Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Bullying Day / Ημέρα κατά Ενδοσχολικού Εκφοβισμού

Bullying Day / Ημέρα κατά Ενδοσχολικού Εκφοβισμού
Η 6η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας, είναι η αφορμή να εστιάσουμε όλοι (πολιτεία, εκπαιδευτικοί, γονείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) στο μέγεθος του προβλήματος, να παραδεχτούμε τυχόν παραλείψεις και λάθη και με όπλο την πρόληψη να μυήσουμε τα παιδιά στις αξίες της ζωής, στην αγάπη και το σεβασμό για το συνάνθρωπο, ώστε να πετύχουμε ένα κλίμα κοινωνικής συνοχής, αποδοχής και αλληλεγγύης μέσα στα σχολεία, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.
Bullying Day  Ενδοσχολικού Εκφοβισμού μπούλινκ
Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί διεθνές κοινωνικό φαινόμενο και σε κάθε χώρα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, σε ποικίλη ένταση, με πολλές και διάφορες αφορμές. Πρόκειται για τη συστηματική, επαναλαμβανόμενη, εσκεμμένη και ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε κάποιο άλλο παιδί εντός και εκτός σχολείου.
“Η ενδοσχολική βία περιλαμβάνει την εσκεμμένη πρόκληση δυσφορίας ή πόνου (σωματικού ή ψυχικού) στο θύμα και την επίδειξη δύναμης ή υπεροχής από τον θύτη προς το θύμα. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι το παιδί που εκφοβίζεται να νοιώθει απομονωμένο, να βιώνει άγχος, ανασφάλεια και φόβο, να παρουσιάζει συμπτώματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψης, ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ. πόνο στην κοιλιά, κεφαλαλγίες) και σχολική άρνηση”, σημειώνεται.
Πρόσθετα, αναφέρεται, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να «σπάνε τη σιωπή» και να αναφέρουν τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν στο σχολείο τους και να ζητούν βοήθεια είτε από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς ή τους συμμαθητές τους, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα η επιθετικότητα των άλλων παιδιών.
Bullying Day / Ημέρα κατά Ενδοσχολικού Εκφοβισμού
Ως πολιτεία, σημειώνεται, θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για εντοπισμό και επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη νεανική εγκληματικότητα, να σχεδιάσουμε πολιτικές κατά του εκφοβισμού, καθώς και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης, παρέχοντας ολοκληρωμένη πρόληψη και ασφάλεια.
Προς το σκοπό αυτό, αναφέρεται, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η ενεργός εμπλοκή και συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ όλων αυτών των φορέων θα βοηθήσει στην επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, για το εντεινόμενο φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας.
Παράλληλα, σημειώνεται, ότι μέσα από μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της βίας, την ενθάρρυνση των νέων για συμμετοχή τους στα κοινά και τον αθλητισμό, την καλλιέργεια της φιλίας, την εστίαση στο ήθος, τις αξίες, το σεβασμό και τη συνεργασία και την προβολή σωστών προτύπων συμπεριφοράς, θα πετύχουμε την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας και θα υλοποιηθεί ο στόχος ούτε ένας μαθητής να μην αποτελέσει θύμα βίας και εκφοβισμού στο μέλλον.
Τα παιδιά, καταλήγει η ανακοίνωση, δικαιούνται να ζουν και να εργάζονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και σεβασμό, γιατί η παραβίαση των δικαιωμάτων ακόμη κι όταν γίνεται από συνομηλίκους, προκαλεί μεγάλη ψυχική οδύνη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια