Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εναλλακτική οδό ελέγχου της νόσου Αλτσχάιμερ

Η αναστολή της παραγωγής νέων ανοσοκυττάρων στον εγκέφαλο μπορεί να μειώσει τα προβλήματα μνήμης που παρατηρούνται στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, προτείνουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Brain.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθαμπτον κατάφερε με την χορήγηση ενός φαρμάκου να μπλοκάρει την παραγωγή των μικρογλοίων στους εγκεφάλους ποντικιών και να παρατηρήσει θετικές επιδράσεις ως προς την λειτουργικότητα της μνήμης.
Η επιστημονική αυτή εξέλιξη δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες, καθώς τα υπάρχοντα φάρμακα για την άνοια στοχεύουν τις αμυλοειδείς πλάκες που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι βρετανοί ερευνητές αντιπροτείνουν την στόχευση της εγκεφαλικής φλεγμονής που προκαλείται από την συσσώρευση των μικρογλοίων, ώστε μέθοδο αναστολής της εξέλιξης της νόσου.
Η ιδέα προέκυψε από το γεγονός ότι σε πτωματικούς ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν κατ’ επανάληψη εντοπιστεί αυξημένα μικρογλοία. Τα συγκεκριμένα κύτταρα βρίσκονται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των επιστημόνων σχετικά με τον ρόλο τους στην λειτουργία της μνήμης.
Ο Δρ Ντιέγκο Γκομεζ-Νικολα και οι συνεργάτες του μπλόκαραν φαρμακευτικά τον υποδοχέα CSF1R, που στα τρωκτικά ευθύνεται για τα μικρογλοία, και τα πειραματόζωα εμφάνισαν λιγότερη απώλεια μνήμης και προβλήματα συμπεριφοράς. Επίσης, η φαρμακευτική εμπλοκή του υποδοχέα εμπόδισε την απώλεια επικοινωνίας μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι που συνήθως συμβαίνει στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε κοντά στο να αποδείξουμε ότι η συγκεκριμένη εγκεφαλική οδός παίζει ρόλο στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το επόμενο βήμα είναι να συνεργαστούμε στενά με την φαρμακευτική βιομηχανία για να βρούμε ένα ασφαλές και κατάλληλο φάρμακο που θα μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους» εξήγησε ο Δρ Ντιέγκο Γκομεζ-Νικολα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια