Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι πιο μυστηριώδεις αεροπορικές τραγωδίες

Εξαφανίσεις αεροπλάνων, πιλότοι με κρίση πανικού, απώλεια προσανατολισμού: διαβάστε για μερικές από τις πιο γνωστές αεροπορικές ιστορίες.....

Η εκδίκηση του συγκυβερνήτη
Μυστήριο περιβάλλει την συντριβή της πτήσης 990 της EgyptAir από τη Νέα Υόρκη στο Κάϊρο. Το Μπόινγκ 767 απογειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1999. Συνετρίβη στον Ατλαντικό Νοτια της Μασαχουσέτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 217 επιβαίνοντες. Ο Gamil el-Batouty, ο συγκυβερνήτης της πτήσης είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από μέλος της εταιρείας το οποίο κατά σύμπτωση επέβαινε στο αεροπλάνο.
Ο επικεφαλής των πιλότων Hatem Rushdy είπε στον el-Batouty ότι αυτή θα ήταν η τελευταία πτήση του. Τότε ο συγκυβερνήτης του απάντησε: “Και η δική σου”. Αργότερα, όταν ο πιλότος πήγε στην τουαλέτα τα μαυρα κουτιά έχουν καταγράψει τον el-Batouty να λέει ψιθυριστά: “Αφήνομαι στον Θεό”.
Αμέσως μετά έβαλε τον αυτόματο πιλότο και έστρεψε το αεροπλάνο προς την θαλασσα… Επαναλάμβανε την φράση όσο το αεροπλάνο “έπεφτε”. Ο πιλότος επέστρεψε στο πιλοτήριο αλλά δεν μπόρεσε να επαναφέρει το αεροπλάνο.
Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών, εκτίμησε ότι το αεροπλάνο έπεσε εξαιτίας του el-Batouty αλλά ποτέ δεν ανέφερε το κίνητρο.
Η εξαφάνιση της Amelia Earhart
Η  Amelia Earhart εξαφανίστηκε με το αεροπλάνο της, ένα Lockheed Electra, στις 2 Ιουλίου του 1937, ενώ επιχειρούσε μαζί με τον Fred Noonan να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Earhart εξαφανίστηκε. Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως έμεινε από καύσιμα και συνετρίβη το αεροπλάνο της. Άλλοι αναφέρουν πως ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών και συνελήφθη απο τους Ιάπωνες, ενώ άλλοι λένε πως απλώς άλλαξε το όνομά της.
Κατάρριψη Νοτιοκορεατικού Jumbo
Την 1η Σεπτεμβρίου 1983, ένα Σοβιετικό αεροσκάφος αναχαίτισης Sukhoi Su-15 κατέρριψε το Κορεατικό Boeing 747-230B της Korean Air Lines που εκτελούσε την πτήση 007, από τη Νέα Υόρκη προς τη Σεούλ μέσω Ανκορατζ (Αλάσκα), σκοτώνοντας και τους 269 επιβάτες, μαζί με το πλήρωμα.
Ο χειριστής του Sukhoi, Gennadi Osipovich, ισχυρίστηκε ότι πριν από την κατάρριψη προηγήθηκαν τρεις ειδοποιήσεις προς τον κυβερνήτη του Jumbo, ότι πετούσε σε σοβιετικό εναέριο χώρο, τον οποίο έπρεπε να εγκαταλείψει άμεσα.
Την κατάρριψη του Κορεατικού Jumbo καταδίκασαν τότε όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις του δημοκρατικού κόσμου, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τότε ΕΟΚ), με θλιβερή εξαίρεση την ανεκδιήγητη ελληνική κυβέρνηση.
Η εξαφάνιση του Glenn Miller πάνω από την Μάγχη
Ο διάσημος μουσικός Glenn Miller έδωσε συναυλίες στην Αγγλία για τις συμμαχικές δυνάμεις με την μπάντα του αμερικανικού στρατού το 1944. Απογειώθηκαν με το αεροπλάνο από το Milton Ernest και εξαφανίστηκαν πάνω από τη Μάγχη, καθώς πήγαιναν στο Παρίσι. Κάποιοι λένε ότι δέχθηκε φιλικά πυρά, άλλοι λένε πως ο Miller έφτασε στο Παρίσι και πέθανε εκεί.
Ο ωκεανός "κατάπιε" ένα ολόκληρο Airbus
Το Airbus A330 από το Ρίο στο Παρίσι με 288 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό το 2009.
Το πόρισμα ανέφερε ότι σημαντικά σημεία του αεροπλάνου έπιασαν πάγο με αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί ο αυτόματος πιλότος. Το πλήρωμα προσπάθησε να επιδιορθώσει την ζημιά αλλά έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να χαθεί στον ωκεανό. 50 πτώματα ανασύρθηκαν από την θάλασσα μέσα στους επόμενους μήνες. Τα μαύρα κουτιά της πτήσης 447 βρέθηκαν τον Μάϊο του 2011 μαζί με άλλα 104 πτώματα. Οι υπόλοιποι 74 επιβάτες ακόμα αγνοούνται.
Η πτήση και το Τρίγωνο των Βερμούδων
Το 1945 εξαφανίστηκαν 5 αεροπλάνα και η εξαφάνιση αυτή δημιούργησε το μύθο του τριγώνου των Βερμούδων. Οι πιλότοι 5 αεροπλάνων έκαναν λόγο για απώλεια προσανατολισμού. Και ένα αεροπλάνο που εστάλη για έρευνα εξαφανίστηκε κι αυτό...
Πτώση Airbus A300
Στις 12 Νοεμβρίου 2001, ένα Airbus A300 της American Airlines που εκτελούσε την Πτήση 587, από τη Νέα Υόρκη προς το Las Américas της Δομινικανής Δημοκρατίας συνετρίβη στην περιοχή Belle Harbor του Queens στη Νέας Υόρκης, λίγο μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο John F. Kennedy.
Σαν αιτία της πτώσης φέρεται να υπήρξε η καταστροφή των πτερυγίων του πηδαλίου που προκλήθηκε από τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από ένα Boeing 747 της Japan Airlines που πέρασε “ξυστά” από το Airbus, λίγο μετά την απογείωση. Κατά τη συντριβή σκοτώθηκαν 260 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος, καθώς και 5 άτομα στο έδαφος.
To Star Tiger και μία ακόμα εξαφάνιση στο Τρίγωνο των Βερμούδων
Το Star Tiger εξαφανίστηκε εν πτήσει από τις Αζόρες προς τις Βερμούδες το 1948. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές και πετούσε χαμηλά λόγω ανέμων. Ακριβώς μπροστά του ήταν ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο έλεγε το καιρό. Το Star Tiger βγήκε εκτός πορείας και προσπάθησε να φτάσει στις Βερμούδες με πολύ λίγα καύσιμα να έχουν απομείνει. Το αεροπλάνο που πετούσε μπροστά του για να ελέγχει τον καιρό έφτασε με ασφάλεια, όμως το Star Tiger εξαφανίστηκε για πάντα.
H εξαφάνιση του Star Dust και ο μυστηριώδης κώδικας Μορς
Τo Star Dust, ιδιοκτησίας της British South American Airways (BSAA), απογειθώθηκε για τις Άνδεις  στις 2 Αυγούστου 1947. Κάποια στιγμή το κέντρο έλαβε ένα μήνυμα σε κώδικα Mors, το οποίο έλεγε «STENDEC».  Το αεροπλάνο δεν έφτασε ποτέ. Διάφορες θεωρίες επικράτησαν για εξωγήινους και άλλα συνομωτικά σενάρια ακούστηκαν, αλλά τελικά το αεροσκάφος βρέθηκε 50 χρόνια μετά από ορειβάτες που βρήκαν συντρίμμια και ρούχα.
H πτήση με τον αριθμό 191
Η πτήση 191 της American Αirlines το 1979 κατέληξε σε πολύνεκρο δυστύχημα. Αμέσως μετά την απογείωση του αεροπλάνου, αυτό συνετρίβη και πέθαναν 258 επιβάτες και τα 13 μέλη του πληρώματος. Η πτήση επίσης με αριθμό 191 του αεροπλάνου X–15 συνετρίβη το 1975. Επίσης, ακολούθησε η πτήση 191 της JetBlue Airways, της οποίας ο πιλότος έπαθε κρίση πανικού το 2012 και ανέλαβαν το αεροπλάνο οι επιβάτες.
Κατάρριψη Airbus A300B2-203 της Iran Air
Την Κυριακή, 3 Ιουλίου 1988, ένα βλήμα εδάφους αέρος που εκτοξεύθηκε από το ταχύπλοο σκάφος USS Vincennes που συμμετείχε σε αεροναυτικά γυμνάσια στα στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, κατέρριψε ένα Airbus A300B2-203 της Iran Air, που εκτελούσε την πτήση 655 από το Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν προς το Ντουμπάϊ. Από τους 290 επιβαίνοντες και το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν επέζησε κανείς.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Ναυτικού, το Airbus καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρος-αέρος που είχε εκτοξευθεί από αεροσκάφος F-14 Tomcat, που επίσης συμμετείχε σε γυμνάσια.
Η εξαφάνιση του Star Ariel
Το Star Ariel εξαφανίστηκε κατα την διάρκεια μιας πτήσης από τις Βερμούδες προς την Τζαμάικα στις 17 Ιανουαρίου 1949. Τα προβλήματα στον ασύρματο ήταν αποτέλεσμα να μη φτάσει ποτέ στον προορισμό του.
Λόκερμπι Σκωτία – Πτώση Boeing 747-121
Στις 21 Δεκεμβρίου 1988, μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κασετόφωνο που βρισκόταν στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους, εξερράγη καθώς το Boeing 747-121 της πτήσης 103 της Pan American από τη Φρανκφούρτη στο Ντιτρόϊτ, μέσω Λονδίνου και Ν. Υόρκης, πετούσε στα 31000 πόδια πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας, με κατεύθυνση τη Νέα Υόρκη.
Η έκρηξη διέλυσε την άτρακτο και το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο σχεδόν στο κέντρο της σκωτικής κωμόπολης, παρασύροντας στο θάνατο 243 επιβάτες, 16 άτομα του πληρώματος, καθώς και 11 άτομα κατοίκους του Λόκερμπι.
Οπως κατέδειξαν οι έρευνες που ακολούθησαν, τη βόμβα είχε τοποθετήσει στο αεροσκάφος ο Abdelbaset al-Megrahi, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, μετά από εντολή του ίδιου του προέδρου της Λιβύης, Μουαμάρ Γκαντάφι.
Έγιναν κανίβαλοι για να επιβιώσουν
Μια πτήση τσάρτερ των γραμμών της Oυρουγουαης μεταφέροντας 45 επιβαίνοντες συνετρίβη στις Άνδεις. Ο καιρός ήταν άσχημος και από τους 45 επιβαίνοντες 12 πέθαναν κατά την συντριβή. Άλλοι 6 πέθαναν τις επόμενες ημέρες και άλλι 8 από χιονοστιβάδα που έπεσε πάνω στα συντρίμμια που είχαν βρει καταφύγιο οι επιζώντες. Δεκαέξι άνθρωποι επέζησαν με έναν τρόπο που έμεινε στην ιστορία. Επέζησαν τρώγοντας τους νεκρούς συντρόφους τους. Τους βρήκαν 72 ημέρες μετά όταν 2 επιβάτες περπάτησαν επί 10 ημέρες για να βρουν έναν χιλιανό έμπορο ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.
Η ιστορία έγινε ταινία το 1993 με τον τίτλο Alive.
E-Radio.gr Daily

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια