Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι τελευταίοι σφουγγαράδες!

Η σπογγαλιεία διέρχεται παρατεταμένη κρίση που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως
οφείλεται στην εξάπλωση του πλαστικού και την αρρώστια που από το 1986 έχει πλήξει τα σφουγγάρια στις θάλασσες του Αιγαίου και εμφανίζεται κάθε λίγα χρόνια.
Οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες δεν  πάνε πια με τα καΐκια τους στα παράλια της Λιβύης.
Πριν από αρκετά χρόνια κάθε Κυριακή του Θωμά από την Κάλυμνο ξεκινούσαν πάνω από 100 καΐκια για να βγάλουν σφουγγάρια από τις θάλασσες της Αφρικής, του Αιγαίου και της Ιταλίας. Φέτος ξεκίνησαν 15 με 17 σκάφη με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου και ίσως κάποια για την Ιταλία.
Στην Κάλυμνο υπάρχουν τώρα περίπου 120 δύτες που επανδρώνουν τα πληρώματα των σπογγαλιευτικών.
Το γνωστό κλασικό σκάφανδρο έχει πλέον καταργηθεί και οι δύτες χρησιμοποιούν τον ναργιλέ, δηλαδή μια μέθοδο που ο σφουγγαράς κατεβαίνει στον βυθό με μάσκα και τροφοδοτείται με οξυγόνο με λαστιχένιο σωλήνα από κομπρεσέρ πάνω στο καΐκι.
Η παράδοση που έκανε τους Καλύμνιους γνωστούς σε όλον τον κόσμο σβήνει εδώ και 5 χρόνια που έχει κλείσει η Σχολή.
Η κατάργηση της Σχολής Δυτών της Καλύμνου που ήταν η μοναδική που λειτουργούσε στην Ελλάδα, είναι μια...πονεμένη ιστορία.
"Έκλεισε εδώ και 10 χρόνια για καθαρά απίστευτους γραφειοκρατικούς λόγους" αποκαλύπτει ο δήμαρχος του νησιού.
"Το ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε ποτέ ούτε να καταλάβει τη σημασία της Σχολής, ούτε να ξεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της, αλλά και ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει την επιχορήγηση από το Δήμο Καλύμνου" λέει ο δήμαρχος ο οποίος εκφράζει τους φόβους του ότι "μια μέρα θα χαθεί οριστικά η σπογγαλιεία και η Κάλυμνος δεν θα είναι πλέον των νησί των σφουγγαράδων, επειδή η αδιαφορία και η κρατική στενοκεφαλιά δεν επιτρέπουν να φοιτήσουν νέοι στη Σχολή".

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια