Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φολέγανδρο​ς, τα βήματα της Παναγιάς

Φολέγανδρο​ς, ακολουθούμ​ε τα βήματα της Παναγιάς την Κυριακή του Πάσχα
Το σήμα δίνεται με το που θα βγουν τα δοχεία με τον ασβέστη στην αυλή.
Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο ασβέστωμα του νησιού ενόψει της μεγάλης γιορτής.
Το λευκό καταλαμβάνει τα πάντα:
τοίχους, αυλές, πεζούλια, φράχτες και σκαλιά.
Τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν γύρω από τη Χώρα συναγωνίζονται στις μυρωδιές τα λουλούδια των αυλών.
Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Επιτάφιος γυρνάει σε όλα τα καλντερίμια, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ανάσταση γιορτάζεται με κατάνυξη και βεγγαλικά.
Η ιδιαιτερότητα του Πάσχα στη Φολέγανδρο έχει τις ρίζες της στην εκκλησία της Παναγίας, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε βράχο πάνω από τη Χώρα.
Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται εκεί συνδέεται με ιστορίες με πειρατές και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τους ντόπιους.
Η εικόνα βγαίνει από το ναό και για δύο ημέρες γυρνάει σε όλα τα σπίτια του νησιού για να τα ευλογήσει.
Ανήμερα περνάει από τα σπίτια στη Χώρας και τα στενά του Κάστρου, ενώ τη δεύτερη μέρα του Πάσχα κατευθύνεται προς τον δεύτερο οικισμό του νησιού, την Άνω Μεριά.
Την Τρίτη η εικόνα καταλήγει στο λιμάνι, στον Καραβοστάση, όπου μπαίνει και μέσα στα καΐκια για να ευλογήσει τα ταξίδια τους.
Κατά τη διάρκεια της περιφοράς όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά και οι ντόπιοι υποδέχονται την εικόνα και τους επισκέπτες που ακολουθούν την πομπή με κεράσματα, μεζέδες και άφθονη ρακή.
Η εικόνα επιστρέφει το βράδυ της Τρίτης στη θέση της, μέχρι το επόμενο Πάσχα.
Βόλτες - Δραστηριότητες.
* Στη Χώρα
Να περάσετε ένα από τα βράδια σας καθισμένοι στα ασβεστωμένα πεζούλια της Χώρας, πίνοντας ρακόμελο. Ξεκίνησε από μια πλατεία και από ένα καφενείο και έχει γίνει θεσμός στη Χώρα της Φολέγανδρου.
* Κάστρο.
Να περπατήσετε, την ώρα που δύει ο ήλιος, στα στενά σοκάκια του Κάστρου.
Χτίστηκε την περίοδο του Μεσαίωνα, για να προστατευτούν οι κάτοικοι από τους πειρατές και από τους επίδοξους κατακτητές. Σχεδόν όλα τα σπίτια διατηρούνται εδώ και δεκάδες χρόνια και κατοικούνται. Τα περισσότερα είναι υπερυψωμένα και μπροστά από την είσοδό τους έχουν σκάλα. Είναι το πιο ατμοσφαιρικό κομμάτι του νησιού.
* Μονοπάτια.
Να περπατήσετε στα μονοπάτια που καλύπτουν σχεδόν όλο το νησί. Τα παλιά λιθόστρωτα δρομάκια έχουν διατηρηθεί και χρησιμοποιούνται σήμερα από περιηγητές και επισκέπτες. Το συνολικό μήκος των μονοπατιών φτάνει τα 20 χλμ. και περιλαμβάνει σημεία ιστορικά και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Περπατήστε από τον Ταξιάρχη της Άνω Μεριάς μέχρι τον όρμο Αμπέλι σε 30 λεπτά ή ξεκινήστε από το Κάστρο της Χώρας και σε 45 λεπτά θα φτάσετε στο λιμανάκι της Αγκάλης.
Λίνα Καπετάνιου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια