Γαλοπούλα Βραζιλιάνικη συνταγή

Υλικά (για μαρινάρισμα):* 1 ολόκληρη γαλοπούλα
* 1 μπουκάλι σαμπάνια (κάποια καλή…δεν θέλω τσιγγουνιές Χριστουγεννιάτικα)
* 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
* 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
* 1 κουταλάκι worcestershire sauce (θα τη βρείτε σε καταστήματα delicatessen, διαφορετικά δημιουργείστε μία δικής σας εκδοχή με ξίδι μπαλσάμικο και μαύρη ζάχαρη)
* 1 κουταλάκι μουστάρδα
* μισή κούπα ξίδι (εγώ προτιμώ το balsamico, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε λιγότερο από μία κούπα)
* 1 κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο
* χυμό από ένα λεμόνι
* 2 φύλλα δάφνης
* 1 ½ κούπα νερό
* λίγο κομμένο πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
* μισή κούπα μαϊντανό
* αλάτι, πιπέρι
* 10 κομμάτια μπέικον (λωρίδες)

Υλικά (για γέμισμα και γαρνίρισμα):
* 1 κούπα με εντόσθια πουλερικών
* 1 κούπα ροδάκινα κονσέρβα (στραγγισμένα κατά προτίμηση)
* 3-4 κουταλάκια αλεύρι (εγώ λατρεύω το καλαμποκάλευρο)
* 4 αβγά βρασμένα καλά και κομμένα σε ροδέλες
* 1 κούπα αποξηραμένα δαμάσκηνα κομμένα σε μικρά κομμάτια
* λίγες σταφίδες
* 1 κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες
* 2 κουταλιές μαϊντανό
* λίγο πράσο κομμένο (το λευκό μέρος)
* αλάτι, πιπέρι
* 5 κουταλιές φυτικό βούτυρο

Εκτέλεση:
* Τοποθετείτε τη γαλοπούλα ολόκληρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα υλικά μαριναρίσματος.
Την αφήνετε 24 ώρες να μαριναριστεί στο ψυγείο (οι κυρίες ενδιάμεσα τρέχουν στα κομμωτήρια ).
Την ανακατεύετε κατά διαστήματα.
* Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε ελαφρά τα υλικά για το γέμισμα (εντόσθια, κ.λ.π.).
* Βγάζετε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα, την αλείφετε με βούτυρο μέσα κι έξω και την γεμίζετε με τα υλικά της γέμισης.
Κρατάτε μόνο λίγο ροδάκινο και δαμάσκηνο για το γαρνίρισμα.
Την κλείνετε καλά για να μην ανοίξει και χυθεί η γέμιση.
* Τοποθετείτε τα κομμάτια μπέικον πάνω στη γαλοπούλα και ραντίζετε με μία κούπα μαρινάτας.
* Τυλίγετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο γύρω στους 250 βαθμούς. Κατά διαστήματα ρίχνετε και καμιά ματιά , ανοίγετε ελαφρά το αλουμινόχαρτο και ραντίζετε με την μαρινάτα.
* Πριν ψηθεί εντελώς η γαλοπούλα, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε στο φούρνο να ροδοψηθεί.
* Μόλις πάρει όμορφο ρόδινο χρώμα την βγάζετε από το φούρνο και την γαρνίρετε με κομματάκια ροδάκινο και ξερά δαμάσκηνα και γύρω γύρω τη γέμιση με τα εντόσθια.
Συνοδεύετε με ρύζι μπασμάτι (basmati).
Bom apetito, Feliz Natal!

Related Posts