Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Santorini Σαντορίνη - Σαν ηφαίστειο που ξυπνά

Santorini Σαντορίνη - Σαν ηφαίστειο που ξυπνά Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Δημοσιευμένα • 9 Ιουλ 2023 ΕΛΛΑΔΑ 0  1673  Στο νοτιότερο άκρο των Κυκλάδων, η Σαντορίνη, γέννημα ενός ηφαιστείου, ξεχωρίζει στην ιδιαίτερη γεωλογική μορφολογία της.
Στην αρχαιότητα λεγόταν Καλλίστη, ενώ η μυθολογία θέλει τον Τρίτωνα, το γιο του Ποσειδώνα και της Αφροδίτης, δημιουργό του νησιού.
Φτάνοντας με το πλοίο στη Σαντορίνη, ο ταξιδιώτης αντικρίζει ολόκληρα χωριά να κρέμονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.
Στρώματα κόκκινου, βύσσινου και μαύρου εδάφους έχουν σχηματιστεί από τις εκρήξεις του ηφαιστείου.
Το πρώτο που φαίνεται πλησιάζοντας είναι η Οία, στα βόρεια του νησιού, κι έπειτα ξεπροβάλλει η πρωτεύουσα, τα Φηρά, ενώ στα δεξιά βρίσκονται δύο κατάμαυρα από τη λάβα νησάκια, η Παλιά και η Νέα Καμένη.
Από το παλιό λιμάνι, ανεβαίνοντας 566 σκαλιά, παίρνοντας το τελεφερίκ ή απλώς με γαϊδουράκι, ο επισκέπτης βρίσκεται στα Φηρά.
Είναι πολύ γραφικά με το πολυδαίδαλα δρομάκια τους, τις καμάρες και το φραγκομαχαλά.
Εκτός από την καταπληκτική θέα στην καλντέρα, τα Φηρά προσφέρουν τα πάντα στον επισκέπτη, καλύπτοντας όλες τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.
Από τα Φηρά στους δρόμους για το Ακρωτήρι και την Οία, κάστρα, μοναστήρια κι εκκλησίες, αποτελούν δείγματα των διαφορετικών πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο νησί. Μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αρχαία Θήρα, όπου άφησαν τα ίχνη τους Φοίνικες, Δωριείς, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί.
Από την Οία, τον πιο μεγάλο παραδοσιακό οικισμό του νησιού, η θέα προς το πέλαγος είναι συγκλονιστική.
Παραλίες πανέμορφες, με μαύρη άμμου ή βότσαλα, είναι το Αμμούδι, η Αρμένη, οι Μπαξέδες, η Περίσσα, ο Μονόλιθος και η πιο πολυσύχναστη, το Καμάρι. Αξίζει όμως μια επίσκεψη και στο Ημεροβίγλι, στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας.
Η θέα στο ηφαίστειο είναι πανοραμική και μαζί με την Οία και τα Φηρά, συναγωνίζεται κι αυτό για το μαγευτικότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.
Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, το σαγηνευτικό τοπίο, τα αξιόλογα μνημεία, η αγέρωχη και συνάμα γαλήνια φύση, τα χρώματα του δειλινού και η πανσέληνος που καθρεπτίζεται στην καλντέρα, κάνουν τη Σαντορίνη στη κυριολεξία μοναδική

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια