Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κορμός κάστανο με σοκολάτα του Παρλιάρου

.
Είναι απίστευτο πόσο νόστιμος και εύκολος είναι αυτός ο κορμός.
Δεν μπαίνει σε φόρμα, αλλά τυλίγεται σε λαδόκολλα!
Μερίδες: 10,
Προετοιμασία: 1 ώρα,
Αναμονή: 3-4 ώρες
Υλικά
1000 γρ. κάστανα ακαθάριστα (θα μας δώσουν περίπου ½ κιλό βρασμένα, αποφλοιωμένα κάστανα, γιατί έχουν μεγάλη φύρα)
130 γρ. άχνη ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί
200 γρ. γλυκό του κουταλιού κάστανο, στραγγισμένο, ή μαρόν γλασέ (προαιρετικά)

Χαράσσουμε τα κάστανα στο κάτω μέρος σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα καθαρίζουμε.
Έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τη μισή ποσότητα της άχνης.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη άχνη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ κάστανου και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά.
Αν θέλουμε να βάλουμε και γλυκό κάστανο ή μαρόν γλασέ, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη λαδόκολλα και του δίνουμε μακρόστενο σχήμα.
Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε ρολό και σφίγγουμε τις άκρες της.
Βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σφίξει καλά και αφαιρούμε τη λαδόκολλα.

Με ένα μαχαίρι ή πιρούνι χαράσσουμε γραμμές στην επιφάνεια του κορμού έτσι ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου.
Κόβουμε τις άκρες του κορμού λίγο λοξά και τις τοποθετούμε επάνω στον κορμό, για να θυμίζουν ρόζους και γαρνίρουμε αν θέλουμε με γλυκό του κουταλιού κάστανο ή μαρόν γλασέ.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Πώς ακριβώς τυλίγουμε τον κορμό κάστανο με σοκολάτα με τη βοήθεια μιας λαδόκολλας.
Όταν φτιάχνουμε κορμό, κάστανο με σοκολάτα, το μείγμα του οποίου είναι πηχτό και στέκεται, αλλά και οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο γλυκό π.χ. το κλασικό «σαλάμι» ή μωσαϊκό, δεν χρειαζόμαστε φόρμα.
Μπορούμε να τους δώσουμε κυλινδρικό σχήμα χρησιμοποιώντας μια λαδόκολλα.
1. Κόβουμε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας. Αδειάζουμε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά στο κέντρο της λαδόκολλας και κατά μήκος της μεγάλης πλευράς της.
2. Ανασηκώνουμε τη λαδόκολλα (από τη μεγάλη πλευρά) και ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό, σφιχτά.
3. Σφίγγουμε τις άκρες της λαδόκολλας και τις στρίβουμε όπως στα χαρτιά της καραμέλας. Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
4. Ξετυλίγουμε το ρολό.
5. Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές κατά μήκος του κορμού, έτσι ώστε να θυμίζει κορμό δέντρου. Κόβουμε και τις άκρες του κορμού για να τον ισιώσουμε, αλλά τις κόβουμε λίγο λοξά. Τις τοποθετούμε πάνω στον κορμό, σαν ρόζους δέντρου.
6. Γαρνίρουμε με μαρόν γλασέ ή γλυκό του κουταλιού κάστανο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια