Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης)

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Στόχος των δύο οργανώσεων στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Οι δύο οργανώσεις «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση», με σκοπό τον δραστικό περιορισμό των τυφλών ως το 2020.
Ο στόχος του προγράμματος είναι τα 245 εκατομμύρια ασθενών με πολύ χαμηλή όραση και τα 39 εκατομμύρια τυφλών και κυρίως το δεδομένο ότι τουλάχιστον το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν, να αντιμετωπιστούν ή να ιαθούν.
Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από παθήσεις της ωχράς κηλίδας.
'Οπως τονίζεται από τους ειδικούς, σε κάθε ασθένεια, "κλειδί" για επιτυχημένη έκβαση είναι το τρίπτυχο "πρόληψη - διάγνωση - θεραπεία". Μόνο που στην Ελλά υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τόσο οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας, όσο και οι διαβητικοί ασθενείς συχνά παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρότι αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος.
"Ε"

Related Posts