Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ομάδες αίματος: μία εναλλακτική ιαπωνική εκδοχή, έναντι της αστρολογίας

Στην Ιαπωνία η ομάδα αίματος ενός ανθρώπου λαμβάνεται συχνά υπόψη, προκειμένου να βρεθούν τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, κάτι που γίνεται συνήθως στη Δύση μέσω της Αστρολογίας. Περισσότεροι από το 90% των Γιαπωνέζων γνωρίζουν την ομάδα αίματός τους, καθώς πολλές φορές τους ζητείται να συμπληρώσουν αυτό το στοιχείο, όταν κάνουν αίτηση για εργασία.
Σύμφωνα με τη New York Times, ο Theodore Bestor, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Harvard με σπουδές στην ιαπωνική κουλτούρα και στην ανθρωπολογία, είπε:
"Στην καθημερινή ζωή στην Ιαπωνία, η ομάδα αίματος συνήθως χρησιμοποιείται ως ένα προσφιλές θέμα συζήτησης, ένα έναυσμα για κοινωνικού τύπου συναναστροφές. Είναι μια πληροφορία που υποθετικά μας δίνει κάποια εικόνα για το πως είναι κάποιο άτομο σαν άνθρωπος".
Συνεχίζοντας είπε: "Οι Ιάπωνες έχουν μια ισχυρή πεποίθηση ότι η βιολογία κι η γενετική καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητα κάποιου ανθρώπου. Πιστεύω λοιπόν πως είναι περισσότερο προδιατεθειμένοι να εξετάζουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου με βάση την γενετική απ' ό,τι οι περισσότεροι Αμερικάνοι".

Η ιαπωνική κουλτούρα είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένη στην γνώση της ομάδας αίματος κάποιου. Τα γραφεία συνοικεσίων για παράδειγμα, τη λαμβάνουν υπ' όψιν τους για να ταιριάξουν ένα ζευγάρι κι οι εργοδότες την χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν τις αιτήσεις εργασίας.
Η αγορά της Ιαπωνίας έχει κατακλυστεί από ειδικά προϊόντα για την κάθε ομάδα αίματος, όπως αναψυκτικά τύπου coca-cola, τσίχλες και προφυλακτικά.
Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι στην ιαπωνική κοσμοαντίληψη, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 θεωρούνται μαχητικοί, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, πρωτοπόροι, καθώς επίσης ως άνθρωποι που θέτουν αρκετούς στόχους και είναι ευερέθιστοι.
Σύμφωνα με μια τοπική δημοσιογράφο, την Masahiko Nomi, η οποία το 1971 έγραψε ένα best seller βασισμένο σ' αυτή τη θεώρηση, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 είναι περισσότερο αποδοτικοί σε επαγγέλματα όπως τραπεζικοί, πολιτικοί και όσο παράδοξο κι αν ακούγεται επαγγελματίες παίκτες του μπέηζμπολ.
Ο Marc Siegel, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διαφωνεί: "Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι μπορεί κάποιος να κάνει γενικευμένες προβλέψεις ανάλογα με την ομάδα αίματος, ή ότι υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία μπορείς να καθορίσεις με βάση την ομάδα αίματος".
Πρόσθεσε: "Για μένα είναι κάτι παρόμοιο με την Αστρολογία. Κάποιοι άνθρωποι για παράδειγμα, θα πουν ότι αν είσαι Δίδυμος, είσαι περισσότερο επιθετικός. Γνωρίζω έναν χειρούργο ο οποίος δεν χειρουργεί σε συγκεκριμένες φάσεις της Σελήνης. Όμως για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη".

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια