Ξεπερασμένο το σύστημα μετρήσεως των θερμίδων

Έως και 20% υψηλότερες από τις πραγματικές είναι σύμφωνα με έναν Βρετανό διατροφολόγο οι θερμίδες που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.
'Όπως επισημαίνει ο Δρ. Τζόφρι Λάιβσι, οι θερμίδες υπολογίζονται ακόμα και σήμερα με βάση ένα σύστημα που ανέπτυξε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Αμερικανός χημικός Γουίλμπερ Άτγουοτερ, αλλά το σύστημα είναι ατελές και ξεπερασμένο.
Ο Ανγουότερ υπολόγισε την ενέργεια διαφόρων τροφών καίγοντας μικρά δείγματά τους και μετρώντας την ποσότητα ενέργειας που απελευθερωνόταν υπό τη μορφή θερμότητας.
http://books.vres.gr/uploads/books_images/49/48830.jpg
Κατόπιν, υπολόγισε την ποσότητα της ενέργειας που χάνεται ως μη χωνεμένο φαγητό και ως χημική ενέργεια και αφαίρεσε αυτά τα ποσά από το σύνολο.
Η ΕΡΕΥΝΑ

Related Posts