Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βιολογικά τρόφιμα

Πάνω από το 50% των καταναλωτών στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετιγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (A.LA.R.M.) και του Κέντρου Αειφορίας (CSE).
Παρότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει περικοπεί δραματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, πλήθος καταναλωτών δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα, καθώς θεωρεί πως έτσι διασφαλίζει την υγεία του ενώ, παράλληλα, συμβάλει στη σωτηρία του ταλανιζόμενου πλανήτη.
Στη βιολογική καλλιέργεια απαγορεύεται η χρήση χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων και ορμονών, ενώ χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά, όπως φυτικά υπολείμματα και κοπριά.
Αντίστοιχα, στην κτηνοτροφία, η διατροφή των ζώων βασίζεται αποκλειστικά σε βιολογικές ζωοτροφές, ενώ απαγορεύεται η χρήση ορμονών και αντιβιοτικών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, καθώς προβλέπεται η πρόσβασή τους σε βοσκοτόπου και δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός τους σε περιορισμένους στάβλους.
Τα βιολογικά τρόφιμα, με τη σειρά τους, παράγονται από βιολογικά συστατικά, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ενισχυτικών γεύσης.

*  Αλήθειες και Μύθοι.
< Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη γεύση.
ΑΛΗΘΕΙΑ.
Οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά τρόφιμα με στόχο την αύξηση του όγκου του τελικού προϊόντος οδηγούν στην "αραίωση" της γεύσης και του αρώματος των φρούτων και των λαχανικών.
Αντίθετα, η μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό των βιολογικών, συντελεί σε μια πλούσια γεύση. Το θέμα όμως είναι υποκειμενικό.
< Παραδοσιακό και βιολογικό είναι το ίδιο.
ΜΥΘΟΣ.
Συχνά, σε συσκευασίες προϊόντων αναγράφονται οι λέξεις "Παραδοσιακό", "Αγνό" ή "Φυσικό".
Τα παραπάνω, αν δεν είναι πιστοποιημένα από τους αρμόδιους οργανισμούς πιστοποίησης, δεν είναι σε καμιά περίπτωση βιολογικά.
< Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο.
ΜΎΘΟΣ.
Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πιο ασφαλή σε σχέση με τα συμβατικά, ωστόσο και για αυτά επιβάλλεται το καλό πλύσιμο, καθώς είναι πιο ευάλωτα στην προσβολή τους από παθογόνους μικροοργανισμούς.
< Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά χαλούν πιο γρήγορα.
ΑΛΉΘΕΙΑ.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά προϊόντα, που έχουν μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης, τα βιολογικά είναι πιο ευπαθή, καθώς η διαδικασία ωρίμανσης τους γίνεται στους σωστούς χρόνους και δεν χρησιμοποιούνται χημικά.
< Τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα δεν είναι ποτέ ομοιόμορφα.
ΜΎΘΟΣ.
Συνήθως τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά που πωλούνται απευθείας από τους παραγωγούς στις λαϊκές βιολογικών είναι ανομοιόμορφα σε σχήμα και μέγεθος.
Αντίθετα, τα συσκευασμένα λαχανικά που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ φαίνονται όλα ίδια.
συμβαίνει επειδή οι προμηθευτές των καταστημάτων έχουν οργανωμένη παραγωγή, με σωστή διαχείριση της σοδειάς και γραμμές διαλογής και συσκευασίας.
Ετικέτες και έγγραφα.
Στην ετικέτα των συσκευασμένων βιολογικών τροφίμων πρέπει να αναγράφεται:
*  Ο κωδικός αριθμός και το λογότυπο του Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης.
*  Το λογότυπο Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*  Η χώρα προέλευσης.
*  Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία του προϊόντος, η διεύθυνση του κατασκευαστή ή και του συσκευαστή.
*  Το όνομα πώλησης του προϊόντος, η λίστα συστατικών, το βάρος, η ημερομηνία λήξης, η θρεπτική αξία και οι ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης και χρήσης του προϊόντος.
*  Το στάδιο πιστοποίησης του προϊόντος ολογράφως [ "Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας" για όσα βρίσκονται στο πλήρες βιολογικό στάδιο και "Προϊόν υπό μετατροπή στη Βιολογική Γεωργία" για όσα βρίσκονται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο).

Τα μη τυποποιημένα προϊόντα που πωλούνται σε βιολογικές λαϊκές ή καταστήματα, πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά σε ισχύ, στα οποία να φαίνεται:
*  Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης.
*  Η επωνυμία, η διεύθυνση και ο κωδικός πιστοποίησης της επιχείρησης που διακινεί το προϊόν.
*  Τα πιστοποιημένα είδη που διακινεί η επιχείρηση ή ο παραγωγός, τα οποία πρέπει να ταυτίζονται με αυτά που υπάρχουν στον πάγκο ή στο κατάστημα.
*  Το στάδιο πιστοποίησής τους.
*  Η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού.
Life Positive

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια