Κεφτέδες με κρεμμύδια από την Άρτα

Συνταγή για γευστικότατους κεφτέδες που ψήνονται στο φούρνο.Φτιάχνονται με χοιρινό κιμά, γάλα, αβγά, τυρί και φρυγανιές.
Στο ταψί (ή στο πυρέξ, ό,τι έχει στο ντουλάπι)
ΣΥΝΤΑΓΗ:

Για τους κεφτέδες:
  • 700 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
  • Μισό φλυτζάνι τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 φρυγανιές μουσκεμένες και στιμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 πρέζες δυόσμος ξερός (πρέζα: μονάδα μέτρησης: όσο χωράει ανάμεσα στο «μήλο» του αντίχειρα και του δείκτη)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (τριμμένο επί τόπου με το μύλο)
  • 1 κουταλάκι τσαγιού ρίγανη (του Μούργου, όχι τη συσκευασμένη, αυτή μυρίζει άχυρο)
  • 2 αυγά μικρά
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο εκλεκτό (από τις ελιές του πεθερού)
  • Χυμός από ένα λεμόνι

Για τα κρεμμύδια:
  • 6 κρεμμύδια σε μέγεθος μικρού πορτοκαλιού, κομμένα ροδέλες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο εκλεκτό (τα είπαμε, μην επαναλαμβανόμαστε)
Μαγειρεύουμε:
Σε τηγάνι αντικολλητικό μαραίνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό περίπου και να μείνουν διάφανα. Προσέχουμε να μην πάρουν χρώμα.
Τα στρώνουμε στο πυρέξ μαζί με όσο ζουμί έχουν.

Ζυμώνουμε τους κεφτέδες με πάθος, τους πλάθουμε στρογγυλούς (σαν κεφτέδες ένα πράγμα) και τους στρώνουμε πάνω από τα κρεμμύδια με τάξη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα οι κεφτέδες, ανάλογα με το φούρνο.

Φτιάχνουμε κι ένα πιλάφι.
Αν θέλουμε (γιατί να μη θέλουμε, εκτός κι αν βαριόμαστε) φτιάχνουμε κι ένα αυγολέμονο με το ζουμάκι του ταψιού, και περιχύνουμε μ’ αυτό τους κεφτέδες.
Η εκδοχή με το αυγολέμονο είναι καλή όταν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως το φαγητό.
Κρασί δεν έχω να προτείνω, οι γνώστες ας λάβουν υπ’ όψιν ότι το φαγητό είναι λεμονάτο, οπότε ας πράξουν αναλόγως.
Καλή όρεξη!!!

Related Posts