Πατατόπιτα

ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
650 γρ. πατάτα (καθαρό βάρος χωρίς τις φλούδες), σε κομμάτια
300 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
220 γρ. γραβιέρα Νάξου χοντροτριμμένη
3 αυγά μεγάλα
1 πρέζα ξύσμα λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
5 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
2/3 φλ.τσ. + 1/2 φλ.τσ. νερό για το άλειμμα των φύλλων
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι.
Τις βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις πολτοποιούμε με το εργαλείο που φτιάχνουμε πουρέ.
Αφήνουμε τον "πουρέ" να κρυώσει.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο νερό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα πράσα.
Τα αφήνουμε για 3 λεπτά (περίπου) να ζεματιστούν και να πάρουν 1 βράση.
Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε τα πράσα στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τις φέτες κρεμμυδιού και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια να σοτάρονται σε σιγανή φωτιά.
Μόλις μαραθούν, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν τα κρεμμύδια και τα πράσα αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρό καστανό χρώμα ρίχνουμε το βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να σοταριστούν για άλλα 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και μετά τα προσθέτουμε στις πολτοποιημένες πατάτες χωρίς όμως να προσθέσουμε και το λάδι που έμεινε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
Δοκιμάζουμε εάν είναι όπως ακριβώς θέλουμε το μείγμα όσον αφορά στο αλάτι και προσθέτουμε τα αυγά.
Αφού ανακατέψουμε η γέμιση είναι έτοιμη και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα στο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στο τηγάνι που καραμελώσαμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, έχουμε αφήσει το περίσσιο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο και αλείφουμε την λαμαρίνα μας.
Παίρνουμε ένα χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη (η συσκευασία περιέχει 8-9 φύλλα) και το τοποθετούμε επάνω στην λαμαρίνα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε το δεύτερο.
Επαναλαμβάνουμε για τα 4 ή 5 φύλλα και μετά απλώνουμε τη γέμιση.
Ξαναστρώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας με λάδι ανάμεσα στο κάθε ένα.
Τελειώνουμε διπλώνοντας τις άκρες των φύλλων προς τα επάνω για να σχηματίσουμε τον κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα προσέχοντας ώστε να μην τρυπήσουμε το κάτω φύλλο.
Την αλείφουμε με το μείγμα ελαιολάδου και νερού.
Βάζουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι η πίτα μας να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Related Posts