Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θεραπεία-επανάσταση κατά του καρκίνου

Έσωσε ασθενείς τελικού σταδίου, έκπληκτοι οι επιστήμονες

Μια επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου ανακοίνωσαν σύμφωνα με το δίκτυο Sky News oι Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι ανέφεραν πως είδαν να εξαφανίζονται πλήρως τα συμπτώματα σε ασθενείς με λευχαιμία τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα, αυτή η θεραπεία διδάσκει στο σώμα τον τρόπο να πολεμήσει το ίδιο τα καρκινικά κύτταρα και ίσως τελικά καταφέρει να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία η οποία έχει δραματικές παρενέργειες.

Οι 4 στους 5 ασθενείς με άλλα καρκινικά κύτταρα αντέδρασαν θετικά στην θεραπεία και περισσότεροι από τους μισούς κατέληξαν χωρίς κανένα σύμπτωμα.

Όπως μεταδίδει και ο Guardian, ο επικεφαλής επιστήμονας καθηγητής Stanley Riddell, από το Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ, είπε πως τα αποτελέσματα αφορούσαν ασθενείς, που υποτίθεται είχαν 2-5 μήνες ζωής.

«Είναι εκπληκτικό. Είναι κάτι πρωτοφανές, για να είμαι ειλικρινής, το να έχεις τέτοια ανταπόκριση και σε τέτοιο βαθμό από ασθενείς σε τόσο προχωρημένο στάδιο» σημείωσε ο Riddell, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της American Association for the Advancement for Science (AAAS).

Ο καρκίνος δεν αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, οπότε τα Τ-κύτταρα (οι «εκτελεστές» του ανοσοποιητικού) ξεκινούν τη διαδικασία να τον καταπολεμήσουν. Ωστόσο δεν είναι πολύ αποτελεσματικά σε αυτό.

Αυτό που κάνει η νέα μέθοδος είναι να τροποποιεί γενετικά τα T-κύτταρα και να τα κάνει πιο δυνατά ώστε να επιτίθενται με τη σειρά τους στα καρκινικά κύτταρα. Πρακτικά οι επιστήμονες τα αφαίρεσαν από το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, τα «ενίσχυσαν» στο εργαστήριο και μετά τα επανατοποθέτησαν στον ασθενή, κάνοντας το ρόλο τους πολύ πιο δραστικό.

Μια άλλη εξίσου σπουδαία ανακάλυψη για τα Τ-κύτταρα είναι πως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτά έχουν «μνήμη», την οποία διατηρούν για περίπου 14 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως μπορούν να «εκπαιδευτούν» να καταπολεμήσουν τον καρκίνο και μετά να θυμούνται την ασθένεια και σε περίπτωση επανεμφάνισης να την καταπολεμήσουν ξανά.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να βρεθεί και το εμβόλιο κατά της ασθένειας και μόνιμη θεραπεία. Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη τεχνική έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με καρκινικά κύτταρα στο αίμα, αλλά η ομάδα επιστημόνων από την Ιταλία είπε πως δουλεύουν επίσης πάνω σε ασθενείς με όγκους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια