Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Shaka Zulu 1787-1828 ηγέτης της φυλής

Ο Σάκα Ζούλου, ο πιο χαρισματικός ηγέτης της φυλής των Ζουλού, φεύγει από τη ζωή σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 1828. 

Ήταν εκείνος θα κατέστησε έθνος τη φυλή των Ζουλού στο νότο της αφρικανικής ηπείρου, καταφέρνοντας να ενώσει πλήθος γειτονικών φυλών και να δημιουργήσει το βασίλειο των Ζουλού, καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Νότιας Αφρικής.
Νόθος γιος του αρχηγού των Ζουλού, Σενζανγκακόνα, μετά τον τερματισμό του γάμου των γονιών του, επέστρεψε με τη μητέρα του στη φυλή της Ελανγκένι. Εκεί, όμως, δεν γίνονται δεκτοί λόγω του γεγονότος ότι το παιδί είχε γεννηθεί εκτός γάμου. Στη φυλή Μθεδουα, με ηγέτη τον Ντινγκισγουάγιο, όπου βρίσκουν τελικά καταφύγιο, ο Σάκα εκπαιδεύεται επί 6 χρόνια για να γίνει στρατιώτης. Όταν φτάνει στην ηλικία των 23 ετών, ο Ντινγκισγουάγιο αντιλαμβάνεται τις φιλοδοξίες και δυνατότητες του νεαρού, παραχωρώντας του μια ηγετική θέση στο στρατό της φυλής. Ο Σάκα απαιτούσε εξαιρετικά αυστηρή πειθαρχία και τελειότητα από τους στρατιώτες του, τιμωρώντας σε θάνατο οποιονδήποτε τολμούσε να παραβιάσει τους νόμους του.
Χάρη στον Σάκα εξελίχθηκαν και τα όπλα των Ζουλού, ενώ ο ίδιος ανάγκαζε τους στρατιώτες του να εκπαιδεύονται και να πολεμούν ξυπόλυτοι προκειμένου να γίνουν πιο σκληροί. Κόντυνε το δόρυ των πολεμιστών και έκανε την ασπίδα τους πιο βαριά, υποστηρίζοντας πως το να ρίχνεις το δόρυ από μακριά αποτελούσε δειλία. Προτιμούσε οι πολεμιστές να τρέχουν προς τον εχθρό και να τον μαχαιρώνουν, ενώ αν κάποιος στρατιώτης επέστρεφε από τη μάχη και τον είχαν μαχαιρώσει στην πλάτη, τον σκότωνε, γιατί πίστευε πως προσπάθησε να τρέξει μακριά από τον εχθρό.
Σειρά είχε η φυλή Ελανγκένι, όπου ο Σάκα δολοφόνησε τα μέλη της και κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του, καταλαμβάνοντας τα εδάφη της φυλής. Επρόκειτο για εκδίκηση για τον τρόπο που είχαν συμπεριφερθεί στη μητέρα του και στον ίδιο.
Το 1816, ο πατέρας του βασιλιάς Σενζανγκακόνα πεθαίνει. Μαζί με τους στρατιώτες του, ο Σάκα ξεκινά για να καταλάβει το βασίλειό του, γνωρίζοντας από τη μητέρα του πως ήταν γιος του βασιλιά. Τα επόμενα 4 χρόνια, ο Σάκα Ζούλου επιτίθεται κατά φυλών, καταστρέφοντας και καταλαμβάνοντάς τες. Το αποτέλεσμα ήταν το έθνος των Ζουλού να μετρά πλέον πληθυσμό 250.000 ατόμων.
Με την είδηση του θανάτου της μητέρας του το 1827, ο Σάκα διατάσσει την εκτέλεση 7.000 ανθρώπων.
Όλη η φυλή αναγκάστηκε να πενθήσει επί 3 μήνες για τη μητέρα του, λιμοκτονώντας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, λόγω της αντίδρασής του αυτή, που έφερε τη φυλή στα όριά της, έχασε τον έλεγχο του έθνους, ενώ πολεμιστές και εχθροί ξεσηκώνονταν εναντίον του.
Ο κάποτε μεγάλος βασιλιάς των Ζουλού μαχαιρώνεται πολλές φορές από τον ετεροθαλή αδερφό του Ντινγκάνε στις 22 Σεπτεμβρίου 1828, ένα χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας του.
Η σορός του μεταφέρθηκε σε έναν άδειο τάφο, τον οποίο στη συνέχεια έκλεισαν με πέτρες.
Ο Σάκα δεν απέκτησε παιδιά, θεωρώντας τα πιθανούς εχθρούς.
Τον διαδέχτηκε ο Ντινγκάνε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια