Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εθισμός, εξαρτήσεις και αστρολογία

Ένα ζήτημα που μας απασχολεί και δεν αφορά μόνο το αλκοόλ, ή το τσιγάρο...
Βέβαια, το θέμα είναι ιδιαίτερα ευρύ και εξειδικευμένο, ωστόσο, σε ψυχολογικό καθαρά επίπεδο, στην ανάλυση ενός χάρτη, μπορούμε να διακρίνουμε τους δείκτες εκείνους που θα ήταν ευαίσθητοι και ικανοί να μας οδηγήσουν σε μία εξάρτηση, ένα είδος εθισμού.
Τι εννοούμε όμως με την έννοια «εθισμός»; ....

Ο νους μας πάει στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ, στην καλύτερη περίπτωση, στο τσιγάρο. Δεν είναι ωστόσο μόνο αυτό. Εθισμός είναι κάθε είδους εξάρτηση, που μας κάνει να χάνουμε τον αυτοέλεγχο και ελέγχει το μυαλό και τις αποφάσεις μας. Ο εθισμός μπορεί να αφορά ουσίες λοιπόν, αλλά όχι αποκλειστικά τις «απαγορευμένες» ουσίες. Υπάρχουν άνθρωποι εθισμένοι στην κόκα-κόλα, στην σοκολάτα, σε μία σχέση, σε μία καθημερινή συνήθεια, στον τζόγο, στην ανεξέλεγκτη σπατάλη χρημάτων για αγορές.

Ας πάρουμε μία γεύση όμως από αυτό που υποστηρίζουν οι ειδικοί, για την έννοια του εθισμού, για να προχωρήσουμε στις αστρολογικές αντιστοιχίες.

Σε ό,τι αφορά τις ουσίες, εθισμός είναι μια κατάσταση σωματικής ή / και ψυχολογικής εξάρτησης από μία ουσία. Ο σωματικός εθισμός προκαλεί ανοχή στην συγκεκριμένη ουσία. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες του φαρμάκου, προκειμένου να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα του εθισμού και της ανοχής, έχουμε την εμφάνιση στερητικών συμπτωμάτων όταν ο χρήστης σταματήσει τη λήψη της ουσίας. Τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο χρήστης ξαναρχίσει τη χρήση ή αυξήσει τη λαμβανόμενη ποσότητα. Όταν ο χρήστης σταματήσει απότομα την πρόσληψη αυτών των ουσιών, φαρμάκων, ναρκωτικών, αλκοόλ, τότε έχει στερητικό σύνδρομο.
Θεωρείται πως ακόμη και η τακτική λήψη παυσίπονου, βοτάνων, ή ουσιών όπως ο καφές, η ζάχαρη, η σοκολάτα, η κόκα-κόλα, φέρνει εθισμό στην πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν ουσίες που προκαλούν ψυχολογική εξάρτηση, γιατί φέρνουν αισθήματα χαλάρωσης, αυτοπεποίθησης, απαλλαγής από το άγχος. Αλλά η εξάρτηση μπορεί να προκύψει κι από άλλες καταστάσεις εθισμού.

Σήμερα έχουμε τον εθισμό στο ίντερνετ, ή στα διαδικτυακά παιχνίδια για τα οποία έχουμε συχνά ακούσει και πλήττουν κυρίως του εφήβους και τους νέους. Τους κάνουν αντικοινωνικούς σταδιακά, ενώ οι γονείς που στην αρχή ενθουσιάζονται γιατί τα παιδιά τους ασχολούνται με τους υπολογιστές, ενώ οι ίδιοι δεν τους γνωρίζουν επαρκώς, ή γιατί τα παιδιά μένουν στο σπίτι αντί να γυρίζουν στα μπαράκια τα βράδια, κατανοούν γρήγορα πως έχουν ένα σοβαρό εθισμό που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί.
Ο εθισμός αυτός είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. Οι επιπτώσεις του είναι ορατές τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην ψυχολογία των νέων (κακή σχολική επίδοση, κακή διάθεση, άρνηση επικοινωνίας με τους γύρω τους, κλείσιμο στον εαυτό τους κ.α.).
Η διαφορά ανάμεσα στην κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό είναι συχνά ανύπαρκτη. Κατάχρηση ουσιών είναι να χρησιμοποιούμε μια παράνομη ή νόμιμη ουσία με λάθος τρόπο και πάνω από το κανονικό ενώ ο εθισμός, αρχικά ξεκινά σαν κατάχρηση μιας ουσίας ή κατάστασης και καταλήγει να γίνει τρόπος ζωής.
Στην αρχή αισθάνονται ευφορία και ικανοποίηση να ανήκουν στην ευρύτερη διαδικτυακή κοινότητα, να παίζουν τον ρόλο που ονειρεύονται χωρίς να βιώνουν επί της ουσίας τον ρόλο αυτό στην πραγματική ζωή, παραμελούν φίλους και οικογένεια, ενώ τα συμπτώματα οδηγούν σε νευρικότητα όταν βρίσκονται εκτός υπολογιστή, ψέματα στην οικογένεια για να μην εκφραστούν για την ικανοποίηση που βιώνουν στην εικονική τους πραγματικότητα, κακές επιδόσεις στο σχολείο ή στη δουλειά, διαταραχές ύπνου και διατροφής, κόπωση στα μάτια, στο σώμα, πονοκεφάλους.
Βέβαια, ο εθισμός στο ίντερνετ γενικότερα, στην ηλεκτρονική εποχή και τα μέσα που παρέχει, αγγίζει όλες τις ηλικίες.

Υπάρχει ο εθισμός στον τζόγο και στα παιχνίδια της τύχης. Αν και σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να τζογάρουν περιστασιακά, ο παθολογικός τζογαδόρος συνήθως εξελίσσεται από τον περιστασιακό στον επαναλαμβανόμενο τζόγο. Καθώς ο τζόγος εξελίσσεται, ο παίκτης αρχίζει να ρισκάρει περισσότερο, τόσο προσωπικά όσο και οικονομικά. Αυτό συχνά οδηγεί σε σοβαρά προσωπικά προβλήματα, οικονομικό μαρασμό και παραβατική συμπεριφορά για να υποστηριχτεί αυτή η συνήθεια. Ο εθισμένος στα τυχερά παιχνίδια, ασχολείται διαρκώς με αυτά, απασχολεί τον νου του στο πώς θα κερδίσει και θα νικήσει, ενώ προσπαθεί να δικαιολογηθεί πως όταν «πιάσει την καλή» θα ξεφύγει από τον εθισμό. Οι αποτυχίες του και η οικονομική στέρηση που περιέρχεται σταδιακά τον κάνουν ευερέθιστο και διαρκώς πιο νευρικό και απότομο.
Κάποιος που γνώρισα και έπαιζε στο καζίνο συστηματικά, μου είπε πως την ώρα εκείνη ξεχνούσε τα προβλήματά του, Ξεχνούσε ποιος ήταν, τι έγνοιες είχε, χαλάρωνε. Είναι μία φυγή από την πραγματικότητα λοιπόν.
Συνήθως λένε ψέματα, στον ίδιο τους τον εαυτό, στους οικείους τους. Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, δανείζονται, χρεώνονται και μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο, κυνηγώντας το άπιαστο «όνειρο» της τύχης. Ο εθισμός στον τζόγο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε αρκετές χώρες, έχοντας επίπτωση σε όλες τις ηλικίες. Προσβάλλει περισσότερο άντρες παρά γυναίκες, ενώ συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία στους άντρες και αργότερα στις γυναίκες. Το ίντερνετ  έχει κάνει οικείο τον τζόγο σε όλους μας.

Εθισμός μπορεί να γίνει η καταναλωτική μανία, κάτι που προβάλει η σημερινή δυτική νοοτροπία και διαφήμιση. Σύμφωνα με την ψυχολογία, η καταναλωτική μανία είναι παθολογία ένας εθισμός χωρίς αντικείμενο εθισμού. Αποτελεί μια εμμονή στο να ξοδεύεις διαρκώς, συνήθως πράγματα που δεν σου είναι απαραίτητα. και που δεν μπορείς να αντέξεις να ξεπληρώσεις. Είναι ένα φαινόμενο περισσότερο γυναικείο, χωρίς να σημαίνει πως δεν το έχουν και άντρες.

Εθισμός είναι να έχουμε διαρκώς μαύρες σκέψεις και να μην θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτές. Να κάνουμε αυτό που αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μπαχ στις «Ψευδαισθήσεις» του: να είμαστε ικανοποιημένοι με την δυστυχία μας, να τρεφόμαστε με την δυστυχία μας. Αυτό μας βυθίζει σε ένα φαύλο κύκλο αδυναμίας να δούμε τον Ήλιο, το φως, γιατί απλά… έχουμε ερωτευθεί το σκοτάδι! Ακόμη και αν δεν το έχουμε πράξει οι ίδιοι, θα έχουμε σίγουρα συναντήσει άτομα με τέτοια εθιστική συμπεριφορά, στην δυστυχία, στην αρρώστια (π.χ. ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου).
Με τον τρόπο αυτό, έλκουμε άλλα άτομα με σκοτεινές σκέψεις κοντά μας και όλοι μαζί κάνουμε μία «κοινωνία» δυστυχίας που ψάχνει αφορμές να επιβεβαιώσει την δυστυχία της. Αν προσπαθήσει κάποιος να μας βγάλει από την κατάσταση αυτή, οι αντιδράσεις συχνά είναι πανομοιότυπες με εκείνες που έχουν οι εθισμένοι στο αλκοόλ ή στο τσιγάρο.

Εθισμός τέλος μπορεί να είναι η εξάρτηση από μία προσωπική σχέση. Ερωτική, γονική, οποιαδήποτε κοντινή, στενή σχέση, από την οποία δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε. Υπάρχουν άτομα που παραμένουν σε μία ερωτική σχέση που τους υποβιβάζει, τους ταλαιπωρεί σωματικά ή ψυχικά, αλλά δεν παίρνουν την απόφαση να ξεφύγουν. Υπάρχουν παιδιά που δεν κόβουν τον ομφάλιο λώρο με την οικογένεια και παραμένουν παιδιά ως τα ώριμα χρόνια τους. Υπάρχουν γονείς που δεν απελευθερώνονται από την εξάρτηση με το παιδί τους, δημιουργώντας του σημαντικά προβλήματα.

Η στέρηση της συνήθειας οδηγεί είτε σε προβλήματα υγείας, είτε σε ετεροκαταστροφική (προς τα οικεία πρόσωπα) ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Κυκλοθυμική συμπεριφορά όταν δεν έχει επάρκεια στο αγαθό που έχει εθιστεί. Υπάρχουν αλλαγές στο βάρος, στην σφριγηλότητα του σώματος, στην διατροφή, στις συναναστροφές. Ο εθισμένος άνθρωπος συχνά αρνείται την πραγματικότητα και δεν αποδέχεται το πρόβλημα.
Επιστημονικές μελέτες ψυχολόγων και κοινωνιολόγων υποδεικνύουν ότι ορισμένα άτομα ενδεχομένως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης σε σχέση με άλλα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους μια προδιάθεση στον εθισμό (αν αυτός έχει σχέση με τις ουσίες). Ωστόσο, κοινωνικές πιέσεις ή άλλοι εξωγενείς παράγοντες όπως το stress, η φτώχεια ή μία συναναστροφή ή κάποιες παθήσεις μπορεί επίσης να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Υπάρχει λύση; Σίγουρα ναι!

Όλα είναι στο χάσιμο του ελέγχου του νου και οι ειδικοί (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, κοινωνιολόγοι) προτείνουν λύσεις. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εσωτερισμό, έχουν κι αυτοί βρει μεθοδολογίες, με άσκηση του νου, για να ξεπεραστούν οι εθισμοί και οι εξαρτήσεις. Υπάρχει αυτό που έχω ακούσει να ονομάζουν «μετατροπή των εντυπώσεων». Η αναζήτηση του αιτίου, θα φέρει και την λύση. Και τότε, όλες οι μετατροπές μπορούν να συμβούν και να δούμε αισιόδοξα το μέλλον, απομακρύνοντας κάθε εξάρτηση.

Στην αστρολογική μελέτη…
Στον αστρολογικό μας χάρτη, υπάρχουν ενδείξεις για σημεία που υποδεικνύουν μία εξαρτημένη προσωπικότητα, άρα ευάλωτη στο να εθιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μία ευαίσθητη προσωπικότητα, άμεσα δεκτική, θα είναι εκείνη που έχει τονισμένο το στοιχείο του νερού.
Δηλαδή πολλούς πλανήτες στον Καρκίνο, στον Σκορπιό και στους Ιχθείς. Στο μεν ζώδιο του Καρκίνου, έχουμε την ατολμία να προβάλει, την γονική εξάρτηση πιθανώς, την ανάγκη να είμαστε προστατευμένοι, σε ένα οικείο περιβάλλον, από το οποίο δεν θέλουμε να φύγουμε.
Στο ζώδιο του Σκορπιού, υπάρχουν συχνά συμπλέγματα που μας δημιουργούν προσκόλληση και δεν απαλλάσσουμε εύκολα τον εαυτό μας από τα δεσμά μας. Υπάρχει η εμμονή και κάποιες φορές (με ειδικούς συνδυασμούς) η ψύχωση.
Στο ζώδιο των Ιχθύων, έχουμε το βασικό στοιχείο της ανάγκης της φυγής από την πραγματικότητα, για τον λόγο αυτό εδώ έχουμε την ευχέρεια καταφυγής σε ουσίες, ναρκωτικά, αλκοόλ, αλλά και φάρμακα ή τσιγάρο. Το υπερ-ευαίσθητο ζώδιο αυτό, ειδικά αν ανήκει στον ωροσκόπο ή στον Ήλιο, θέλει να ταξιδεύει με διάφορες μεθόδους μακριά από την πραγματικότητα.
Ο Ποσειδώνας, είναι μία ακόμη αιτία που βοηθά και υποστηρίζει εθιστικές συνήθειες σε δύσκολες όψεις με προσωπικούς πλανήτες. Είναι ο όνειρο και η ουτοπία, η αυταπάτη, η ανάγκη να ταξιδέψουμε εκτός πραγματικότητας και η φυγή αυτή γίνεται πολύ εύκολα συνήθεια.
Η Μαύρη Σελήνη, δημιουργεί μία μαγνητική έλξη και εξάρτηση, πολλές φορές από καταστάσεις ή πρόσωπα που λειτουργούν σαν παγίδα και δεν μπορούμε να απεμπλακούμε εύκολα από αυτά. Είναι συχνά ορατή στα προσωπικά ωροσκόπια εξαρτημένων ατόμων. Είναι το βύθισμα και η προσκόλληση, δίχως σκέψη.
Ο Κένταυρος Φόλος είναι ένας αστεροειδής ικανός να δημιουργήσει φυγή από την πραγματικότητα και υπερβολική χρήση εθιστικών ουσιών. Στο βιβλίο μου «Η αστρολογία στο βουνό των Κενταύρων» αναφέρω πως δημιουργεί ασαφείς και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που έχουν αλυσιδωτές συνέπειες, επομένως και σοβαρά προβλήματα.
Ο Κένταυρος Χείρωνας είναι συχνά επεξηγηματικός για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια, επομένως τις εξαρτήσεις από αυτά που μεταφέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Η μελέτη του κρίνεται απαραίτητη στον αστρολογικό μας χάρτη.
Σε μελέτες που έχουν γίνει, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, φαίνονται στον εθισμό, εκτός από τον Ποσειδώνα που συχνά σκεπτόμαστε, σε σχέση με τον Ερμή και τον Άρη. Ο Ερμής γιατί είναι η σκέψη και η απόφαση, αλλά ο Άρης είναι η βελόνα, είναι το οινόπνευμα που καίει (σε συνδυασμό με τον Ποσειδώνα φυσικά), όπως και η δράση μέσω μίας κατάστασης φυγής. Μάλιστα, ο Κάλπεμπερ που ασχολήθηκε με την αστρολογία και την βοτανολογία, αναφέρει ότι ο Άρης παίζει κυρίαρχο ρόλο στον εθισμό για το τσιγάρο.
Επίσης, οι οίκοι 2ος, 11ος και 12ος, όταν έχουν δύσκολους πλανήτες και δύσκολες όψεις μπορεί να προκαλέσουν εθισμό, αφού οδηγούν σε νοητικό στρες και ανασφάλεια. Ο Κρόνος, ο Ν. Δεσμός της Σελήνης ή ο Άρης με δύσκολες όψεις, θα έδιναν την ευκαιρία σε ένα άτομο να αποκτήσει εξάρτηση σε ένα από αυτούς τους τομείς. Ο 2ος οίκος θα μπορούσε να εξηγήσει την τάση για καταναλωτική μανία, που αναφέραμε νωρίτερα. Ή θα μπορούσε να αναδείξει την εξάρτησή μας από ό,τι μοιάζει πολύτιμο για μας.
Στην θεραπεία συμβάλλουν οι σταθεροί και δυνατοί ως προς την θέση τους πλανήτες, ενώ εμποδίζουν οι πολλοί μεταβλητοί πλανήτες στον χάρτη, καθώς κάθε φορά αναβάλλεται η αρχή της θεραπείας ή υπάρχει "πισωγύρισμα". Σίγουρα, το πείσμα και η μαχητικότητα, θα είναι βοηθητικά στοιχεία.
Ζωδιακές μοίρες που δηλώνουν δύσκολες περιοχές (πχ εκεί που είναι σε πτώση οι πλανήτες, η κεκαυμένη ζώνη, δύσκολοι σταθεροί αστέρες) θα δώσουν μία ακόμη προδιάθεση για εθισμό.

Τρόποι θεραπείας; Υπάρχουν.
Επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις εμπλέκουν το στοιχείο του Ποσειδώνα, η πνευματική διερεύνηση είναι μία σωστή μέθοδος. Η ανάγκη να αγγίξουμε τον πνευματικό μας κόσμο θα μας οδηγήσει στην εσωτερική διερεύνηση. Μία δημιουργική και καλλιτεχνική δραστηριότητα επίσης θα βοηθήσει, η επαφή με την μουσική, το θέατρο, την τέχνη. Η φαντασία και η φυγή μπορούν να δώσουν μία καλή ποιητική πένα ή συγγραφική έφεση. Η επαφή με τη θάλασσα ηρεμεί δίχως να δημιουργεί τα προβλήματα των άλλων μεθόδων.
Σε ό,τι αφορά τους Κενταύρους, η μελέτη τους μας καθοδηγεί στις λύσεις και στην απαλλαγή από αυτά τα «κεντήματα» της αύρας. Ανήκει στον τομέα της ψυχολογικής αστρολογίας.
 Η απαραίτητη λεπτομερής μελέτη του χάρτη μας, θα αναδείξει τα ευαίσθητα σημεία και θα μπορέσει να μας γειώσει, ώστε να αποδεχθούμε την επαφή με την γήινη πραγματικότητα, αλλά να είμαστε παράλληλα ελεύθεροι από εξαρτήσεις και εθισμούς. Η ψυχολογική αστρολογία, συμβουλευτικά, εξηγεί τι και πώς λειτουργεί λάθος στην ζωή μας και δίνει παρότρυνση στο πώς να το ξεπεράσουμε. Ο άνθρωπος -πιστεύουν οι αστρολόγοι της ψυχολογικής αστρολογίας- μπορεί να γίνει αυτόνομο όν.
Ο Ρουσώ στο «Κοινωνικό του συμβόλαιο» έγραφε: ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος, αλλά είναι παντού αλυσοδεμένος.
Μπορούμε να σπάσουμε τις αλυσίδες μας, να ξαναγίνουμε ελεύθεροι! Όλα είναι στην δύναμη του νου!
Λίλιαν Σίμου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια