Κέικ καραμέλας

Χρόνος Εκτέλεσης 2 ώρες
Μερίδες 12

Συστατικά
Για την καραμέλα
140 γρ. καστανή ζάχαρη
60 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
1 ½ κούπα (200 γρ. ) καρύδια σπασμένα και ψημένα

Για το crumble
½ κούπα (90 γρ.) ζάχαρη καστανή
1/3 της κούπας (40 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ.
60γρ βούτυρο ανάλατο , κομμένο
1 ½ κ.σ. κανέλα σε σκόνη
¼ κ.γ. αλάτι

Για το κέικ
180 γρ. ξυνόγαλο
1 κ.σ. ηλιέλαιο
2 αυγά
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. αλάτι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Λαδώνουμε ελαφρά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ.

Για τα ψημμένα καρύδια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα βάζουμε μέσα τα καρύδια μας και τα ψήνουμε για 10-13 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανά. Αφαιρούμε γρήγορα από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για την καραμέλα
Ανακατεύουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά τη καστανή ζάχαρη, την κρέμα και το αλάτι μέχρι να φτιάξουμε μια καραμέλα και ρίχνουμε μέσα τέλος και τα καρύδια.
Αδειάζουμε το μείγμα της καραμέλας μέσα στη φόρμα.

Για το crumble
Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τη καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, το βούτυρο, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθούν μικρά ψίχουλα και αφήνουμε στην άκρη.

Για το κέικ
Χτυπάμε με ένα σύρμα το ξυνόγαλο, το ηλιέλαιο και τα αυγά μαζί σε ένα μικρό μπολ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι μέσα σε ένα άλλο μπολ.
Με το μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε εναλλάξ το το μείγμα με τα αλεύρι. Χτυπάμε καλά κάθε φορά που προσθέτουμε κάτι για να αναμειχθεί και να απορροφηθεί καλά.
Απλώνουμε τη μισή ζύμη πάνω από την καραμέλα και πασπαλίζουμε με το μισό crumble. Προσεχτικά απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω και βάζoυμε και το υπόλοιπο crumble.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι όταν τρυπήσουμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα αυτή να βγει καθαρή.
Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πάνω σε μία μεταλλική σχάρα και με ένα μαχαίρι κουνάμε λίγο τις άκρες για να χαλαρώσει το κέικ μας και να μπορέσουμε να το βγάλουμε. Το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα όσο είναι ακόμα ζεστό και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.


Related Posts