Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρόσκοποι στην Κατοχή, δικαίωση των αγώνων

Η έρευνα του Νικολάου Κ. Παραδείση, έρχεται ως κορωνίδα για να αποτίσει φόρο τιμής στους Έλληνες Προσκόπους που αγωνίστηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βιβλίο με τίτλο «Πρόσκοποι στην Κατοχή» (εκδ. Ο Μικρός Ρωμηός) καταγράφει για πρώτη φορά άγνωστες σελίδες ηρωισμού και αντίστασης, συγκεντρώνοντας από διάφορες πηγές μαρτυρίες και καταγραφές. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το πλήθος των ονομάτων και των συμβάντων συνθέτουν ένα πανόραμα δράσης που συμπληρώνει την ιστορία της αντίστασης στους κατακτητές.
«Η ίδρυση παράνομων ομάδων και η έντονη παρουσία Προσκόπων σε αντιστασιακές οργανώσεις είχαν ξεχωριστή σημασία», γράφει ο Νικ. Κ. Παραδείσης. «Εκείνη την εποχή, ο Προσκοπισμός είχε διαλυθεί με Μεταξικό Νόμο του 1939. Παρ’ όλα αυτά, αψηφώντας τους κινδύνους που διέτρεχαν, αφοσιώθηκαν ολοκληρωτικά και έγραψαν νέες χρυσές σελίδες».
Παιδί της Κατοχής ο συγγραφέας, πρόσκοπος και ο ίδιος, έχει ξεχωρίσει με άλλα συγγράμματα (π.χ. «Αμπελόκηποι») για το ερευνητικό του διαμόνιο. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο Νικόλαος Κ. Παραδείσης εξαντλεί το θέμα του, το αναδεικνύει και το παραδίδει στην ελληνική βιβλιογραφία. Ο Ν. Κ. Παραδείσης «αποφάσισε να μην ξεχαστεί όλη αυτή η προσπάθεια που έκανε μικρούς και μεγάλους να αυτοοργανωθούν και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την Πατρίδα, αλλά και τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό», συμπληρώνει ο Χρήστος Σταθόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Τα πρόσωπα που παρελαύνουν, πολλά από τα οποία θυσιάστηκαν στον αγώνα, είναι μία δικαίωση και πολλά οφειλόμενη δημόσια αναγνώριση.
Νίκος Βατόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια