνες της μηχανικής, ενώ παράλληλα οι καλλιτέχνες διοχετεύουν την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά τους.
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι κάθε ομάδα περιλαμβάνει και ένα παιδικό τμήμα, στο οποίο οι μικροί καλλιτέχνες δοκιμάζουν το ταλέντο και εξαντλούν τη φαντασία τους, κατασκευάζοντας μίνι έργα.
Las Fallas Valencia, Spain
Δίνεται επισήμως το σύνθημα για να αρχίσουν οι εκδηλώσεις και ταυτοχρόνως ένα ξέφρενο πάρτι. Οι δρόμοι σφύζουν από ζωή.
Η εξωστρέφεια, σήμα κατατεθέν της κουλτούρας των Ισπανών, εκφράζεται σε όλο της το μεγαλείο.
Άνθρωποι συναντιούνται στο δρόμο, γνωρίζονται, μαγειρεύουν και τρώνε μαζί, διασκεδάζουν, επικοινωνούν.
Τα μεσάνυχτα της τελευταίας μέρας, μετά μια φαντασμαγορική παρέλαση και αφού ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα, τα γλυπτά παραδίδονται στην ένδοξη μοίρα τους,στις φλόγες. Και μαζί καίγεται συμβολικά και ό τι άλλο θεωρείται επιβλαβές, επιφανειακό και άχρηστο. Μια τελετή για να εξαγνιστεί οτιδήποτε παλιό και κακό, ούτως ώστε το πνεύμα να ξαναγεννηθεί αγνό και έτοιμο για μια νέα αρχή.
Στους δρόμους υπάρχουν φωτιές, στον ουρανό εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, η νύχτα μετατρέπεται σε μέρα και το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τις πρωινές ώρες .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια