Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δημιούργησαν ανθρώπινα οστά, από μπαμπού!

Ένα νέο και φυσικό τρόπο δημιουργίας ανθρώπινων οστών ανακάλυψαν οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Βιοκεραμικής Ιστεκ, στην Φαέντσα της Μπολόνια στην Ιταλία, όπου κατάφεραν να μετατρέψουν ένα ινδικό καλάμι (rattan) σε οστικό ιστό. Οι δοκιμές έγιναν σε ένα κοπάδι προβάτων, αφού πρώτα τεμάχισαν το μακρύ κυκλικό ινδικό καλάμι σε μικρά κομμάτια.
Στην συνέχεια τα κομμάτια αυτά τεμαχίζονται περαιτέρω ώστε να υποστούν την πολύπλοκη χημική διαδικασία, κατά την οποία προστίθεται άνθρακας και ασβέστιο. Έπειτα το καλάμι θερμαίνεται υπό πίεση και προστίθεται φώσφορος.

"Πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη!"
Μέσα σε δέκα χρόνια το ινδικό καλάμι μεταμορφώθηκε σε υλικό όμοιο με αυτό ενός οστού. Η επικεφαλής της ομάδας έρευνας, Δρ Άννα Ταμπιέρι δήλωσε πως αυτό το νέο οστό είναι ανθεκτικό, αφού αντέχει το φορτίο πολλών σωμάτων, ενώ επιπλέον δεν χρειάζεται αντικατάσταση.
Πολλά είδη ξύλου δοκιμάστηκαν προτού καταλήξει η επιστημονική ομάδα στο ινδικό καλάμι, εξαιτίας της δομής και των πόρων που διαθέτει. Χάρη σε αυτά, το αίμα, τα νεύρα και άλλα συστατικά έχουν την δυνατότητα να περνούν μέσα από το «φυτικό» οστό.
Ο Δρας Μαουρίλιο Μαρκάτσι, ορθοπεδικός από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Μπολόνια δήλωσε πως «τα υπάρχοντα υποκατάστατα οστών, όπως το μέταλλο, το κεραμικό ή τα οστά από νεκρά σώματα, έχουν αδυναμίες, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα μοσχεύματα δεν είναι συμβατά. Το νέο οστό είναι ισχυρό, ανθεκτικό, αντέχει μεγάλα φορτία και αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο» για τους χειρουργούς και τους ασθενείς».
Το πρόγραμμα έρευνας για το νέο οστό από ινδικό κάλαμο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι διαθέσιμο για χρήση σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια