Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

吉澤 章 Akira Yoshizawa 1911-2005 Ιάπωνας origamist

吉澤 章 Ιάπωνας origamist  Akira Yoshizawa
14 March 1911 – 14 March 2005
Akira Yoshizawa: Το όνομα του Ιάπωνα καλλιτέχνη που γεννήθηκε ακριβώς σαν σήμερα 14 Μαρτίου πριν 106 χρόνια είναι απόλυτα ταυτισμένο με το οριγκάμι ή όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα την χαρτοδιπλωτική.
Το οριγκάμι είναι η τέχνητου διπλώματος χαρτιού. Είναι επινόηση των Ιαπώνων.
Το οριγκάμι χρησιμοποιεί το δίπλωμα για την κατασκευή πολλών θεμάτων. Το κόψιμο δεν επιτρέπεται. Το οριγκάμι εξασκούνταν ήδη από την εποχή Edo (1603-1867).
吉澤 章 Ιάπωνας origamist  Akira Yoshizawa
Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α
吉澤 章 Ιάπωνας origamist  Akira Yoshizawa
Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης μετέτρεψε το οριγκάμι από χόμπι για τα παιδιά σε μια σοβαρή μορφή τέχνης και έγινε γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές του στο δίπλωμα χαρτιού.
Ο Yoshizawa γεννήθηκε το 1911 στους γονείς κτηνοτρόφους, αλλά μετακόμισε στο Τόκιο, όταν ήταν μόλις 13, όπου και άρχισε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο εργαλείων.
Στις αρχές του '20, προήχθη σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται και συντάκτης origami, μια ικανότητα που είχε αποκτήσει ως παιδί, ως εργαλείο για τη διδασκαλία νεαρότερων εργαζομένων βασική γεωμετρία.
Ο Yoshizawa έφυγε από το εργοστάσιο στα μέσα της δεκαετίας του 1930 για να ακολουθήσει το πάθος του για την τέχνη και, για περισσότερο από δύο δεκαετίες, έζησε στη φτώχεια πουλώντας κονσέρβες ψαριών από πόρτα σε πόρτα. Αλλά το 1951, ξεκίνησε τη συνεργασία του με ένα ιαπωνικό περιοδικό σχεδιάζοντας τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου της Ιαπωνίας και αυτό άρχισε να τον κάνει διάσημο καλλιτέχνη.
吉澤 章 Ιάπωνας origamist  Akira Yoshizawa
Η δουλειά του έχει εκτεθεί από όλο τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει πάνω από 18 βιβλία για τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Τα σχέδια του ξεπέρασαν τα 50.000 μοντέλα. Το 1983, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο έδωσε το όνομα του στο Τάγμα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μία από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί σε ένα ιαπωνικό πολίτη.
Ο Yoshizawa πέθανε από επιπλοκές που προκλήθηκαν από πνευμονία σε νοσοκομείο στη γενέτειρά του, το Τόκιο, το Μάρτιο του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια