Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι βιταμίνες ένοχες για έμφραγμα και καρκίνο

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία ενέχει η υπερκατανάλωση σκευασμάτων που περιέχουν βιταμίνες. Δεκαετής έρευνα αποκαλύπτει ότι η λήψη βιταμινών σε μεγάλες δόσεις αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες αλλά και μορφές καρκίνου.....

«Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό σε μοριακό επίπεδο. 
Στοιχεία όμως δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερες βιταμίνες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους τείνουν να εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου» δηλώνει ο δρ Τιμ Μπάιερς από το Κέντρο Καρκίνου του πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Πριν από δύο δεκαετίες η επιστημονική έρευνα έδειχνε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά εμφάνιζαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Γι' αυτό τον λόγο ο Μπάιερς και η ομάδα του άρχισαν να ερευνούν τι γίνεται όταν παίρνει κανείς επιπλέον βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, με τη σκέψη ότι μπορεί αυτά να μείωναν επιπλέον τον κίνδυνο, καθώς είναι σε πιο συμπυκνωμένη μορφή από αυτή στην οποία τα λαμβάνει κανείς μέσω της διατροφής. «Οταν ερευνήσαμε πρώτη φορά τα διατροφικά συμπληρώματα σε ζώα διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν υποσχόμενα».

Η επίδραση
«Τελικά μπορέσαμε να μελετήσουμε την επίδραση των σκευασμάτων βιταμινών και σε πληθυσμούς ανθρώπων. Επί δέκα χρόνια μελετήσαμε χιλιάδες ανθρώπους που έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα και ψευδοφάρμακα. Τελικά ανακαλύψαμε ότι τα συμπληρώματα δεν ήταν ευεργετικά για την υγεία τους. Για την ακρίβεια, κάποιοι άνθρωποι εμφάνισαν περισσότερες κακοήθειες, παρότι έπαιρναν βιταμίνες» εξηγεί ο ερευνητής.
Μια επί μέρους μελέτη που εστίασε στην επίδραση των συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης έδειξε ότι παίρνοντας κανείς πάνω από την ενδεικνυόμενη δόση, αυξανόταν ο κίνδυνος εμφάνισης τόσο καρκίνου του πνεύμονα όσο και καρδιοπάθειας κατά 20%. Το φυλλικό οξύ που πιστεύεται ότι μειώνει τον αριθμό των πολυπόδων στο κόλον, τελικά προκύπτει ότι τον αυξάνει. Ο δρ Μπάιερς πάντως σπεύδει να διευκρινίσει ότι η έρευνα δεν καταργεί την αξία των βιταμινών, αλλά υπογραμμίζει πόσο αναγκαίο είναι αυτές να λαμβάνονται με σύνεση, όπως και ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι αναντικατάστατη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια