Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φιάσκο η δίαιτα Ντουκάν

Πώς κατέρρευσε η δίαιτα Ντουκάν που έλεγε «Αυγό και κοτόπουλο κάθε Πέμπτη»;Ο Πιέρ Ντουκάν υπήρξε επί πολλά χρόνια ο διεθνής γκουρού της δίαιτας.
Είχε έρθει και στην Αθήνα το 2014 και είχε γίνει δεκτός σαν ροκ σταρ. Δείτε πώς έφτασε από τα μεγαλεία στην παρακμή.
Διάσημοι σταρ όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Φρανσουά Ολάντ και η Κέητ Μίντλετον πίστεψαν ότι αδυνάτισαν χάρη στις συμβουλές του. Η δίαιτα Ντουκάν έγινε τόσο διάσημη που δεν υπήρχε άνθρωπος στη Δύση που ήθελε να αδυνατίσει και δεν ήξερε ότι κάθε Πέμπτη έπρεπε να τρώει ένα σκληρό αυγό, ένα κομμάτι κοτόπουλο και ένα παξιμάδι βρώμης. Ετσι έλεγε ο γκουρού, έτσι έπρεπε να γίνει.
Οποιος επιθυμούσε, για αλλαγή, θα έπρεπε να τρώει κάθε Πέμπτη, αντί για κοτόπουλο, ένα κομμάτι φρέσκο σολωμό ή μερικές φέτες άπαχο ζαμπόν. Ακόμη και ο Φρανσουά Ολάντ έκανε προεκλογική εκστρατεία τηρώντας κατά γράμμα αυτές τις περίεργες διατροφικές ρετσέτες: ποτέ δεν τσίμπησε κάτι επιπλέον την Πέμπτη. Μόνο ό,τι έλεγε ο Ντουκάν: φάτε πρωτείνες για να αδυνατίσετε.

«Η ιστορία μου είναι ένα απίστευτο success story. Παρότι με έσυραν στη λάσπη. Στη Γαλλία, αυτό το πράγμα είναι απίστευτο, όταν κάποιος πετυχαίνει πέφτουν να τον φάνε. Είναι το τίμημα της επιτυχίας», λέει ο ίδιος ο Πιέρ Ντουκάν, σήμερα.

Ως το 2011 ο Ντουκάν ήταν επικεφαλής μιας τεράστιας επιχείρησης. Εδινε συμβουλές δίαιτας σε όλο τον πλανήτη, ήταν σχεδόν καθημερινά στην τηλεόραση, δημοσίευσε βιβλία με τεράστια επιτυχία τα οποία κυκλοφόρησαν σε 30 γλώσσες και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα. Με την έκδοση του βιβλίου «Je ne sais pas maigrir – Δεν ξέρω πώς να χάσω βάρος» η δίαιτα έγινε ευρύτερα γνωστή, καθώς σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες.

Στην Αμερική, το βιβλίο του «Τι κάνουν οι Γάλλοι και παραμένουν λεπτοί» (Crowne Publishing, 2011) έσπασε ρεκόρ αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε, σύμφωνα με τους New York Times. Στην Αγγλία, ο τύπος ισχυριζόταν ότι ακόμη και η Κέητ Μίντλετον ακολούθησε τη δίαιτα Ντουκάν για να χωρέσει στο νυφικό της και τα κατάφερε χάρη στον « French doctor ».

Αλλά από τότε όλα άλλαξαν. Ο Πιέρ Ντουκάν δέχεται σήμερα τους επισκέπτες του σε ένα παλιό κτίριο, στην εθνική οδό που πάει από το Παρίσι στο προάστιο La Défense. Οι δουλειές δεν πάνε καλά.

Το ιστορικό της δίαιτας Dukan
Οπως λέει ο ίδιος ο Dukan, σπούδαζε νευρολόγος όταν ένας ασθενής του, που αγαπούσε το κρέας, του ζήτησε (πριν από 30 χρόνια) να του βρει μια δίαιτα για να χάσει κιλά. Ο Pierre Dukan τού έγραψε ένα πρόγραμμα και μέσα σε μία εβδομάδα ο ασθενής είχε χάσει 3 κιλά χωρίς να έχει στερηθεί σχεδόν τίποτα. Ο νευρολόγος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που άφησε τη Νευρολογία και σπούδασε Διατροφολογία. Από τότε ασχολήθηκε αποκλειστικά με την τελειοποίηση της δίαιτάς του. Ο ίδιος είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το πρόγραμμά του ακολουθούσαν ένα εκατομμύριο συμπολίτες του Γάλλοι και Γαλλίδες.

Η πτώση ενός μύθου
Ο «γκουρού» της πιο διάσημης δίαιτας του κόσμου το 2011 έχασε την άδειά του. Το γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε να αφαιρέσει την άδεια του πασίγνωστου διαιτολόγου και να του απαγορεύσει να εξασκεί το επάγγελμα.

Γιατί; Διότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η «δίαιτα Dukan» και κάποια από τα βοηθήματα της, όπως το φάρμακο Mediator, πιθανότατα ευθύνονται για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που το πήραν, στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος…

Ποια, όμως, ήταν η αντίδραση του 72χρονου «γκουρού» της δίαιτας; Μάλλον δεν συγκινήθηκε και πολύ, αφού έχει αποχωρήσει από το επάγγελμα – όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος – το καλοκαίρι του 2010.

Όσο για τις πωλήσεις των βιβλίων του; Θα έχουν να λαβαίνουν και τα εγγόνια του, που λέει ο λόγος, καθώς μόνο το πρώτο του βιβλίο, αυτό στο οποίο παρουσίαζε την πασίγνωστη δίαιτα που φέρει το όνομα του, από το 2000 που εκδόθηκε έως σήμερα, έχει πουλήσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Dukan
Η δίαιτα Dukan είναι μια πρωτεϊνική δίαιτα που δεν περιορίζει τις ποσότητες και που παρά το γεγονός πως μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη δίαιτα Ατκινς θεωρείται περισσότερο υγιεινή. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Pierre Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τις βάσεις για μια εφ” όρου ζωής διατήρηση των κιλών.

Βέβαια από την άλλη, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια που ακολουθεί κάποιος τη δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό.

Η θεωρία της δίαιτας Dukan

Η δίαιτα βασίζεται σε 4 στάδια.
– Το πρώτο αφορά σε ένα καθαρά πρωτεϊνικό διατροφικό πρόγραμμα.
– Το δεύτερο σε εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά,
– Το τρίτο είναι το στάδιο της προσυντήρησης που εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων
– Το τέταρτο της συντήρησης που στοχεύει στη δια βίου συντήρηση των κιλών που χάθηκαν. Επιπλέον επιτρέπονται τα αναψυκτικά light με μέτρο.

Οι 4 φάσεις της δίαιτας Dukan

Δίαιτα Dukan 1η φάση (καθαρή πρωτεΐνη):

Η φάση αυτή διαρκεί από 2 έως 10 μέρες ανάλογα με τα κιλά που θέλει κάποιος να χάσει:
* Για 1-5 κιλά = 2 μέρες
* Για 6-10 κιλά = 3 μέρες
* Για 11-15 κιλά = 5 μέρες
* Για 16-20 κιλά = 7 μέρες
* Για 21 και ανω κιλά = 10 μέρες

Τι επιτρέπεται:
* σολομός καπνιστός
* όλα τα ψάρια και θαλασσινά (και κονσέρβες σε νερό)
* αυγά
* κοτόπουλο/γαλοπούλα χωρίς πέτσα
* μοσχάρι άπαχο
* γαλοπούλα καπνιστή
* γάλα/γιαούρτι 0%
* cottage cheese
* μυζήθρα άπαχη
* όλα τα μπαχαρικά (χωρίς ζάχαρη)
* cream cheese χαμηλών λιπαρών
* ξύδι
* λεμόνι (έως 1 την ημέρα)
* μουστάρδα (χωρίς ζάχαρη)
* γλυκαντικά
* Αναψυκτικά light επιτρέπονται με μέτρο
* αλάτι περιορισμένο
* υποχρεωτικά 1,5 κουτ. σούπας βρώμη καθημερινά (στο γιαούρτι ή μέσα στο φαγητό)
* μαγειρεύουμε στο φούρνο/ατμό/γκριλ bbq/αντικολλητικό τηγάνι.
* Δεν χρησιμοποιούμε περισσότερο από 2 κουτ. σούπας λάδι καθημερινά.

Δίαιτα Dukan 2η φάση (εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά):

Στη φάση αυτή, μια μέρα καταναλώνουμε καθαρή πρωτεΐνη (ό,τι δηλαδή και στην πρώτη φάση) και μια μέρα πρωτεΐνη και λαχανικά (1/1). Μπορούμε επίσης να κάνουμε το 2/1, δηλαδή 2 μέρες πρωτεΐνη και λαχανικά και 1 μέρα καθαρή πρωτεΐνη, αλλά θα χάσουμε τα κιλά λίγο πιο αργά.

Στις μέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά καταναλώνουμε ό,τι και στην πρώτη φάση και επιπλέον όσα από τα παρακάτω λαχανικά θέλουμε (δεν περιορίζει την ποσότητα, αρκεί να καταναλώνονται
μαζί με πρωτεΐνη):
* μαρούλι
* μπρόκολο
* κουνουπίδι
* σπαράγγια
* λάχανο
* μανιτάρια
* σέλινο
* ντομάτα
* αγγούρι
* σπανάκι
* πιπεριά
* χόρτα βραστά
* άνηθο
* κολοκύθι
* πράσο
* ραπανάκι
* μαϊντανό
Επιπλέον
* 2 κουτ. σούπας βρώμη καθημερινά.

Στη φάση αυτή μένουμε έως ότου χάσουμε όλα τα κιλά που θέλουμε.

Δίαιτα Dukan 3η φάση (προσυντήρηση):

Η φάση αυτή διαρκεί τόσες μέρες όσες αν πολλαπλασιάσουμε τα κιλά που χάσαμε με τον αριθμό 9, δηλαδή αν χάσαμε 5 κιλά 5×9 = 45 μέρες.

Καθημερινά καταναλώνουμε πρωτεΐνες και λαχανικά και:
* 1 φρούτο
* 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
* 1 μερίδα τυρί της αρεσκείας μας (40γρ)
* 3 κουτ. σούπας βρώμη
Επιπλέον
* 2 φορές την εβδομάδα μπορούμε να καταναλώσουμε μια μερίδα ζυμαρικά ή ρύζι ή πατάτα ή όσπρια, καθώς και 2 γεύματα της αρεσκείας μας (με ποτό και γλυκό!!) σε διαφορετικές όμως μέρες ( π.χ. Τρίτη και Σάββατο).

Τέλος, μια μέρα της εβδομάδας (πρέπει να είναι συγκεκριμένη και όχι διαφορετική κάθε βδομάδα) καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνη.

Δίαιτα Dukan 4η φάση (συντήρηση):

Η φάση αυτή δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής και να μην επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες γιατί τότε θα επιστρέψουν και τα κιλά.
Στη συντήρηση καταναλώνουμε σε γενικές γραμμές ότι και στην 3η φάση. Δεν ξεχνάμε τη μια μέρα καθαρής πρωτεΐνης η οποία θα μας βοηθήσει να διατηρηθούμε στα κιλά μας πιο εύκολα και τις 3 κουταλιές βρώμης καθημερινά.

Αρνητικά της δίαιτας Dukan
Οι Βρετανοί διαιτολόγοι είναι συγκρατημένοι με τη συγκεκριμένη δίαιτα και η εκπρόσωπός τους, Jacqui Lowdon, σχολίασε:

Είναι μεγάλο πρόβλημα οι δίαιτες που κάνουν οι διάφορες διασημότητες, γιατί επηρεάζουν πολύ τον κόσμο και τον κάνουν να ακολουθεί διαιτολόγια που ίσως βλάπτουν την υγεία του, χωρίς όσα εισηγούνται να είναι και ιδιαίτερα τεκμηριωμένα ότι πράγματι αποδίδουν.

Όταν εμφανίζεται κάποιος με μια νέα ιδέα, όμως, ο κόσμος αρπάζεται από αυτήν, επειδή πιστεύει ότι θα είναι σαν μαγικό ραβδί. Δεν είναι. Για να χάσει κάποιος κιλά, πρέπει να τρώει σωστά και να αθλείται. Αν δεν κάψεις παραπάνω θερμίδες από αυτές που εισάγεις, δεν μπορείς να αδυνατίσεις. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη δίαιτα Dukan, έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη τρώμε παραπάνω πρωτεΐνες από αυτές που χρειαζόμαστε. Αν, λοιπόν, σε αυτή την ήδη πολύ πρωτεϊνούχα διατροφή προστεθεί και μία μέρα την εβδομάδα στην οποία τρώμε αποκλειστικά πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος π.χ. για αρθρίτιδα.

Ο κόσμος ίσως μπερδευτεί, επίσης, με την περιγραφή της δίαιτας και ίσως καταλήξει άθελά του να υπερβάλλει στις πρωτεΐνες. Οι διαιτολόγοι είμαστε στην πλειοψηφία μας υπέρ του ισορροπημένου διαιτολογίου, ώστε να μην απειλείται η υγεία κανενός. Καλό είναι, επίσης, ο υπέρβαρος να στοχεύει να χάνει το πολύ μισό κιλό την εβδομάδα, και όχι 2-3 που εισηγείται η συγκεκριμένη δίαιτα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια