Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το νυχτερινό «τσιμπολόγημα» βλάπτει τα δόντια

Το νυχτερινό τσιμπολόγημα βλάπτει τα δόντια
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι έχουν αυτή τη συνήθεια κινδυνεύουν ακόμη και να χάσουν τα δόντια τους, άσχετα με το ακριβές είδος φαγητού που καταναλώνουν.
Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό για θέματα διατροφής "Eating Behaviours", σε συνεργασία με αμερικανούς συναδέλφους τους, αποδίδουν τη ζημιά στα δόντια στις αλλαγές στη ροή του σάλιου, το οποίο τείνει να ξηραίνεται τη νύχτα.
Όπως αναφέρουν, χρειάζεται αρκετό σάλιο για να απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών κι αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα την μέρα, αλλά όχι τη νύχτα.
Η έρευνα, που διήρκεσε επί έξι χρόνια, μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 2.200 ατόμων, εκ των οποίων το 8% δήλωσαν ότι έτρωγαν συστηματικά μέσα στη νύχτα.
Υπολογίστηκε δε, ότι αυτά τα άτομα κατανάλωναν περισσότερο από το ένα τέταρτο της ημερήσιας λήψης θερμίδων αφού είχαν φάει το επίσημο βραδινό φαγητό τους ή ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα και κατανάλωναν διάφορα είδη τροφής.
Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση τροφής τη νύχτα, όταν το στόμα είναι πιο ξερό λόγω των μεταβολών στο σάλιο, σημαίνει ότι περισσότερο φαγητό παραμένει στα δόντια και για πιο πολύ χρόνο, με συνέπεια να προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια, ειδικά αν τα νυχτερινά φαγητά έχουν ζάχαρη ή οξέα (π.χ. από αναψυκτικά).
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τελικά, μετά την εξαετία, οι "νυχτερινοί τύποι" είχαν πληρώσει το "τίμημα", καθώς είχαν χάσει περισσότερα δόντια σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους με πιο φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες.
Ο καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, Ντάμιεν Γουολμσλεϊ, δηλώνει πως για τον περιορισμό των βλαβών στα δόντια είναι απαραίτητο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, ενώ υπογραμμίζει ότι μια από αυτές είναι απαραίτητο να γίνεται πριν από τον βραδινό ύπνο.
"Αν είναι δυνατόν πρέπει να καταναλώνουμε μόνο νερό τουλάχιστον μια ώρα πριν από το τελευταίο βούρτσισμα της ημέρας" προσθέτει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια