Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέα «όπλα» για τις παθήσεις των ματιών

Καινούργιες θεραπείες στις οφθαλμικές παθήσεις που προκαλεί η γήρανση προσφέρει η επιστήμη με τη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και νέας γενιάς φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται στη Βρετανία.
Στο γλαύκωμα, που σταδιακά οδηγεί μέχρι στην απώλεια όρασης....

το πρόβλημα είναι η δυσκολία έγκαιρης διάγνωσης, όταν αιτία είναι η κακή αιμάτωση του οφθαλμού.
Θεραπεύεται με οφθαλμικές σταγόνες αλλά και με επέμβαση με λέιζερ για τη δημιουργία διόδου αποχετεύσεως του υδατοειδούς υγρού από το μπροστινό μέρος του ματιού.
Η επέμβαση αφορά περίπου το 10%-20% των ασθενών.

Στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας η βλάβη εμφανίζεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Εκδηλώνεται με την αργά εξελισσόμενη, πλέον συνηθισμένη «ξηρή μορφή» που συνίσταται σε φραγή της ωχράς κηλίδας από σωρευμένα κατάλοιπα ή με την πιο σπάνια «υγρή μορφή» (περί το ένα δέκατο των περιπτώσεων) που προκαλείται από αιμορραγία ή συγκέντρωση υγρού στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Οι πιθανότητες εκδήλωσης της εκφύλισης τριπλασιάζονται από τους παράγοντες κάπνισμα, έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και κακή διατροφή.

Τεχνητοί φακοί
Η χορήγηση βιταμινών σε μεγάλη δοσολογία επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης. Νέα φάρμακα έχουν αναπτυχθεί σε ενέσιμη μορφή για τον περιορισμό της βλάβης στον αμφιβληστροειδή, ενώ ακολουθείται και χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του αμφιβληστροειδούς με τεχνητούς φακούς.
Οι πιθανότητες εκδήλωσης καταρράκτη επίσης αυξάνονται από τους παράγοντες κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, σακχαρώδη διαβήτη αλλά και από την κληρονομικότητα. Η θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο με χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φυσικού φακού του ματιού και υποκατάστασή του με διαυγή συνθετικό που διορθώνει ταυτόχρονα τη μυωπία ή τον αστιγματισμό. Η σύγχρονη διεξαγωγή της επέμβασης με τα μέσα της ρομποτικής εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που εκδηλώνεται με ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων στον αμφιβληστροειδή τα οποία αιμορραγούν, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, κάτι δύσκολο, καθώς τα συμπτώματα -όπως θολή όραση- εκδηλώνονται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της πάθησης.
Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη: Σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη συνιστάται ετήσιος έλεγχος. Αντιμετωπίζεται με λέιζερ και εναλλακτικά με ενέσεις σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια