Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τρόποι θεραπείας των ψυχικών διαταραχών

Για να λάβει κανείς βοήθεια, όταν αισθάνεται βαρύ και δύσκολο να διαχειρισθεί το ψυχικό φορτίο του, πρέπει να ζητήσει τη συμβολή κάποιου ειδικού σε αυτό το θέμα, δηλαδή να απευθυνθεί σε έναν ψυχίατρο ή σε έναν ψυχολόγο.
Καλό θα είναι να ζητήσει συστάσεις από κάποιους τους οποίους εμπιστεύεται για το πρόσωπο και την αξιοπιστία του θεραπευτή.
 Ο ψυχίατρος είναι γιατρός ειδικευμένος στην ψυχιατρική, δηλαδή στη μελέτη, την συμπτωματολογία, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.
Ελέγχει αν υπάρχει οργανικό αίτιο που να συνδέεται με την διαταραχή ή εάν η αιτία είναι ψυχική.
Ο τρόπος με τον οποίο πλησιάζει το πρόβλημα είναι παρεμβαίνοντας εκεί όπου υπάρχει μια δυσλειτουργία και έτσι μπορώντας να εντοπίσει την αιτία που την προκαλεί ή την συντηρεί, να διαγνώσει την ακριβή φύση της, να επιλέξει την πιο κατάλληλη θεραπεία και να προχωρήσει στη χορήγηση, αν είναι αναγκαίο, φαρμακευτικής αγωγής.
Ο ψυχίατρος ενδείκνυται και στις σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
Ο ψυχολόγος δεν είναι γιατρός, πρέπει όμως να έχει ολοκληρώσει σπουδές ψυχολογίας και έχει να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία, να έχει δηλαδή ασχοληθεί με τα ψυχικά προβλήματα και με τους τρόπους θεραπείας τους.
Οι ψυχολόγοι μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικά γραφεία ή σε κλινικές και σε νοσοκομεία ασχολούμενοι με το παραπάνω αντικείμενο, στην δεύτερη δε περίπτωση μπορούμε να μιλούμε για τους κλινικούς ψυχολόγους.
Σε ένα ψυχολόγο μπορεί να απευθυνθεί κανείς όταν αντιμετωπίζει ένα ψυχικό πρόβλημα ή πρόβλημα συμπεριφοράς και χρειάζεται βοήθεια, κάποιος δηλαδή που υποφέρει από άγχος, πανικούς, φοβίες, κατάθλιψη, δυσθυμία και δεν καταφέρνει να τα ξεπεράσει μόνος του.
Τόσο ο ψυχίατρος όσο και ο ψυχολόγος μπορούν να είναι ψυχαναλυτές ή θεραπευτές κάποιας άλλης κατεύθυνσης.
Οι βασικές σχολές ψυχοθεραπείας είναι η ψυχοδυναμική - ψυχαναλυτική ή συμπεριφοριστική - γνωσιακή και η συστημική, αλλά υπάρχουν και άλλες. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια