Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συμβουλές διατροφής για την Κυριακή του Πάσχα

Την επόμενη ημέρα της Αναστάσεως, μετά από μία μεγάλη ή μικρή περίοδο νηστείας, ακολουθεί το πατροπαράδοτο ψήσιμο του οβελία.
Είναι σημαντικό όμως, ακόμα και αυτή την ημέρα, να προσέξουμε τις διατροφικές μας επιλογές, όχι μόνο χάρη της ζυγαριάς αλλά και για την ίδια μας την υγεία.
Οι στατιστικές νοσηρότητας δείχνουν πως την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει αύξηση της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό.

Τι είναι αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε;
*  Να καταναλώσετε ένα ελαφρύ πρωινό, για παράδειγμα 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα με λίγα δημητριακά ή 1 ποτήρι φρέσκο χυμό με 2 φρυγανιές ή 1 φλιτζάνι καφέ με 1 πασχαλινό κουλουράκι.
*  Να αποφύγετε το τσιμπολόγημα (προσθέτει πολλές θερμίδες και λιπαρά).
*  Δώστε προτεραιότητα στη σαλάτα, βραστή ή ωμή, πιο συγκεκριμένα το 1/2 πιάτο σας θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά (οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην απομάκρυνση μέρους του λίπους των τροφών).
*  Να μην καταναλώσετε πολύ αλκοόλ (για τους άνδρες έως 4 ποτηράκια, για τις γυναίκες έως 2 ποτηράκια).
*  Για κάθε ποτήρι αλκοόλ να πίνετε 1 επιπλέον ποτήρι νερό (το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό).
*  Να αποφύγετε τα περιττά λίπη (πέτσα κατσικιού ή κοτόπουλου, μαγιονέζα με την μορφή σως σαλάτας, τηγανητές τροφές, εντόσθια).
*  Να μην καταναλώσετε αυγό και κρέας ταυτόχρονα (κίνδυνος δυσπεψίας).
*  Μην πίνετε κατά τη διάρκεια του γεύματός σας νερό (δυσχεραίνετε την διαδικασία της πέψης).
Τέλος, κάποιος μου ζήτησε να γράψω τι θα μπορούσε να περιέχει το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ώστε να μπορέσει να απολαύσει και ένα γλυκάκι χωρίς ενοχές. Αυτό που έχω να του προτείνω λοιπόν, είναι το γεύμα του να αποτελείται μόνο από σαλάτα και κρέας (απαλλαγμένο από τα λίπη) και να μην το συνοδέψει με πατάτες ή ψωμί (ή άλλη πλούσια πηγή υδατανθράκων).
Καλές επιλογές για την ημέρα αυτή είναι 1 μερίδα γλυκό του κουταλιού, 1 μπάλα παγωτού, 1 μικρό μπολάκι κρέμα καραμελέ και 1 φλιτζάνι γιαούρτι με λίγο μέλι.
Έτσι θα μπορέσετε να έχετε ένα ισορροπημένο πλούσιο γεύμα και με ποικιλία.
Ασπασία-Σοφία Καλαμάρη
MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια