Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπρόκολο το ....βιταμινούχο

Τα παιδιά απωθούνται από τη μυρωδιά και οι μεγάλοι το θέλουν στο τραπέζι γιατί είναι συνώνυμο της καλής υγείας και δείγμα μιας προσεγμένης διατροφής.
Ο λόγος για το μπρόκολο, το ταπεινό χειμωνιάτικο λαχανικό με την όμορφη στρογγυλεμένη κόμη, που τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί για τα κλα΄στο ψυγείο μας.
Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν, εδώ και χρόνια, ότι είναι σπουδαία πηγή βιταμίνης C, ότι περιέχει βιταμίνες της οικογένειας Β, βιταμίνη Α, φολικό οξύ καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
Παρόλο που το 91% του όγκου του είναι νερό, συγκεντρώνει τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες που παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Επιδημιολογικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την κατανάλωσή του με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του στήθους, του στομάχου, του πνεύμονα, του τραχήλου, του δέρματος, του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του λάρυγγα κ.α.
Παράλληλα, βοηθά στην "εξόντωση" του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει και από αλλεργικά ξεσπάσματα.
Βέβαια, για να ωφεληθούμε από τις ιδιότητές του, πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να αγοράζουμε αυτό που  έχει στιβαρό σώμα και έντονο χρώμα στο μπουκέτο.
Αυτά με την κιτρινισμένη κόμη δείχνουν ότι είναι πολυκαιριασμένα.
Για να το συντηρήσουμε, το τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και έπειτα το βάζουμε σε σακούλα με τρύπες ώστε να αερίζεται.
΄Οταν το μαγειρεύουμε...
*  Με το βράσιμο, το μπρόκολο χάνει το 66% των συστατικών του, οπότε καλύτερα να το φτιάξουμε στον ατμό.
*  Τρώγεται όμως και ωμό, σε σαλάτες, αν το βάλουμε δέκα δεύτερα σε βραστό νερό για να σπάσει η σκληράδα του και αμέσως μια βουτιά σε κρύο νε΄ρο, για να μην αλλοιωθεί το χρώμα του.
*  Αν το αναμείξουμε με ζυμαρικά, φέτα, κάππαρη και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, μπορούμε να φτιάξουμε μια δροσερή και χορταστική σαλάτα, στην οποία προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ξίδι.
*  Πού ενδιαφέρουσα είναι η γευστική διάσταση που παίρνει όταν το σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι.
Παραμένει χυμώδες, αν και μαλακώνει κάπως, ενώ ταυτόχρονα δίνει μια έντονη γεύση που δεν θυμίζει καθόλου το βραστό μπρόκολο.
*  Μπορεί να το σερβίρεται μαζί ε άλλα ψητά λαχανικά και να το συνοδεύσετε με μια γλυκόξινη σάλτσα.
Kl

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια