Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βασιλόπιτα με κάστανο, ξηρούς καρπούς και γλάσο σοκολάτας 🍫 🌰

.
Από τον Νomad Chef Ανδρέα Λαγό
ΥΛΙΚΑ
Για στρογγυλή φόρμα 26εκ.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ:
200 ΓΡ. ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
2 Κ.Γ. ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
1/4 Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ
180 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
5 ΚΡΟΚΟΥΣ ΑΒΓΩΝ
5 ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΒΓΩΝ
120 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
100 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ (ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ)
4-5 ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΟΚΚΟΥΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
1 Κ.Σ. ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ
1 Κ.Γ. ΜΑΧΛΕΠΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
150 ΓΡ. ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
1 Κ.Γ. ΒΑΝΙΛΙΑ
1-2 Κ.Σ. ΜΑΥΡΟ ΡΟΥΜΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
300 ΓΡ. ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
½ ΣΦΗΝ. ΜΑΥΡΟ ΡΟΥΜΙ
100 ΓΡ. ΚΑΡΥΔΙΑ
100 ΓΡ. ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ
½ Κ.Γ. ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
200 ΓΡ. ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
150 ML ARLA ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ 36% ΛΙΠΑΡΑ
100 ΓΡ. ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
2 Κ.Σ. ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σπάμε στο γουδί τη μαστίχα με μία κουταλιά ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτυτα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα με τη άχνη ζάχαρη, το μαχλέπι, την υγρή βανίλια, τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα.
Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα και στη συνέχεια την ενώνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα των κρόκων, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας από σιλικόνη.

Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και τα αμύγδαλα με τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε την κρέμα κάστανου με το μαύρο ρούμι.

Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα του κέικ σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, καλυμμένο με λαδόκολλα. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από την κρέμα κάστανου, πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών, (κρατάμε λίγους ξηρούς καρπούς για την επικάλυψη) ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα του κέικ. Ρίχνουμε λίγο μαύρο ρούμι στην επιφάνεια του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 περίπου λεπτά.

Για την επικάλυψη:
Βάζουμε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος, περιχύνουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το γλάσο στην άκρη να κρυώσει καλά και να σφίξει.

Αφού ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Λιώνουμε την σοκολάτα κουβερτούρα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Στη συνέχεια περιχύνουμε με το κρύο γλάσο λευκής σοκολάτας και το αφήνουμε να στεγνώσει για λίγα λεπτά. Βάζουμε σε ένα μικρό κορνέ τη λιωμένη σοκολάτα και φτιάχνουμε ακανόνιστες γραμμές από πάνω, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και σερβίρουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια