Ρετσέλι από σύκο

Το σύκο, εμείς οι Πόντιοι το κάνουμε ρετσέλι. Δηλαδή μαρμελάδα πολύ πηχτή η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την υφή της μαρμελάδας του εμπορίου.Η υφή και η πυκνότητα της θυμίζει πηχτό γλυκό κουταλιού, ενώ η γεύση της μαρμελάδα.
Τρώγεται και σκέτο (σαν γλυκό κουταλιού), αλλά είναι "άπαιχτο" πάνω σε παχιά φέτα χωριάτικου ψωμιού με λίγο βουτυράκι.
Την Σαρακοστή χωρίς βούτυρο είναι το καλύτερο πρωινό.
Η παρακάτω συνταγή πάει από μάνα σε κόρη....

Υλικά

  • 2 κιλά ώριμα σύκα ολόκληρα με το κοτσάνι τους πολύ καλά πλυμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2-3 ποτήρια νερό
Ετοιμασία
  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη, να βράσει σε σιγανή φωτιά ώσπου να λειώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει 1-2 βράσεις και ρίχνουμε τα σύκα.
  3. Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου μαραθούν.
  4. Κάπου-κάπου ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε εάν κάνει αφρό.
  5. Χρειάζεται περίπου 1 - 1/2 ώρα γιατί το σύκο είναι ολόκληρο και βγάζει και αυτό το δικό του νεράκι.
  6. Για να είμαστε σίγουροι ότι το σιρόπι έχει δέσει καλά, ρίχνουμε μία σταγόνα πάνω στο νύχι μας, εάν δεν απλώσει η σταγόνα το σιρόπι είναι έτοιμο.
  7. Το αφήνουμε στην κατσαρόλα ώσπου να κρυώσει. (Εάν δηλαδή το φτιάξαμε το απόγευμα θα το αφήσουμε έως το πρωί.) και γεμίζουμε βάζα τα οποία έχουμε πλύνει και σκουπίσει πολύ καλά. Σκεπάζουμε τον λαιμό του βάζου με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και κλείνουμε με το καπάκι ερμητικά.
Τα βάζα δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένα εάν το σιρόπι είναι καλά δεμένο.
Εναλλακτικά - καλού κακού - μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό.

Related Posts