Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Για να μην σας πέσει βαρύς ο οβελίας

Λόγω της μεγάλης διατροφικής κραιπάλης, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και το επόμενο πρωινό χτυπούν "κόκκινο" και τα περιστατικά βαρυστομαχιάς, με τα τελευταία να οφείλονται κυρίως στην ελλιπή μάσηση του φαγητού εξαιτίας της λαιμαργίας που συνήθως μας καταλαμβάνει μπροστά στο τραπέζι με τα πασχαλινά εδέσματα.
Οδηγίες...επιβίωσης:
Ξεκινάμε το γεύμα μας με σαλάτα, ώστε να χορτάσουμε κυρίως με αυτή και να μας κοπεί η όρεξη για τα επόμενα λουκούλλεια εδέσματα. Φροντίζουμε να μασάμε αργά κάθε μπουκιά, δεδομένου ότι το μήνυμα του κορεσμού χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλό μας και αποφεύγουμε να φάμε ψωμί εκείνη την ημέρα και κυρίως να το βουτήξουμε στις σάλτες.
*  Από διατροφικής απόψεως είναι προτιμότερο να ψήσουμε/σουβλίσουμε κατσικάκι παρά αρνί, γιατί το τελευταίο είναι πολύ πιο πλούσιο σε χοληστερόλη που συμβάλλει στην αύξηση τιμών της χορηστερόλης του αίματος και συνεπώς είναι περισσότερο επιβαρυντικό για το καρδιαγγειακό σύστημα. Πάντως όποιο είδος κρέατος και αν προτιμήσουμε, βάζουμε μια μερίδα στο πιάτο μας περίπου 100 γραμμάρια (στο μέγεθος μιας τράπουλας) χωρίς ορατό λίπος, δηλαδή πέτσα ή ξίγκι και δεν τσιμπολογάμε όρθιοι πάνω από τη σούβλα, καθώς τότε κινδυνεύουμε να φάμε 5πλάσια ποσότητα δίχως να το αντιληφθούμε.
*  Προσοχή χρειάζεται και με τη μαγειρίτσα, καθώς υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν παχαίνει και πως δεν βαραίνει το στομάχι επειδή είναι σούπα. Ωστόσο, αν αυτή η σούπα είναι πολύ πλούσια σε αβγά, εντόσθια και συκωταριά, μια μερίδα της μπορεί να δώσει περισσότερες θερμίδες από δύο μπριζόλες μαζί! Για να φτιάξουμε πιο ελαφριά τη μαγειρίτσα είτε αφαιρούμε τους κρόκους των αβγών από τη συνταγή και χρησιμοποιούμε μόνο τα ασπράδια, φροντίζοντας παράλληλα να την εμπλουτίσουμε σε λαχανικά (άνηθο, κρεμμυδάκι, νεροκάρδαμο) σε βάρος των κρεατικών είτε μαγειρεύουμε τη χορτοφαγική εκδοχή της με μανιτάρια.
*  Αποφεύγουμε τα κοψίδια (εντόσθια, κοκορέτσι), που αποτελούν τις χειρότερες διατροφικές "παγίδες" του εορταστικού γεύματος καθώς είναι φορτωμένα με λίπος και αλάτι ή τρώμε μόνο μια μπουκιά, για το καλό. Επίσης σε όλο το πασχαλινό τραπέζι αποφεύγουμε να αλατίσουμε το φαγητό, αφού είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του.
*  Τσουγκρίζουμε...αλλά δεν τρώμε
Τσουγκρίζουμε κόκκινα αβγά για το καλό αλλά δεν τα τρώμε, καθώς κάθε αβγό περιέχει κατά μέσο όρο 230 mg χοληστερόλης, δηλαδή σχεδόν όλη την επιτρεπτή ημερήσια ποσότητα για υγιείς ανθρώπους. Μπορούμε να κρατήσουμε τα αβγά από τα τσουγκρίσματα για να εμπλουτίσουμε σαλάτες ή σάντουιτς που θα φτιάξουμε τις επόμενες ημέρες με τα περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι.
*  Όχι στις ανεξέλεγκτες κρασοκατανύξεις
Τα τσουγκρίσματα ποτηριών με φίλους και η ανταλλαγή ευχών βοηθούν στην υπερκατανάλωση αλκοόλ την Κυριακή του Πάσχα. 'Οσοι έχουν πρόβλημα πίεσης πρέπει να αποφύγουν το αλκοόλ, ειδικά το τσίπουρο και το ούζο. Για τους υπόλοιπους η καλύτερη επιλογή είναι ένα - δύο ποτήρια κόκκινο κρασί. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι το αλκοόλ  παχαίνει όσο και το ξίγκι του αρνιού. Για όσους θέλουν να δροσίσουν τα χείλη τους με κάτι πιο ελαφρύ υπάρχει η μπίρα που είναι χαμηλότερη σε βαθμούς οινοπνεύματος (διατίθεται και χωρίς καθόλου αλκοόλ), αλλά έχει το μειονέκτημα  να "φουσκώνει" περισσότερο από το κρασί.
*  Αντισταθείτε στους γλυκούς πειρασμούς
Ολοκληρώνουμε το γεύμα με φρέσκα φρούτα ή μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι. Το τσουρέκι και τα πασχαλινά κουλούρια είναι βέβαια πειρασμός αλλά έπειτα από τόσο φαγητό είναι περιττά. Αν θέλουμε να φάμε ένα γλυκάκι για να αλλάξουμε γεύση μετά το αρνί, περιοριζόμαστε σε μια μικρή μερίδα, μεγέθους μπουκιάς, που δεν πρόκειται να μας βλάψει. 'Αλλωστε το πασχαλινό τσουρέκι που θα περισσέψει δεν χρειάζεται να πάει χαμένο. Μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτές φέτες και να το φρυγανίσουμε ώστε να το απολαύσουμε στο πρωινό μας με μέλι ή μαρμελάδα τις επόμενες ημέρες.
*  Θερμιδομετρικής
- Μια μερίδα αρνί (χωρίς πέτσα) 100 γραμμ: 370 - 400 θερμίδες.
- Μία μερίδα σαλάτα (μόνο με ελαιόλαδο, χωρίς αλλαντικά και πολύ λιπαρά τυριά) : 300 - 580 θερμίδες.
- Μία φέτα τσουρέκι (των 100 γραμμ) : 120- 170 θερμίδες.
- Πασχαλινά κουλούρια (1 μεγάλο ή 2 μικρά ) : 200 - 230 θερμίδες.
  asvolou@e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια