Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Ντομάτα 🍅🍅🍅

Η ντομάτα, φυσικός φρουρός της υγείας μας
Η ντομάτα είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας στρύχνος θανατηφόρα και ως τέτοια, θεωρήθηκε στο παρελθόν τοξική και υπαίτια για πρόκληση πολλών ασθενειών όπως σκωληκοειδίτιδα, εγκεφαλικό πυρετό και καρκίνο. Στην πραγματικότητα, έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι ντομάτες ήρθαν στην Ελλάδα μόλις το 1818, από ένα Καπουτσίνο μοναχό που βρισκόταν σε μοναστήρι στην Αθήνα, νενώ στην Ευρώπη καταναλώνονταν από το 1513 όταν τις έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος από το Περού αλλά μόνο ως διακοσμητικό φυτό. Στην Αμερική εμφανίστηκαν στις αρχές του 1800 από τον εκκεντρικό Συνταγματάρχης Robert Gibbon Johnson, όπου στις 26 Σεπτεμβρίου 1820 σοκάρισε την πόλη του τρώγοντας ένα ολόκληρο καλάθι ντομάτες χωρίς φυσικά να πάθει τίποτα.

Αρχίζοντας με τα βασικά, οι ντομάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που παρέχει το 40% της ημερήσιας διατροφικής αξίας (DV) που πρέπει να παίρνουν όλοι οι άνθρωποι. Επίσης περιέχει 15% της ημερήσιας διατροφικής αξίας (DV) της βιταμίνης Α, 8% της ημερήσιας διατροφικής αξίας (DV) του καλίου, και 7% της συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου (RDA) για τις γυναίκες και 10% RDA για τους άνδρες. Η κόκκινη χρωστική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες ονομάζεται λυκοπένη. Αυτή η ουσία φαίνεται να ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι η λυκοπένη έχει δύο φορές μεγαλύτερη αξία από το άλλο γνωστό αντιοξειδωτικό beta carotene.

Στις μελέτες που πραγματοποιούνται από τους ερευνητές του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που καταναλώνονται 10 μερίδες ντομάτες την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, στο απίστευτο ποσοστό του 45%. Ωστόσο, τα οφέλη δεν περιορίζονται στην προστάτη. Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο από 7 μερίδες ακατέργαστης ντομάτες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέως εντέρου ή του στομάχου κατά 60%. Ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λυκοπένη είναι ένα ισχυρό ανασταλτικό του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και των ενδομήτριων καρκινικών κυττάρων. Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται πως η λυκοπένη μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να παραμείνουν δραστήριοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι η ντομάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Δύο ισχυρές ενώσεις βρέθηκαν στις ντομάτες, το κουμαρικό οξύ και το χλωρογενές οξύ, ενώσεις οι οποίες εμποδίζουν, τις επιπτώσεις των νιτροζαμινών. Οι νιτροζαμίνες είναι ενώσεις που καταπονούν τον οργανισμό αλλά θεωρούνται και το ισχυρότερο καρκινογόνο που προέρχεται από τον καπνό τον τσιγάρων. Αποκλείοντας τα αποτελέσματα των νιτροζαμινών, οι πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων, μειώνονται σημαντικά.

Όταν διαλέγουμε τις ντομάτες, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε αυτές με το πιο φωτεινό κόκκινο χρώμα. Αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη της λυκοπένης και του beta carotene. Όσο χρήσιμες στον οργανισμό είναι οι ωμές ντομάτες, τόσο περισσότερο είναι μαγειρεμένες. Η λυκοπένη βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των ντοματών και σε συνδυασμό με τη χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα, δίνει τη δυνατότητα απελευθέρωσης μεγαλυτέρων ποσοτήτων από αυτό το αντιοξειδωτικό. Η χρήση δε του ελαιολάδου, δίνει τη δυνατότητα της καλύτερης απορρόφησης από τον οργανισμό. Μην ανησυχείτε λοιπόν, αν κατά τη χειμερινή περίοδο δε βρίσκεται φρέσκες κόκκινες ντομάτες, αφού δεν χάνουν τίποτα από τη θρεπτική τους αξία ακόμα και κονσερβοποιημένες ολόκληρες, ψιλοκομμένες, τριμμένες ή και σε χυμό. Για να συντηρήσουμε καλύτερα τις ντομάτες αγοράζουμε μόνο την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε σε διάρκεια 5-7 ημερών και τις συντηρούμε εκτός ψυγείου, σε καλάθια για να μπορούν να αναπνέουν. Διαλέγουμε με δείκτη το χρώμα, το βάρος και το άρωμα τους, που μπορούμε να το καταλάβουμε, μόνο αν πλησιάσουμε τους καρπούς κοντά στη μύτη μας και αντιληφθούμε το όξινο και έντονο άρωμα τους. Οι καλές ντομάτες περιέχουν άφθονους σπόρους, κρουστή σάρκα και είναι αρκετά βαριές για το μέγεθος τους.
της Χριστίνας Σιδέρη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια