Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

BKS Iyengar: ο μεγάλος δάσκαλος της γιόγκα

Bellur Krishnamachar Sundararaja IyengarΓέννηση: 14 Δεκεμβρίου 1918
Απεβίωσε: 20 Αυγούστου 2014, Πούνε, Ινδία
Ο BKS Iyenkar πέθανε πέρυσι λόγω νεφρικής ανεπάρκειας που επήλθε εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είναι μέγας λάτρης της γιόγκα, εξέφρασε τη "βαθιά θλίψη" του για το θάνατο του Iyengar.
Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα στην ηλικία των 15 των και ένας από τους πρώτους μαθητές του ήταν ο Sri T. Krishnamacharya.
Ο Iyengar άνοιξε τη σχολή του το 1973 στην πόλη Πούνε του κρατιδίου Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία τελειοποιώντας μια τεχνική η οποία βασιζόταν σε μια διαδοχή σωματικών στάσεων σε πιο γρήγορους ρυθμούς από την παραδοσιακή hatha yoga.
Μετά από ένα ατύχημα που είχε ο ίδιος όπου και τραυματίστηκε στην λεκάνη, εισήγαγε στην πρακτική της yoga τη χρήση αξεσουάρ (σχοινιά, ζώνες). Η εν λόγω τεχνική μάλιστα πήρε αργότερα το όνομά του. Ήταν εκείνος που έκανε γνωστή τη γιόγκα αρχικά στην Ινδία και στη συνέχεια σε ολόκληρο το κόσμο.
Η τεράστια συνεισφορά τού Iyenkar έγκειται στο ότι έκανε δυνατό για τον καθένα το να προσεγγίσει την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα.
"Ίσως κανένας δεν έχει κάνει τόσα όσα ο Iyengar για να προσηλυτίσει τη Δύση στη γιόγκα", έγραφαν το 2002 οι «New York Times».
Ο Iyenkar ήταν πολυγραφότατος. Το βιβλίο του Light on Yoga παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα στο είδος βιβλία παγκοσμίως και αποτελεί μια μικρή Βίβλο της γιόγκα. Το τελευταίο μήνυμα του γκουρού ήταν “Ζήστε ευτυχισμένα, πεθάνετε μαγικά”.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια