Επικίνδυνη η νυχτερινή οδήγηση

Αν ένας οδηγός οδηγεί για περισσότερες από δύο το πολύ τρεις ώρες το βράδυ χωρίς διακοπή για ξεκούραση, είναι σαν να οδηγεί μεθυσμένος, σύμφωνα με μια νέα ολλανδο-γαλλική επιστημονική έρευνα, η οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουτρέχτης και του Μπορντό, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό για θέματα ύπνου "Journal of Sleep Research", έκαναν πειράματα με 14 υγιείς οδηγούς ηλικίας 21 έως 25 ετών, οι οποίοι οδηγούσαν το βράδυ υπό την παρουσία και εποπτεία επιτηρητή για δύο έως οκτ΄΄ω ώρες με σταθερή ταχύτητα 130 χλμ στην μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας.
Η έρευνα με βιντεοσκόπηση έδειξε ότι μετά από μόλις δύο ώρες στο τιμόνι, οι οδηγοί έκαναν τα ίδια λάθη που θα έκαναν αν είχαν ποσότητα 0,05% αλκοόλ στο αίμα τους.
Στις τρεις ώρες η απόδοσή τους στην οδήγηση είχε πέσει και άλλο, που αντιστοιχούσε σε ποσότητα αλκοόλ 0,08% στο αίμα, ενώ στις 4,5 ώρες τα λάθη από την κούραση αναλογούσαν σε αλκοόλ 0,10%.
"Οι οδηγοί θα πρέπει να παίρνουν πολύ στα σοβαρά τη νύστα τους στο τιμόνι, καθώς αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες δυστυχημάτων στους δρόμους.
Δυστυχώς όμως δεν συνειδητοποιούν μερικές φορές τη νύστα τους, την μειωμένη εγρήγορση και την έλλειψη αντανακλαστικών.
Διάφορα πράγματα, όπως η ακρόαση δυνατής μουσικής, ή το άνοιγμα του παραθύρου δεν βοηθούν ιδιαίτερα.
Αυτό που συστήνουμε, είναι να μη οδηγούν συνεχόμενα τη νύχτα πάνω από δύο ώρες" ανέφεραν οι ερευνητές.
ΑΝΑΤΟΛΗ

Related Posts