Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ημέρα της Τηγανίτας 2016

Την «Ημέρα της Τηγανίτας» ή αλλιώς Pancake Day γιορτάζουν σήμερα οι Βρετανοί. Μια «γιορτή» που είναι κάτι σαν τη δική μας «Τσικνοπέμπτη», αφού υποτίθεται ότι είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί κανείς να φάει ότι θέλει πριν ξεκινήσει το 40ήμερο της νηστείας για το Πάσχα.
Ετσι, η βρετανική «Τσικνοπέμπτη» δεν περιλαμβάνει κρέας, αλλά τηγανίτες, τις οποίες στολίζουν με διάφορες λιχουδιές και ντιπς δημιουργώντας μία γευστική πανδαισία.
Η προτίμησή τους για τηγανίτες προέρχεται από το γεγονός ότι είναι πλούσιες σε βιταμίνες εξαιτίας των αυγών, του γάλακτος και του αλευριού, συστατικά που θα τους λείψουν τις επόμενες 40 μέρες.Μία άλλη εκδοχή με ειδωλολατρικές ρίζες είναι πως οι ζεστές και στρογγυλές Pancakes συμβολίζουν τον ήλιο. Έτσι για τους Βρετανούς γιορτάζεται και η άφιξη της άνοιξης, αν το Πάσχα τύχει να συμπέσει Μάρτιο μήνα.
Οι εκδηλώσεις μίας τέτοιας μέρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν, καθώς οι «αγώνες τηγανίτας» είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε χωριά γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ιστορία της «τηγανομαχίας» έχει παράδοση 70 χρόνων, όταν μία νοικοκυρά από το Oley, η Buckinghamshire, ήταν τόσο απασχολημένη με το μαγείρεμα την «Ημέρα της Τηγανίτας» που όταν ήρθε η ώρα να πάει στην εκκλησία δεν είχε ολοκληρώσει την ετοιμασίες του τραπεζιού της. Έτσι η ίδια πήγε στην εκκλησία με ένα τηγάνι, αναποδογυρίζοντας pancakes για να μην καούν.
Ο αγώνας τηγανίτας παραμένει μια κοινή εορταστική παράδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο-και ειδικά στην Αγγλία- ακόμη και σήμερα. Οι συμμετέχοντες τρέχουν στους δρόμους κρατώντας τηγάνια και πετώντας τις pancakes στον αέρα. Νικητής είναι φυσικά αυτός που θα φτάσει πρώτος στο τέρμα με την τηγανίτα στο σκεύος.
Σε μία κομητεία της Αγγλίας, μάλιστα, η Pancake Day μοιάζει περισσότερο με «Τrick or Treat», καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας μία τηγανίτα. Αντ΄αυτού συνήθως παίρνουν γλυκά και πορτοκάλια, το τοπικό φρούτο της Lancashire.
Τα συστατικά μιας αυθεντικής αγγλικής τηγανίτας είναι τα αυγά που συμβολίζουν την δημιουργικότητα, το αλεύρι που αντικατοπτρίζει την ζωή, το αλάτι που συνδέεται με την ολότητα και γάλα που συμβολίζει την αγνότητα. Οι ίδιοι τις απολαμβάνουν συνήθως σκέτες με τσάι, αλλά οι παραλλαγές είναι πολλές. Στην Ελλάδα, η παραδοσιακή τηγανίτα περιλαμβάνει φέτα και περιχύνεται με μέλι. Στην Νέα Υόρκη, οι pancakes είναι πολύ λεπτές και η σοκολάτα δένει ιδανικά μαζί τους.
Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο τέτοια μέρα πωλούνται στην Αγγλία περίπου 52 εκ. Αυγά, δηλαδή 22 εκ. Περισσότερα από κάθε άλλη μέρα. Η μεγαλύτερη τηγανίτα στον κόσμο μαγειρεύτηκε το 1994, ζύγιζε περίπου τρεις τόνους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια