Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Με καλαμάκι το φραπεδάκι...

Για πολλούς την έλευση του καλοκαιριού οριοθετεί η αλλαγή της ώρας για άλλους η λήξη της σχολικής χρονιάς, για άλλους η γλυκιά και δροσερή γεύση του παγωτού και για άλλους ο φραπές.

Τα πρώτα κρούσματα:

Με την άνοδο της θερμοκρασίας σκάσανε μύτη οι πρώτοι φραπέδες και τα ξεχειλισμένα από τα παγάκια ποτήρια ξανάρχισαν τα δρομολόγια.
Πάνε γεμάτα κι έρχονται άδεια - από τους πάγκους στα τραπέζια που φιλοξενούν τους θαμώνες, στα παρακείμενα γραφεία και καταστήματα με διπλό σκοπό:
να ανακουφίσουν το διψασμένο για δροσιά λαρύγγι και να αφυπνίσουν με μια γερή δόση καφεΐνης τα υπόλοιπα καταπονημένα όργανα του νωχελικού λόγω ζέστης ανθρώπινου σώματος...

Και που να σφίξουν οι ζέστες!
Τάδε έφη Ηρακλής
Ο Ηρακλής δεν είναι ήρωας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αλλά της νεοελληνικής καθημερινότητας.
Δεν κάνει άθλους, αλλά τέχνη - όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.
Για τον Ηρακλή ένας πετυχημένος καπουτσίνος είναι.."Καβάφης"!
Η αντιστοιχία είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ανοίγει την όρεξη για επεκτάσεις και παρεκτροπές!
Με την ίδια λογική ο Σολωμός αντιστοιχεί στον ελληνικό λόγω εθνικότητος...
Μεταξύ ροφημάτων και οινοπνευματωδών ο Ηρακλής - ως συνήθως - μονολογεί: είναι ελληνική εφεύρεση. Καμία αντίρρηση, αλλά για την περίσταση η λέξη "πατέντα" είναι "Ο φραπέςκαταλληλότερη".
Κατόπιν συνεχίζει το συλλογισμό του λέγοντας:
"Για τον Έλληνα φραπές σημαίνει: παραλία, ένα πακέτο τσιγάρα και δυόμισι ώρες "αραλίκι" και κάποιο επιτραπέζιο, εκ των οποίων την πρωτοκαθεδρία κατέχει το τάβλι. Και καλή κουβέντα, διότι όπως "οίνος ευφραίνει καρδίαν" έτσι και ο φραπές ανοίγει το μυαλό, το στόμα και λύνει τη γλώσσα".

Υ.Γ.
Η φιλοσοφία του φραπέ δεν υποκαθιστά του γλυκύ βραστού, ο αφρός δεν σφετερίζεται το ρόλο των φουσκάλων και το καλαμάκι δεν εποφθαλμιά το καϊμάκι φερώνυμης και έγκριτης στήλης.
ΕΤ-ΑΝΑΤΟΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια