Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μαθητική παρέλαση από το 1924 μέχρι τώρα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αν κάποιος επιχειρήσει σήμερα να προσδιορίσει με βεβαιότητα από πότε άρχισαν οι μαθητικές παρελάσεις, θα δυσκολευτεί να εντοπίσει την ακριβή ημερομηνία.
Όπως θα  δυσκολευτεί να προσεγγίσει τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν την Πολιτεία να θεσμοθετήσει την ομοιόμορφη και σε σχηματισμούς παρέλαση των μαθητών σε δημόσιο χώρο.
Πολλοί, πολέμιοι των παρελάσεων, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα κατάλοιπο της εποχής Μεταξά.
Ωστόσο καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει επιλέξει την κατάργηση των παρελάσεων, κάτι που έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η πρώτη παρέλαση έγινε στο όνομα της Δημοκρατίας την 25η Μαρτίου του 1924.
Η συνέχεια όμως δεν είναι η ανάλογη.
Το 1932 οι μαθητές παρελαύνουν με τη συμμετοχή οργανώσεων της νεολαίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1936, και επίσημα πλέον, συγκροτείται η πρώτη μαθητική παρέλαση ενώπιον του τότε βασιλιά και του Ιωάννη Μεταξά.
Το 1938 (ν.4471) οι μαθητικές παρελάσεις νομιμοποιούνται στο πλαίσιο του κανονισμού στρατιωτικής προπαίδευσης, ο οποίος αποστέλλεται σε όλα τα σχολεία. Στον κανονισμό προβλέπεται οι μαθητές να ασκούνται στους απόλυτους σχηματισμούς.
Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1941 χιλιάδες παρελαύνουν και ο βασιλιάς Γεώργιος εξέδωσε ημερήσια διαταγή με την οποία συγχαίρει τους νέους οι οποίοι αναπλήρωσαν τους στρατιώτες οποίοι πολεμούν στο μέτωπο.
Από τότε χρονολογείται και η σύνδεση της μαθητικής με τη στρατιωτική παρέλαση.

Η συνέχεια είναι λίγο - πολύ γνωστή.

Την περίοδο της επταετίας και μέχρι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν αρκούσε μόνο η συμμετοχή των μαθητών στην παρέλαση αλλά και η προσεγμένη εμφάνιση (κοντά μαλλιά, μακριές φούστες και πάντα σε μπλε - άσπρο).
Στην πορεία και μέχρι τις μέρες μας παρατηρείται μια κάποια χαλάρωση ως προς την εμφάνιση των μαθητών, ένα φαινόμενο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον ισχύοντα κανονισμό παρελάσεων του υπουργείου Παιδείας στον οποίο αναφέρεται : " Τα σχολεία ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης συμμετέχουν υποχρεωτικά στις παρελάσεις με το σύμβολο του ελληνικού έθνους. Τα τμήματα των σχολείων κατά την παρέλαση θα παρουσιάζουν ένα ομοιόμορφο σύνολο και η εμφάνιση θα είναι αυτή που θα αρμόζει σε μαθητές και μαθήτριες".....Σκοπός της παρέλασης,όπως αναφέρεται "η ανάμνηση γεγονότων και η τιμή σε πρόσωπα και γεγονότα μιας ορισμένης περιόδου".
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι νέοι στην Ελλάδα εμπιστεύονται ορισμένους θεσμούς οι οποίοι υπεραμύνονται των παρελάσεων (Στρατός, Αστυνομία, Εκκλησία) σε ποσοστά που αγγίζουν το 70%.
Άλλες έρευνες όμως δείχνουν ότι πολλοί μαθητές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς τιμούν κατά την παρέλαση.
Πρόσφατη έρευνα των φοιτητών του τμήματος ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έγινε σε λύκεια των Αθηνών έδειξε ότι οι μαθητές δεν θέλουν να παρελαύνουν.
Εκτός αυτών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου για να παρελάσουν στρατιώτες και μαθητές.
Σύμφωνα με έρευνα της καθηγήτριας της ιστορίας, Αναστασίας Καρακασίδου, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Οκτωβρίου του 1945 άρχισε ένας τετραήμερος αγώνας ιστιοπλοΐας, με πολλές άλλες παράλληλες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του 1912 αλλά και το "όχι" του 1940.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια