Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φακές στη γάστρα με μαραθόριζα και ελιές

.
Η μαραθόριζα και ο γλυκάνισος συνδυάζονται ιδανικά και αρωματίζουν ιδιαίτερα αυτό το πιάτο. Έτσι, για να ξεφύγουμε λίγο από τη συνηθισμένη φακή σούπα και να δώσουμε ανοιξιάτικα αρώματα στο γεύμα μας.
Χρόνος Προετοιμασίας:
Προετοιμασία + μαγείρεμα φακής: 45΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 40΄
Για 6 άτομα

Υλικά:
Για τις φακές
2½ φλιτζ. τσαγιού φακές, χονδρές ή ψιλές, ξεπλυμένες
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδου
2 - 3 καρφάκια γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
30 ml ελαιόλαδο
Για το ψήσιμο
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
2 μέτριες μαραθόριζες, καθαρισμένες από τις ίνες και κομμένες σε λεπτές φέτες
100 ml ΒΙΟ βαλσαμικό ξίδι Kalamata Papadimitriou
1½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών ή καλά κοπανισμένοι στο γουδί
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Φακές:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις φακές και ρίχνω άφθονο κρύο νερό ώστε να τις καλύψει κατά 3 - 4 δάχτυλα.
 Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά, προσθέτω τη δάφνη, το σκόρδο και τα γαρίφαλα και σιγοβράζω για 25 - 30 λεπτά, ώσπου οι φακές να μισοβράσουν αλλά να μην μαλακώσουν εντελώς.
Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά αλατίζω και ρίχνω το θυμάρι και το ελαιόλαδο.
Στραγγίζω τις φακές (κρατάω κατά μέρος 1½ φλιτ. τσαγιού από το νερό τους, σουρωμένο) και πετάω τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
Κρατάω φακές και ζουμί κατά μέρος.

Ψήσιμο:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τις μαραθόριζες για 2 - 3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ροδίζουν.
Σβήνω με το βαλσαμικό ξίδι, ρίχνω τις ελιές και το γλυκάνισο, ανακατεύω και προσθέτω τον άνηθο.
Ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ και πυρίμαχο ταψάκι) αδειάζω τις φακές και προσθέτω το ζουμί τους που κράτησα κατά μέρος.
Προσθέτω και το μείγμα της μαραθόριζας, ανακατεύω καλά και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτω καλά το ταψάκι με ένα κομμάτι λαδόκολλας και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο).
Ψήνω το φαγητό σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου, για 35 - 40 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
Τις σερβίρω χλιαρές.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια