Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καταρράκτης, η κυριότερη αιτία τύφλωσης

Το 80% των αιτίων της μπορεί να αποφευχθεί, ενδεχομένως και να ιαθούν,Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης η 8η Οκτωβρίου, ημέρα που έχει θεσμοθετηθεί για να ευαισθητοποιεί κυβερνήσεις και λαούς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ως το 2020 ο αριθμός των τυφλών παγκοσμίως.
«Σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης περίπου 180 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 40-45 εκατ. είναι τυφλοί» τονίζει ο κ. Γεράσιμος Κοψίνης, χειρουργός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Τμήματος Γλαυκώματος στο Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision. «Η πιο συχνή αιτία τύφλωσης είναι ο καταρράκτης (47,8%), ενώ ακολουθούν το γλαύκωμα (12%), η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (8,7%), ο διαβήτης (4,8%) αλλά και λοιμώξεις όπως το τράχωμα και οι παρασιτώσεις».
«Το 80% των αιτίων τύφλωσης μπορεί ωστόσο να αποφευχθεί» συμπληρώνει ο κ. Κοψίνης, υπογραμμίζοντας ότι εξ αυτών των περιπτώσεων περισσότερες από τις μισές (60%) μπορούν να θεραπευθούν και ποσοστό 20% να προληφθούν.

«Ενός κακού μύρια έπονται»
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των τυφλών εντοπίζεται σε χώρες με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε άτομα που έχουν ξεπεράσει το 50ό έτος της ηλικίας τους - κατά τα 2/3 είναι μάλιστα γυναίκες. Τα ευρήματα είναι αποθαρρυντικά, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επισημαίνει ότι κάθε 5 δευτερόλεπτα (!) ένας άνθρωπος τυφλώνεται...
Η τραγικότερη επίπτωση πάντως μετά την τύφλωση είναι η εκδήλωση κατάθλιψης. Μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων που πλήττονται πεθαίνουν 3-4 χρόνια αργότερα, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας τους, σε ποσοστό τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο, μετά την απώλεια της όρασης.

Η πρόοδος της επιστήμης
Μία νέα μέθοδος υπόσχεται να επιβραδύνει ή και να σταματήσει την πορεία σοβαρών οφθαλμολογικών νόσων, με τις πρώτες δοκιμές να λαμβάνουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως έγινε γνωστό μόλις το καλοκαίρι, ειδικοί του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου «Jules Stein» στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας εφαρμόζουν πιλοτικά μια επαναστατική μέθοδο: εγχύουν σε 24 ασθενείς κύτταρα του μελάγχροος επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς (PRE) που προέρχονται από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.
Από τους ασθενείς αυτούς οι μισοί πάσχουν από ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και οι άλλοι μισοί από τη νόσο Stargardt (πιο κοινή μορφή νεανικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας). Και στις δύο αυτές ασθένειες καταστρέφονται τα κύτταρα (PRE), γεγονός που οδηγεί σε απώλεια της όρασης.
Οι δοκιμές θα διαρκέσουν ένα έτος και θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια της θεραπείας. Τα πειράματα που προηγήθηκαν σε ζώα ήταν εξόχως ενθαρρυντικά, ως εκ τούτου οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα νέα κύτταρα (PRE) θα αναπτυχθούν ομαλά εντός των οφθαλμών και θα αποκαταστήσουν την όραση.

Πότε υποβληθήκατε τελευταία φορά σε οφθαλμολογική εξέταση;

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια