Μαρμελάδα και Γλυκό Σύκο இڿڰۣ-ڰۣ

Τώρα είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φτιάξετε μαρμελάδα σύκο που θα τη χρησιμοποιήσετε σε πολλά γλυκά.


Μαρμελάδα Σύκο, Συνταγής της Ήβης
Υλικά:
700 γραμμάρια σύκα (χρησιμοποίησα βασιλικά και μαύρα)
300 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα 4.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το κονιάκ και τα βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 15 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει και τη συντηρούμε στο ψυγείο.

Μαρμελάδα Σύκο με Λεμόνι, Ρούμι & Κανέλα
Φέτος αποφάσισα να κάνω κάτω διαφορετικό.
Γίνεται πάρα πολύ εύκολα, σε λιγότερο από μισή ώρα.
Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο είναι η γεύση του λεμονιού.
Μαρμελάδα Σύκο με Ρούμι & Κανέλα

Υλικά:
10 μέτρια μαύρα σύκα
1 κούπα ζάχαρη
1/5 κούπας χυμό λεμονιού
1/5 ρούμι
ξύσμα ενός λεμονιού
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφού βραχεί η ζάχαρη τα βάζουμε στη φωτιά.
Αφού αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε τακτικά να μη μας κολλήσει, για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Τέλεια για πρωϊνό!!!
Γλυκό Σύκο
Για να φτιάξουμε γλυκό σύκο, τα σύκα πρέπει να είναι άγουρα, περίπου γύρω στο Μάιο.
Η ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε είναι ίση με την ποσότητα του σύκου καθαρισμένου.

Υλικά:
50 άγουρα σύκα (ποικιλία μαύρα)
1 ½ κιλό ζάχαρη
1 κούπα ασβέστη
3 κούπες νερό
½ κούπα χυμό λεμονιού
Γαρύφαλλά και βανίλια
50 ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα φλούδας από τα σύκα (φοράμε γάντια πλαστικά για να προστατέψουμε τα χέρια μας από το γάλα που βγάζουν τα σύκα).
Διαλύουμε τον ασβέστη με νερό να τα σκεπάσει (αναλογία 1 κούπα ασβέστη με 1 λίτρο νερό) και αφήνουμε τα σύκα μέσα περίπου 1 ώρα.
Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε με το νερό να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και δοκιμάζουμε με μια βελόνα να δούμε εάν έχουν βράσει. Όταν πέφτουν από τη βελόνα είναι έτοιμα.
Τα σουρώνουμε και βάζουμε κρύο νερό να τα σκεπάσει με το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για μία ώρα.
Ταυτόχρονα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.
Αδειάζουμε το νερό από τα σύκα και βάζουμε 1 αμύγδαλο στο καθένα από την κάτω μεριά.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και τις 3 κούπες νερό και τα αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, περίπου 30 λεπτά.
Τα βάζουμε στη φωτιά και αφού αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε το φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα όλο το βράδυ και την επομένη τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το συρόπι.
Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, ρίχνουμε τις 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
Τα βγάζουμε από το μάτι και αφού κρυώσουν εντελώς το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
 www.kopiaste.info

Related Posts